Forumet - Ny lag i Iran: Dödsstraff för alla som lämnar islam

Ny lag i Iran: Dödsstraff för alla som lämnar islam

2688 0 112
Islam, fredens Religion slår till igen! denna gång med att straffa alla sina medborgare med dödsstraff om dom skulle lämna religionen eller håna profeten Allah!


Expert på religionsfrihet: Ingenting liknande har hänt förut

Irans parlament har med överväldigande majoritet antagit ett lagförslag som föreskriver dödsstraff för alla som lämnar islam.
Därmed återstår bara detaljer innan lagen antas.

- Att parlamentet tar upp lagförslaget om dödsstraff är ett enormt steg bakåt för mänskliga rättigheter i Iran. Ingenting liknande har hänt förut, säger en expert från Christian Solidarity Worldwide, en kristen organisation som övervakar religionsfrihet, till Dagen.

Avfällighet, förolämpande av profeten samt spådom är brott som enligt lagförslaget obligatoriskt ska ge dödsstraff. 196 parlamentsledamöter röstade för, sju röstade emot och två ledamöter lade ner sin röst.

I förslaget, som Dagen skrev om i mars, ingår även dödsstraff för internetbrott som att etablera en hemsida där man propagerar för korruption, prostitution eller sin icke-muslimska religiösa övertygelse.

- Redan tidigare har domstolarna haft befogenhet att döma de som konverterat från islam till döden, med hänvisning till Koranen och andra rättskällor inom islam. Syftet med lagförslaget är att göra domstolarnas praxis enhetlig, förklarar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Det är främst de nyare, evangeliserande kyrkorna och samfunden som kommer att beröras av en kommande lag; det är där konvertiterna finns. De flesta kristna i landet tillhör dock så kallade historiska kyrkor, som den armeniska och assyriska.

Experten från Christan Solidarity Worldwide är orolig för hur lagförslagets utgång ska påverka de kristna som nu sitter arresterade, vilka Dagen berättade om i fredags.

- Under det här året har det redan skett många fler arresteringar av kristna än under hela 2007. Det är en tydlig, oroande trend. Vi är rädda att det sätt som parlamentet behandlar frågan om dödsstraff ska påverka domarna negativt. Vi vet att Basirat, Matin-Azad och Soodmand redan nu blir illa behandlade både psykiskt och fysiskt.

Lagförslaget är utformat så att det kan påverka även iranier utomlands.

- Regimen kan åtala och döma medborgare, trots att de befinner dig utanför landet. Men de kan förstås inte verkställa en avrättning om någon befinner sig utomlands. Däremot påverkar det möjligheterna för den dömde att någonsin kunna resa tillbaks till Iran, säger experten.

Nu ska olika lagstiftande kommittéer få möjlighet att föreslå förändringar på lagförslaget innan det religiösa Väktarrådet till slut beslutar om lagen är i enlighet med sharia.

- Många debattörer och politiskt aktiva inom och utanför Iran har kritiserat förslaget hårt, säger Said Mahmoudi.

- Vårt hopp är att organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter både inom och utanför Iran ska protestera. Det är enda chansen till en ändring av lagförslaget, säger experten från Christian Solidarity Worldwide.


Sofie Hedman
redaktionendagen.se

Spana också in:

Sming:

Islam, fredens Religion slår till igen! denna gång med att straffa alla sina medborgare med dödsstraff om dom skulle lämna religionen eller håna profeten Allah!


ClosingTime:

2008?


hahahaha.
anade väl att jag hörde detta för något år sedan :p
och extremt lol på profeten allah o.O
ClosingTime:

den här.


Precis den var det.

ClosingTime:

Hoppade du över gymnasiet? Beroende, tendens, motiv, ringer det en klocka?


Till skillnad från dig har jag inte blivit så djupt indoktrinerad, jag klarar av att tänka av egen förmåga utan att förlita mig på allt som sägs inom skolans fyra väggar.

Nog att dom har motiv att dra upp denna nyheten till ytan. Men bara för det behöver nyheterna inte vara förvanskade på något sätt och vis.

Crypto:

Ne inget, blev bara förvånad att du läste nyheter därifrån, fast nu hade du väl googlat "dödsstraff islam" antar jag och bara råkat komma över en 2år gammal artikel :)


Tog den från Flashback, hämtar det mesta därifrån, samt Newsmill.
ClosingTime:

Vad sägs om att visa upp en mindre partisk källa då? Hur har detta utvecklat sig, det är trots allt två år sedan?


Det ställer jag mig väldigt negativ till. Källan jag dragit upp har inte förvanskats på något vis, man har inte ens lagt till en extra knorr på det hela.

Hur det utvecklat sig skulle dock varit intressant, artikeln är ju sedan två år tillbaka trots allt. Jag har faktiskt ingen som helst aning om hur det står till just nu och hur lagen efterföljts.