Forumet - Ny fosterdiagnostik för att kontrollera kromosomavvikelse

Ny fosterdiagnostik för att kontrollera kromosomavvikelse

19248 2 61
Det finns nu ett säkert prov (man behöver inte testa något fostervatten) med hög träffsäkerhet för gravida för att avgöra för att kontrollera om barnet har downs syndrom. Provet är dock ej tillgängligt för alla gravida utan erbjuds bara i vissa landsting till vissa grupper kvinnor över 35 år. Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik, anser att vi skulle få ett förskräckligt samhälle om detta prov skulle bli tillgängligt för alla.

Man skulle ju kunna hålla med Nils-Eric då vi kommer närmre den "perfekte" medborgaren men man skulle också kunna hävda att det ska vara var gravids rätt att avgöra om hon vill veta eller inte - oavsett samhällelig påverkan.

Danmark, däremot, har inte låtit sådana dubier stoppa dem utan erbjuder detta prov till ALLA gravida. Det har bidragit till att det fötts färre barn med downs där.
Det ska dock sägas att vi redan har ett test för att kontrollera om kromosomavvikelse finns Det är dock inte alls lika tillförlitligt som NIPT-testet och kan inte göras lika tidigt i graviditeten.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22455563.ab

http://barnmorskemottagningen.se/nipt/


www.madforlivet.com_images_Billeder_grav

Ska ALLA gravida kvinnor erbjudas NIPT-testet?

Spana också in: