Forumet - Nybörjarastronom (långt ord..)

Nybörjarastronom (långt ord..)

198 0 18
Jag har råkat blivit intresserad av det lite omoderna ämnet astronomi, och tänkte ställa lite frågor som någon kanske vet svaren på.
Det handlar inte helt oväntat om utrustning.

Vilken väljer man om man har, säg en kikare som ger 12X50 och en som ger 10X63. Har läst på lite, så jag förstår att ju större lins, desto mer ljus. Men hur mycket ser man egentligen med tio gånger förstoring.
Räcker det för att se tillexempel jupiters månar, eller en klar bild av andromeda?[confused]

Spana också in:

DR_DEO:

Men jag bor en bit ut, så det ska inte vara någon fara. Var ute innan med en 7X50, men den sög av helt andra anledningar


inte så jättebra på stjärnkikare, läste astronomi på gymnasiet men då använde vi nästan uteslutande riktiga astronomi redskap, dte gick rätt bra trots att jag bor i sthlm, det var dock ändå rätt amatörmässigt totaltsätt.[y]
Eftersom jag har jobbat på ett astronomiskt observatorium i 2,5 år så kan jag kanske besvara några frågor ;)

Ska du ut och kika på saker så rekommenderas (till att börja med) en enkelt kikare, typ 10x63. Med den har du nog förstoring för att kunna se saturnus ringar och jupiters månar. Ringarna ligger dock i fel vinkel just nu, så du kan inte se särskilt mycket ändå. Månen är dock ett riktigt fint objekt att titta på. Välj en natt då det är typ halvmåne och gå ut och kolla på "terminatorn", alltså gränsen mellan ljust och mörkt (gryning/skymning), för brevid den ser du överlägset flest detaljer.

Ska du skaffa ett riktigt teleskop så är det viktiga att du skaffar ett med ett ordentligt (stadigt) stativ. Har du inte det så spelar det ingen roll hur bra optik du har, för du kommer ändå inte att se ett skit. Sedan beror det på vad du ska kolla på. Ska du kolla på stjärnor ska du ha stort ljusinsläpp. Ska du kolla på planeter ska du ha bra förstoring. Vill du göra bägge sakerna så kan du antingen skaffa två teleskop eller köpa en hybrid som är någorlunda bra på bägge sakerna. En typisk hybrid är en Schmitt-Cassegrain (som vi hade på mitt jobb, en LX200 för att vara exakt). Kostnad för ett "bra" teleskop är ca. 8-10.000:-
Sedan kan du köpa en webcam för några hundra, koppla den till teleskopet och ta grymt snygga bilder :)

Du borde kunna hitta någon slags amatörastronomiförening (ännu längre ord ;) i din närhet. De brukar vara öppna för nya medlemmar.

Har du några fler funderingar?
Budolicious:

Känns det inte mer befogat att fråga sånt här direkt i affären än på Sveriges oseriösaste forum?


Kanske om man hittar en affär som enbart säljer astronomiprylar, men mig veterligt finns det inget sådan i Sverige. Frågar du på någon annan butik så har de med största sannolikhet ingen koll och är mer intresserade av att sälja dig den "mest prisvärda" pryl de har, dvs den pryl de har störst vinstmarginal på. ;)