Forumet - Öppet krig i Libyen

Öppet krig i Libyen

1074 0 42

Spana också in:

Issen:

Vad känner vi inför mer krig i världen?


Vem vill egentligen ha mer krig i världen? Men vissa saker kanske bara måste ske. vi har gullat med Gaddafi allt för länge, så det kan vara dags att sluta med det.
Men detta är ju såklart en mycket komplex politisk fråga(som allt annat).
i praktiken så innebär det inget mer än att Nationer under FN flagg kommer lida stora förluster. Libyen är allt för stort för att deras luftrum skulle kunna kontrolleras utan att riskera att förlora flyg pga bränslebrist. Om Libyen som det finns goda skäl att tro har tillgång till långdistans robotar så kommer ingen vilja riskera att skicka flyg.

Den stora frågan, och anledningen till att FN, NATO eller EU inte agerar är, Whats in it for me? Ingen vill riskera ännu ett korea, bosnien eller afganistan.
Issen:

om har ju precis sagt att dom kommer agera så du har så himla fel. Frankrike gick nyss ut med att de börjar sina anfall inom ett par timmar.


Återstår att se hur länge dem vill stanna då.. personligen har jag inte mycket hopp för politik på den nivån. Men humanism i all ära.
patrick bateman:

jag läste nåt att ifall inte ryssland och kina säger emot så kan usa börja bomba


De lade ner sina röster så de sa varken ja eller nej så då blev det fritt fram med fyrverkerierna.

På ett sätt känns det bra att rebellerna får stöd samtidigt som man önskar att det slapp bli såhär
Issen, dina rubriker är nästan i klass med Aftonbladets. Sen får du tolka det hur du vill[wink]

Kakaoxo:

det kommer att bli som irak & afghanistan.


Varför skulle det bli det? Karaffen har 0 stöd av folket. Rebellerna jublade efter gårdagens beslut. Inkluderat i rebellerna är även religiösa extremister.

Så länge de inte stannar kvar för länge efter att de störtat Karaffen så är det nog ganska lugnt.
Jag känner att krig mot Gaddafi blir ett nödvändigt ont. Krig är ju aldrig att föredra men då risken för en massakrer mot civila i Benghazi är överhängande stor efter dom uttalande som Gaddafi gjort mot rebellerna samt rapporter om att han låtit avrätta ca. 100 soldater som vägrat attackera sina landsmän.
Sen lär USA och England inte vara så taggade att se honom kvar vid makten med tanke på att förra gången han blev arg på USA så lät han spränga ett passagerare plan över Skottland.

Kakaoxo:

det kommer att bli som irak & afghanistan.


Det är för tidigt att säga om det blir som Irak & Afganistan. Det är inte direkt jämförbara situationer enligt mig.
Största skillnaden är att ett folkligt uppror mot landets diktator redan pågår och att oppositionen har stort stöd ifrån civilbefolkningen och omvärlden medan Gaddafi blir galnare och galnare.
Dock så brukar det historiskt sett aldrig fungera att invadera ett land, avsätta diktatorn med våld och sen skapa demokrati.
Ideal situationen är att landets egen befolkning avsätter diktatorn, brukar leda till större stabilitet.
Ska bli intressant och se hur utvecklingen blir i Libyen.