Forumet - överklassungar och politik

överklassungar och politik

12144 1 109

folk som vuxit upp med silversked i munnen borde inte få ägna sig åt politik. de har inte en aning om vad det innebär att vara utsatt eller fattig, och är därför inkapabla att förstå välfärdsstatens storhet. eftersom den höga skatt vi har i sverige inte gynnar dem personligen vill de sänka den till varje pris. faktum är att allt som inte gynnar dem själva per automatik blir dåligt, i deras ögon.

vad som för överklassen ner i samma båt är egoism. de bryr sig inte ett dugg om under- och medelklassen. allt kretsar kring dem och deras närmaste, som alltid är överklassare. något jag märkt är att barn från välbärgade familjer rent generellt lider av en enorm brist på empati. för att kunna utveckla empati måste man uppleva motgångar och problem, vilket dessa sällan gör. inte nog med att de föds med en ekonomisk säkerhet där mamma och pappa curlar dem genom att se till att de kommer in på bostadsmarknaden med en slant på fickan, föräldrarna har även kontakterna när det gäller att fixa jobb och utbildningen som medför att de kan hjälpa barnet genom en slalombana under utbildningstiden. i många fall köper till och med föräldrarna deras första bostad åt barnen.

i kontrast till detta har barn i ekonomiskt utsatta familjer inte alltid möjlighet att få kläder tillgodosedda efter säsong och ibland får de till och med frysa. för vissa är det svårt att få nya kläder när de växt ur de gamla eller de gamla är utslitna. att ha ”fel” kläder kan göra att barn blir mobbade och inte får delta, vilket leder till utanförskap. därtill är det inte heller ovanligt att barn i fattiga familjer inte har god tillgång till mat hela månaden ut. att leva i fattigdom kan bidra till många ogynnsamma konsekvenser för individen såsom ohälsa, låg självkänsla, mindre deltagande i sociala sammanhang och sämre förmåga att ta initiativ för att förbättra sin situation.

empati handlar mycket om förståelse. den som empatiserar med en annan människa upplever sig förstå den andre personens situation, kanske till och med bättre än hon själv gör. vikten av att själv ha upplevt liknande situationer som den man empatiserar med är därför väldigt stor, varför personer från överklassen har extremt svårt för detta. det är inte konstigt att dessa individer ägnar sig åt häxjakt efter bidragsfuskare/andra som "parasiterar" på samhället, går med i muf eller dylikt.

de kan alltså omöjligen veta hur det är att växa upp i en utsatt miljö, en miljö där man tvingas tvivla på att man har tillgång till de mest basala nödvändigheter (kläder, mat, vara med på skolaktiviteter etc). de saknar både insyn och empatisk förståelse för de här grupperna, så varför ska de ha möjlighet att kunna påverka deras framtid? tanken är för mig skrämmande. hur ofta hör man inte de mest verklighetsfrånvända idéer komma från truten på någon av dessa fullkomligt aningslösa människor?

vill du att en överklassunge ska bestämma över din framtid?

Senast ändrad 8 Jun 2013, 12:57 av Miceparade

Mellaton Scratch:

eftersom den höga skatt vi har i sverige inte gynnar dem personligen vill de sänka den till varje pris. faktum är att allt som inte gynnar dem själva per automatik blir dåligt, i deras ögon.

Det är väl precis samma sak med vänstern som önskar höga skatter för att det gynnar dom själva. Inte för att jag stöttar högern, men det är lite som att kasta sten i glashus.

Spana också in:

Fördomar är alltid lika fina, oavsett sida :)

Jag har ett antal kompisar som är från välbärgade familjer. De är långt ifrån vad du beskriver dem som. 

Men ska man dra det rent generellt så kan nog mycket av det du säger vara sant. Men samma sak gäller åt andra håll om andra klasser. 

Chibibbi: Det är väl precis samma sak med vänstern som önskar höga skatter för att det gynnar dom själva. Inte för att jag stöttar högern, men det är lite som att kasta sten i glashus.
nej, det behöver inte nödvändigtvis gynna dem personligen. många från medelklassen är vänster. skillnaden mellan dessa och överklassen är att de förstnämnda i större utsträckning besitter något som kallas för empati.

Chibibbi: Inte för att jag stöttar högern
du är alltså vänster?

Exner: din mamma luktar curry
bra argument...

Mellaton Scratch:
undantagen som bekräftar regeln. rent generellt så stämmer det jag skriver skrämmande väl.

och förresten, du kan väl ändå inte påstå att de har någon insyn i hur det är att vara fattig?
Vad säger att de inte gått från fattiga till rika? Fattig rent ekonomiskt har väl många av dem inte varit, men andra problem HAR de haft. Så att de inte fått gå igenom svårigheter är skitsnack. 

Man kan ju också om man så vill diskutera huruvida det är inte är dessa "överklasssungar"  och deras som är parasiter egentligen. Med tanke på att deras förmögenheter byggs upp på axlarna av vanligt folk som jobbar ihop dessa värden.

Sedan så kan man inte fråga sig om inte också en generaliserad medelklass där alla för argumentationens skull är likadana också dom är egoistiska, jagar guld och gröna skogar osv, samma sak kan gälla för en duperad underklass. 

Men nej, ingen skall bestämma över mig mer än jag själv bestämmer över mig. 


Xisco: Vad säger att de inte gått från fattiga till rika?
som sagt:
Mellaton Scratch: folk som vuxit upp med silversked i munnen borde inte få ägna sig åt politik.

Xisco: Fattig rent ekonomiskt har väl många av dem inte varit
det är nu sådan fattighet vi talar om. vad annars?

Xisco: Fattig rent ekonomiskt har väl många av dem inte varit, men andra problem HAR de haft. Så att de inte fått gå igenom svårigheter är skitsnack.
jaså? kom gärna med ett par exempel. "problem" och "svårigheter" i stil med att de inte fått den bil de velat ha på sin 18-årsdag räknas tyvärr inte.

dazed: Man kan ju också om man så vill diskutera huruvida det är inte är dessa "överklasssungar" och deras som är parasiter egentligen. Med tanke på att deras förmögenheter byggs upp på axlarna av vanligt folk som jobbar ihop dessa värden.
mycket sant. överklassen är de sanna parasiterna.