Forumet - Offentliggöra skolarbeten?

Offentliggöra skolarbeten?

320 0 17
Hej! Jag upptäckte att våran skola har en skoltidning på nätet, och så fanns det två dikter i tidningen. Jag började läsa den första och så blev jag helt iskall... för herregud, det var ju min dikt. Min dikt som jag gjort på en svenskalektion för ett år sedan. Det är samma lärare jag hade då som tar hand om kursen som gör skoltidningen.

Nu är min fråga.... är detta acceptabelt? Ingen har frågat mig om det är okej att lägga upp min dikt, och jag tycker inte att det är det heller! Nu bryr jag mig inte speciellt mycket om den där dikten, men det vet väl fan inte dom... tänk om det där var mina allra djupaste känslor? Jag blir jätteirriterad, för även fast den inte betyder speciellt mycket för mig, så vill jag ändå inte att vem som helst kan ta del av den.

Får lärare göra såhär? [cry]

Spana också in:

mediakatt:

Jag tror bestämt att de får det, tyvärr.


Varför skulle de få det? Hon äger väl ändå upphovsrätten till sin dikt och får således bestämma själv under vilka termer hon vill ge ut den. Sen är det ju klart att det kanske står i något avtal hon godkänt när hon började på skolan att de äger allt hon skapar där, det är fullt möjligt, men det vore ju väldigt tråkigt och aningen ondskefullt gjort av dem.
Åtta:

Varför skulle de få det? Hon äger väl ändå upphovsrätten till sin dikt och får således bestämma själv under vilka termer hon vill ge ut den


Nej, hon äger antagligen inte upphovsrätten, den har hon gett bort i samband med att hon gjort skolarbetet i fråga. Skolan är upphovsrättsinnehavare (precis som att arbetet är upphovsrättsinnehavare av det som de anställda gör under arbetstid).

Åtta:

Sen är det ju klart att det kanske står i något avtal hon godkänt när hon började på skolan att de äger allt hon skapar där, det är fullt möjligt, men det vore ju väldigt tråkigt och aningen ondskefullt gjort av dem.


Det har hon knappast gjort, varför det hela egentligen är en enda fet gråzon.


Sålänge du inte har ett jävligt stort företag bakom dig (som kan stämma/hota att stämma skolan) eller skolan är snälla mot dig så kan du glömma att få dina rättigheter [sad]
Det är så copyrightpolitiken fungerar idag.
Avatar:

Så länge det står vem det är som gjort den, vad är det som är sån jävla big deal?


Den personen kanske inte vill att sin dikt ska blottas, hon kanske har skrivit en massa saker som hon helst inte vill ska komma ut?
Vad vet jag, tycker det inte är så mycket begärt att läraren måste ha tillstånd av eleven för att få publicera sådant som alla kan se.
Avatar:

Så länge det står vem det är som gjort den, vad är det som är sån jävla big deal?


Det står inte att det är jag som har gjort den. Men jag vet att det är min dikt.k1337oris:

Det är så copyrightpolitiken fungerar idag.


Det låter ju mycket märkligt. Ett företag kan man ju förstå med tanke på att de skriver under anställningsavtal osv, där det förmodligen står. Men jag har inte skrivit under något avtal, förutom att de får publicera bilder på mig på nätet. Hur kan dom få publicera sådant jag gör på nätet, men inte bilder som är tagna på mig under skoltid?

Jag förstår inte.
Åtta:

Varför skulle de få det? Hon äger väl ändå upphovsrätten till sin dikt och får således bestämma själv under vilka termer hon vill ge ut den.


Har för mig att det konstaterades i någon annan diskussion på ämnet att skolarbeten inte faller in under upphovsrätten (tror att de dessutom går offentlighetsprincipen). Ska inte säga säkert, och jag orkar inte leta upp källa, men jag vill minnas att så är fallet.
Åtta:

Hon äger väl ändå upphovsrätten till sin dikt och får således bestämma själv under vilka termer hon vill ge ut den.


Det är väldigt blandat, skolor som MIT etc. får ju patenten på det som eleverna utvecklar, har jag för mig. (Kan ju vara annorlunda i sverige iofs).

Men uppsatser och exjobb på högskola är offentliga handlingar, och SKALL upp på nätet och tryckas.