Forumet - Nyårsafton - En analys.

Nyårsafton - En analys.

180 0 11
Publicerad 07/01/08 på Livserfarna Esteters Encyklopedia, Typ

På nyårsafton så sätter alla svennar på sig finkläderna, dukar upp snyggt och lagar rikligt med mat. Här ska det inte vara några jävla gröna servetter och julmust, nej nu är det dags att ta fram de röda servetterna och pommac! De röda servetterna är så sjukt mycket finare än de gröna servetterna förstår ni. Alla gäster är klädda i (minst) skjortor, men gärna kostymer, västar, klänningar och annat finplagg. Av någon anledning har man alltid slips på nyårsafton, precis som om det vore värsta nobelfesten.

När väl alla gäster har anlänt så är det dags att hugga in. Alla är glada och försöker vara prydliga med bordsskick och allt. I detta stadiet vill ingen göra fel. Nyårsafton är nämligen den enda tiden på året då alla medelsvenssons kan känna sig glamorösa och snygga på riktigt. Oftast smakar man även på något årgångsvin som värden har sparat slash köpt för massa mer pengar än det är värt. Gästerna är nämligen i hundra fall av hundraen inte finsmakare, utan gärna skulle dricka vodka rent om det fanns till hands. Och när väl spriten är framme så kikar svensken fram inuti oss alla.

Precis som midsommar så är nyårsafton bara en anledning till att supa ner sig. Att bli dyngrak på högtider är så svenskt det bara kan bli. Gästerna har suttit och försökt vara så himla duktiga och fisförnäma som möjligt i två-tre timmar, men när väl vinet är färdigsmakat så plockas dunken med hembränt fram. Folk börjar dricka som om det inte bara vore den sista dagen för i år, utan även den sista dagen i deras liv. De tjoar och tjimmar, spyr och tafsar på varandra, och ofta börjar de bråka med grannen eller kompisen av någon enkel och oftast dum anledning som har att göra med att någon tjej har varit en slampa, och därför ska killen alltid få skiten.

När väl allt groll är upprett så har klockan närmat sig tolv, och då ska man ut och panga. Självklart så ska alla försöka impa och visa upp sin imaginära sociala penis genom att slösa så mycket pengar som möjligt, antingen på att ha fetast raketer, flest raketer eller bara genom att säga att ”nej vafan, själv har man ju inte råd med raketer för man ska ju åka till USA nu i mellandagarna vettu”. Sedan ska det även drickas dyr champagne som smakar exakt som champis, fast lite beskare på grund av svenskarna och deras idiotiska alkoholmissbruk. Skumpan gör att man börjar smälla bautasmällare lite varstans, till exempel i häcken eller grannens brevlåda.

Nyårsafton är ännu en högtid där vuxna människor blir dagisbarn på nytt, lite som på högskolan fast utan plugg. Eller som en festival utan musik. Det vill säga rätt, men inte helt, meningslöst.

Jag kan dock tänka mig att det skulle vara fett att trippa loss på nyårsafton.

Spana också in:

Mawns:

Det är inte högtiden som kritiseras, utan sättet vi firar den på.


Ja, jag erkänner att det är ett slöseri att konsumera så mycket, speciellt de onödiga sakerna som fyrverkerie. Och även att vuxna har en anledning att ta ledigt ifrån jobben för att supa ned sig och inte ta på sig ansvaret för sina barn är dåligt. Men så kommer det alltid att vara tyvärr.