Forumet - ödleplågeri

ödleplågeri

287 0 31
Som djurvän gör det ju lite ont att se djur fara illa, så även om det är en liten skitödla. Har en vän vars gecko är mager som fan, alltså seriöst, här snackar vi om att alla fettreserver från svansen är plockade.

När jag är där brukar jag smyga ner lite vatten till stackaren, en annan gång föreslog jag en tur till djuraffären (när vi ändå var i närheten lix) för att inhandla ett gäng syrsor. Jag vill ju dock inte vara för på och trägen, ödlan är ju trots allt inte min. det är lite som med barnuppfostran, hur mycket får man egentligen lägga sig i?

Jag har börjat överväga att låta ödlan dö. punkt slut. Den får ändå bara mat när jag kommer med förslaget och det är ju inte var dag det händer. Alltså: plågar jag denna stackars krabat genom att vid få tillfällen nära den och på så sätt hålla den vid liv? Borde jag lägga av och låta djuret dö? Kommer jag brinna i helvettet etc. etc?


Var med och rädda en ödla ppl! come on!

Spana också in:

Jag skulle också tillrättavisat ägaren, eller åtminstone fört detta på tal och vägrat ge med mig tills någonting vettigt skedde (exempelvis att ödlan bytte ägare).

Har du inte försökt tala om detta, varför smyger du runt det, om du så gör? [crazy] Har ni ens talat om ödlan öppet?

Det är okej för dig att lägga dig i hur mycket som helst, i mina ögon. Lägg dig i, för helvete. Sänder mina satyrer efter dig om du inte lägger dig i mer och låter ödlan dö.
å jesus, vad gött att se hur många som engagerar sig i en simpel ödlas liv! Har sagt åt ägarna flertalet gånger att ödlan är alldeles för mager, att nog är det allt på tiden att Snobben får lite mat?! men utan resultat. Har även dragit upp idén om att ge bort den till någon, tydligen har dom försökt men utan resultat: ingen tycks ens vilja ta i ödlan med tång.

Så då återstår ju frågan: ska jag förbarma mig över skräcködlan? Jag har haft en gecko innan och lyckades tillslut ge bort den till min farbror, intresset rann ut i sanden så att säga. I ärlighetens namn blev jag döless på den. tid för självrannsakan: hur mycket djurvän är jag egentligen?

Ny fråga: Ska jag ta mig an ödlan trots att jag känner ett enormt motstånd, som en sann djurvän skulle ha gjort, eller ska jag ge ägarna en sista chans med fortsatta ihärdiga påminnelser, som en mer svenne-lagom djurvän skulle ha gjort???
Ensamvargen:

Adopterar du den stackarn eller?


vadå, jag tänkte ju döda den med en sten? Nä men allvarligt, hur starkt mitt brinnande engagemang känns inom kommande dagar får avgöra.dekadent:

Du är välkommen att döda mig om du vill, bara det går smärtfritt till.


Du kan ju inte gå med på att bli mosad sådär, kräv åtminstone en värdig död!
BonnieVega:

Nä men allvarligt, hur starkt mitt brinnande engagemang känns inom kommande dagar får avgöra.


Om jag var i dina skor, och inte ville ha ödlan, skulle jag tagit in den och gött upp den igen, och lagt upp en annons med dess snyfthistoria, och försökt sälja den för en rimlig mindre summa som eventuellt skulle kunnat täcka eller till viss del täcka vad du lagt ut på ödlan. [crazy]

Var bor du, hur gammal är ödlan? Någon här kanske skulle kunna tänkas vilja taga hand om den, vem vet...
Ögon i en plåthink:

Om jag var i dina skor, och inte ville ha ödlan, skulle jag tagit in den och gött upp den igen


Tid för bekännelse: ödlehelvetet mattas med levande syrsor som skall skakas i kalk och sedan serveras ner i terrariumet. Alternativet är levande musungar (dock slipper man i det fallet kalk-skakningen, men att påstå att det är ett nöja skulle vara att ljuga). Pengarna är i sig inget problem, men det är så förbannat äckligt med syrsorna. Men någon här är kanske sugen? Bor i göteborgsområdet? Gillar syrsor? att skicka gulliga musungar till döden?
BonnieVega:

Men någon här är kanske sugen? Bor i göteborgsområdet? Gillar syrsor? att skicka gulliga musungar till döden?


Hahaha. [sad] Jag skulle vara minst sagt opeppad, palla döda möss. Kan väl knappast vara lagligt att utfodra den med levande möss, heller? Nej, det är det inte, fick jag reda på efter att ha konsulterat google. Palla ha karnivor-/omnivordjur som man inte kan utfodra med dumpstrade animalier.

Kan den inte äta någonting annat över huvud taget? Låter underligt. Dock är jag knappast särskild kunnig... Vad är det för slags ödla?

Jag kan inte taga hand om den helt oavsett då jag bor i norra Norrland, och även om ödlan befann sig i mina trakter skulle mina föräldrar knappast låta mig taga in den i deras hus.

Geigerzähler:

Jag är en osinlig kunskapskälla behandlade alla slags djur som må existera!

Ögon i en plåthink:

Kan väl knappast vara lagligt att utfodra den med levande möss, heller? Nej, det är det inte, fick jag reda på efter att ha konsulterat google.


Men jösses, nu blir jag förvirrad. har själv köpt levande små möss till min Gecko. såldes i alla vanliga zoobutiker. fast det var ju några år sedan, kan det ha ändrats?

Vad gäller utfodring av Geckoodlor finns, vad jag har förstått, tre alternativ:
1. syrsor
2. möss
3. larver (även dessa köps levande och läggs i en skål hos ödlan, mindre mysigt när de kravlar över kanten och man har larver i hela sanden)
BonnieVega:

Vad gäller utfodring av Geckoodlor finns


Är denna magra ödlan din kamrat har också en gecko, då? Jag skulle själv funnit larvalterativet minst frånstötande och inte så hemskt farligt över huvud taget. Ödlan måtte väl fånga larverna i sanden sedan, om den blir sugen igen en stund efter måltiden, tänker jag mig, baserat på noll erfarenhet och empiri. [crazy]

BonnieVega:

fast det var ju några år sedan, kan det ha ändrats?


Jo, jag tror denna förändringen trädde i kraft för något år sedan. 2010, kanske, kikade inte så noga.

Minns nu att det är en reptilmässa i Kungälv rätt snart, den femtonde. Du kan ju ringa dem som arrangerar och förtälja dem om denna din kamrats vanvårdade ödla, och fråga om de kanske skulle kunna hjälpa dig att komma i kontakt med någon godhjärtad reptilfantast som kanske skulle vilja taga hand om den.

http://www.herpetologi.com/ Ring snubben under "Kontakt" på denna sidan. Värt ett försök.