Forumet - Ny fosterdiagnostik för att kontrollera kromosomavvikelse

Ny fosterdiagnostik för att kontrollera kromosomavvikelse

4632 2 61
Det finns nu ett säkert prov (man behöver inte testa något fostervatten) med hög träffsäkerhet för gravida för att avgöra för att kontrollera om barnet har downs syndrom. Provet är dock ej tillgängligt för alla gravida utan erbjuds bara i vissa landsting till vissa grupper kvinnor över 35 år. Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik, anser att vi skulle få ett förskräckligt samhälle om detta prov skulle bli tillgängligt för alla.

Man skulle ju kunna hålla med Nils-Eric då vi kommer närmre den "perfekte" medborgaren men man skulle också kunna hävda att det ska vara var gravids rätt att avgöra om hon vill veta eller inte - oavsett samhällelig påverkan.

Danmark, däremot, har inte låtit sådana dubier stoppa dem utan erbjuder detta prov till ALLA gravida. Det har bidragit till att det fötts färre barn med downs där.
Det ska dock sägas att vi redan har ett test för att kontrollera om kromosomavvikelse finns Det är dock inte alls lika tillförlitligt som NIPT-testet och kan inte göras lika tidigt i graviditeten.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22455563.ab

http://barnmorskemottagningen.se/nipt/


www.madforlivet.com_images_Billeder_grav

Ska ALLA gravida kvinnor erbjudas NIPT-testet?

Spana också in:

Dåligt eftersom de flesta kommer att välja att göra abort på grund av att om man har Downs Syndrom så anses man vara en avvikelse från samhället som inte passar in i normerna. Men samtidigt är det bra för att om föräldrarna inte vill ta hand om ett barn med funktionsnedsättning så kommer risken minskas för barnet att exempelvis bli utsatt för misshandel. 

Ruttenfisk: Vill bara förtydliga. Downs är en sjukdom, och självklart ska samhället ta hand om och ge stöd till sjuka, gamla och andra utsatta. Har man dock möjlighet att minska de grupperna är det enligt mig bra. 

Dessutom bör det alltid vara upp föräldrarna huruvida de vill föda ett barn med downs eller inte. 
Så du anser att människor som har Downs Syndrom inte är lika värda som andra "normala" människor? Har ni glömt bort att alla människor är lika värda oavsett vad? 

-FROZEN-:
Så du anser att människor som har Downs Syndrom inte är lika värda som andra "normala" människor? Har ni glömt bort att alla människor är lika värda oavsett vad? 
Det var inte det jag sa. Folk med downs ska behandlas lika och har samma som värde, men då de inte kan leva ett självständigt liv krävs en hel del samhälleliga resurser. Därför anser jag att det är fördelaktig om andelen barn som föds med downs minskar.