Aviseringar
Rensa alla

Oförklarlig B12 brist?


Ämnesstartare

För att göra lång anamnes kort; blev för ca 1 år sedan diagnosticerad med B12 brist, hade mått väldigt dåligt innan med bortdomningar av fötter samt extrem trötthet och matleda =(all mat smakar dåligt). Eftersom läkaren ville ta reda på vad det berodde på (såklart), så fick jag först gå på ett läkarbesök hos henne, där vi kom fram till att det i alla fall inte berodde på kosten. Har alltid varit en matglad person[cute], men dock ätit nyttigt och lagom. Jaha, inget fel med det, blev skickad för att göra en gastroskopi, dem tog 4 biopsier, visade inte ett dugg. Har även varit på läkarbesök emellanåt där lite andra småtester gjort, samt tagit flera blodprov.

Fick ett brev för ett tag sen av min läkare att hon kallat/bokat in mig, till ett specialist möte med en dietisk, hon antog att jag ljugit om min kost och hon tror väl att jag har anorexia eller nåt (har alltid varit ganska smal), vilket igentligen är konstigt eftersom jag äter väldigt bra, men det är ju genetiskt också.

Om det är till någon nytta för info så har jag celiaki, en autoimun sjukdom som gör att man inte kan äta gluten. Men tester visade att det inte berodde på det heller.

Är det någon där ute som kan ha någon aning om vad orsaken är, eller har stött på liknande? Studerar själv inom vården men jag har verkligen inte hittat något svar...... [tard]


   
Citera

Hmm, jag studerar också inom vården och har dessutom själv en svårdiagnostiserad autoimmun sjukdom. Har väldigt svårt att tro att de inte skulle ha nånting med varandra att göra (alltså B12-bristen och celiakin), det känns liksom som ett lite för stort sammanträffande. Autoimmuna sjukdomar tenderar ju också att bete sig väldigt nyckfullt, så det kan ju finnas en koppling trots att läkarna med sina resurser inte identifierat den?

B12-brist är ju vanligt förekommande vid glutenintolerans, men eftersom du gjort en gastro PLUS alla biopsierna så måste man ju utesluta den uppenbara kopplingen.. Ledsen att jag inte kan vara till nån hjälp här, det verkar vara en svår nöt att knäcka..!

Om du pluggar på universitet borde du ju ha tillgång till en massa vetenskapliga tidskrifter, har du kollat dem? Typ PubMed?


   
SvaraCitera

Förresten, vad har de mer kollat upp? Hur ser dina blodvärden ut? Finns det autoimmunitet, typ reuma, i släkten? Har du haft borrelia? Allt sånt?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

mamma är chef på kemlabbet där jag tog proverna... hon kan en del också... men dom har inte hittat ngt. Men tydligen så tycker min läkare att jag ska äta det livet ut utan förklaring.


   
SvaraCitera

jag hade/har b12brist men jag antar att de e pga att jag e vegetarian


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Angelize:

jag hade/har b12brist men jag antar att de e pga att jag e vegetarian

Antagligen... :p då får du käka bättre![no-no]


   
SvaraCitera