Forumet - Oklarheter kring betoning och uttal av specifik färg

Oklarheter kring betoning och uttal av specifik färg

1426 2 35
Julen nalkas och i många svenska familjer (läs: "familjer i Sverige" om det känns bättre) handlas nu julklappar för fullt, allt för att hinna i tid till torsdag.
En del kanske själva tillverkar sina julklappar, i form av exempelvis hemmasydda kläder, smycken, målningar eller liknande.
Andra kanske handlar i second hand-butiker, till förmån för diverse organisationer eller motsvarande, eller på nätet och i fysiska butiker.

Oavsett är det ofta en bra idé att på ett eller annat vis se till att klappen går att byta vid missnöje gällande storlek, färg, modell eller annat.
Jag syftar givetvis på att kvitto och bytesrätt och garanti är viktigt för att säkerställa att presenten blir lyckad, eller åtminstone kan bli.

Eller, jag tänker mest på just kvitton.
Något väldigt praktiskt och bra som funnits under lång tid. De känns väl igen på dess snitt, storlek, färg, form och pappret de oftast kommer i.
En grej med kvitton är att de tenderar missfärgas i direkt kontakt med solljus under längre tid och säkerligen under andra specifika förhållanden.
De kan då anta en beige nyans, som den som är van kvittokonsumerare säkert vet.

Nu till saken:
Beige, en blek och enligt många tråkig färg med ett tokigt stavat namn kan lätt ställa till det när vi av någon anledning vill beskriva ett tings kulör. 

Beige skriver vi, men hur ska det uttalas?

Spana också in: