Forumet - Ockupationen i Göteborg (och på andra håll i landet)

Ockupationen i Göteborg (och på andra håll i landet)

640 0 42
En ockupationsvåg sveper över landet; Lund, Malmö, Umeå och alltså även Göteborg.

Fullgoda fastigheter som stått oanvända i årtal har tagits i besittning och använts för att göra nytta, för att erbjuda aktiviteter, frizoner, bostäder eller vad det nu kan röra sig om. Kommunen har på flera håll svarat med att storma fastigheterna och sedan helt enkelt riva dem.

Flygblad och affischer med följande text delas sprids just ni Gamlestan och ut över Göteborg:

"Det f.d. Församlingshemmet på Holländareplatsen i Gamlestan har stått tomt sen det kommunala bostadsbolaget Poseidon köpte det för 3 år sen. I lördags gick vi in i huset och bosatte oss. Vi trivs fantastiskt. ALLT funkar. varmvatten, el, kök, duschar, toaletter, värme, nödutgångar, ventilation. Förutom boende vill vi använda huset till barn- och fritidsverksamhet, kultur och studieverksamhet. Vi håller på att göra i ordning filmrum, café, bibliotek, mediaverkstad, musikstudio och mycker mer som kommer människorna i området till nytta.

Att låta ett sånt här fint hus stå tomt när bostadsbristen är så stor är maktmissbruk. Nu vill Poseidon och kommunen följa upp det maktmissbruket med ett ännu större. De vill riva huset på måndag. Det är vansinne! Huset är i jättebra skick. Och även om de bygger ett nytt hus med bostäder så kommer dessa vara onödigt dyra och vi har en lång vinter framför oss då många verkligen behöver bostad. Att riva ett fungerande hus är inte bara onödigt och orsakar grannarna massa besvär, det är också ett hån mot miljön och ett gigantiskt slöseri med kommunens resurser. Allt för att kunna bygga nytt och hyra ut dyrt eller sälja, något som knappast kommer förbättra situationen för unga och fattiga i Göteborg.

Göteborgs stad bryter mot lagen genom att inte ha en fungerande bostadspolitik. VI tar hand om deras problem. Nu vill de slänga ut oss på gatan. Vi vill vara kvar i huset och utveckla det demokratiskt. Vi känner oss ha stort stöd i detta av de boende i Gamlestan. De har hjälpt oss med möbler, namninsamling, mat och idéer. DET är en levande stad och ett demokratiskt samhälle. Att riva ett fungerande hus och slänga ut folk på gatan är det inte!

KOM TILL HUSET PÅ HOLLÄNDAREPLATSEN I GAMLESTAN OCH VISA DITT STÖD. TILLSAMMANS KAN VI STOPPA RIVNINGEN! NEJ TILL MAKTMISSBRUK! FÖR ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE OCH BOSTAD ÅT ALLA!

/ Församlingspiraterna"

Facebookgruppen "Stöd Församlingshemmet i Gamlestan!" har just nu 1061 medlemmar och stödet bland grannskapet är starkt.
http://www.facebook.com/group.php?gid=39613502413

Varje gång en tom fastighet ockuperas så svarar ägarna med att fastigheten är gammal, farlig att bo i o.s.v. eller av någon annan anledning precis skulle rivas (varför har de då stått tomma så länge?), men det är uppenbara lögner som också avslöjats.

Support your local ockupation!
KarlMarx:

I lördags gick vi in i huset och bosatte oss. Vi trivs fantastiskt. ALLT funkar. varmvatten, el, kök, duschar, toaletter, värme, nödutgångar, ventilation. Förutom boende vill vi använda huset till barn- och fritidsverksamhet, kultur och studieverksamhet. Vi håller på att göra i ordning filmrum, café, bibliotek, mediaverkstad, musikstudio och mycker mer som kommer människorna i området till nytta.


"Vi får inte vara kvar [cry]"

Visst är det onödigt att riva huset, men så i helvete heller att parasiterna som ockuperat huset - som dessutom verkar tro att det är deras - ska få stanna. Jävla as.
dödgrävarn:

Visst är det onödigt att riva huset, men så i helvete heller att parasiterna som ockuperat huset - som dessutom verkar tro att det är deras - ska få stanna. Jävla as.


Varför ska de inte få stanna i huset? Vem skadas av det? Är det inte bättre att ett fullt fungerande hus kommer massvis med människor till nytta än att det rivs?

Spana också in:

KarlMarx:

Varför ska de inte få stanna i huset? Vem skadas av det? Är det inte bättre att ett fullt fungerande hus kommer massvis med människor till nytta än att det rivs?


Det är sant.

Men du, jag kommer hem till dig nästa vecka då. Är det okej? Jag tar med mig ett par av mina loppiga, nedpissade och allmänt slitna polare som bott på gatan i två, kanske tre år. Hoppas att du inte har någonting emot det, jag menar du kan ju omöjligt använda hela lägenheten på samma gång. Är det inte bättre att utnyttja det då, så kommer hela din bostad till användning?

Poäng: Ge fan i sånt som inte är ditt.
dödgrävarn:

Hoppas att du inte har någonting emot det, jag menar du kan ju omöjligt använda hela lägenheten på samma gång. Är det inte bättre att utnyttja det då, så kommer hela din bostad till användning?


Jag har faktiskt redan två inneboende så det är fullt här.

dödgrävarn:

Poäng: Ge fan i sånt som inte är ditt.


Poängen är ju att fastigheten faktiskt inte nyttjades av någon.
dödgrävarn:

Vi tar ett annat exempel.

Ponera att du har ett garage där du inte förvarar någonting. Någon hemlös slusk bryter sig in och bosätter sig i din fastighet. Vad gör du?

Låter du den jäveln bo kvar, eller kastar du ut honom?


skillnaden är ju att han antagligen brukar garaget då också vilket kommunen inte gör med de hus som nu ockuperas.
Teal Crab:

Varför tar vi inte ett hus i stockholm? [party]


Det kanske kommer! Det gjordes ju försök med alla möjliga fredliga medel för ett par år sedan, men det visade sig vara väldigt svårt här. Så det slutade med att ett gäng anarkister helt enkelt byggde ihop ett hus: http://www.kulturkampanjen.se/

Men det är ju fullt möjligt att ockupationsvågen drar vidare över Stockholm också, här är ju bostadsbristen stor och det finns definitivt stora behov av fastigheter på andra områden också.
dödgrävarn:

Men du, jag kommer hem till dig nästa vecka då. Är det okej? Jag tar med mig ett par av mina loppiga, nedpissade och allmänt slitna polare som bott på gatan i två, kanske tre år.


Men är du helt jävla efterbliven, eller? Kalles lägenhet nbyttjas av honom redan. Medan husen det är på tal om står tomma och tas upp för rivning när detta kommer på tal.

Lär dig att dra jämförelser.