Forumet - Olikfärgade skosnören och bortrakat hår = Antidemokratiskt och rasistiskt, enligt rektor

Olikfärgade skosnören och bortrakat hår = Antidemokratiskt och rasistiskt, enligt rektor

1846 0 88
De senaste åren har vi fått se allt mer löjliga fall av PK-restriktioner i många av landets skolor. Det har mestadels handlat om förbud mot klädsel med svenska flaggan, men nu har en skandalrektor på Humleskolan i Bromölla tagit ett nytt stort steg i kränkningarna mot svenska elever.

kristianstadsbladet:

Naturligtvis tar jag kontakt med föräldrarna och gör klart vad som gäller. Sedan måste eleven efterleva det vi kommit överens om. Det kan till exempel handla om kängor. Det finns ett sofistikerat symbolspråk med olikfärgade skosnören som betyder olika saker.

- Det är svarta skosnören som gäller här på skolan, säger Sven Håkansson.

Rakat huvud kan också vara en symbol för rasistiska yttringar men samtidigt är det svårt för skolan att förbjuda menar rektorn.


Rektorn gör även en antydan om att det skulle vara olagligt att bära olikfärgade skosnören eller raka av sig håret:

kristianbladet:

Sven Håkansson pekar på att det blir konsekvenser när elever bryter mot policyn.

- Kränkningar av detta slag leder till samtal med elev och föräldrar vid upprepade tillfällen. En elev kan också bli polisanmäld med anledning av sitt sätt att ge uttryck för sina åsikter. Även socialen kan bli underrättad.

---

Jag lär mig hela tiden nya saker, nya symboler, sifferkombinationer och musikstilar. Självklart ska vi vara på tårna och förbjuda och plocka av ungdomarna dessa symboler. Samtidigt är det oerhört viktigt att vi tar ett gemensamt vuxenansvar kring ungdomar som ger uttryck för rasistiska åsikter.

Saker som kan upplevas som kränkande eller antidemokratiska ska inte eleverna bära.


Är det bara jag som anser att det är rektorn som sprider kränkningar och antidemokratiska åsikter, och inte eleverna som råkar ut för hans fascism?
Det här kommer alltså från en man som vill förbjuda bortrakat hår på skolan. Men att förbjuda slöja i klassrummet som alla andra huvudbonader, trots att slöjan förmedlar islams antidemokratiska och kvinnorförnedrande budskap, kommer alltså inte på tal.

http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090212/BROMOLLA/5...

Spana också in:

Minns att jag läste nånstans att även hängslen skulle förbjudas. Håkan Hellström har hänglsen, är han en odemokratisk nazist då?

Sen så på min högstadieskola så förbjöd dom "ACAB" tröjor för de trodde att det betyde "All Corpses are Bastards" och "corpses" syftade på svarta människor.

Sen förbjud de che-gue-vara (stavning?) tröjor.

Men att förbjuda skosnören, hängslen och kängor känns bara så överdrivet... jävla bögfascister, seriöst.

Blade Runner:

Men att förbjuda slöja i klassrummet som alla andra huvudbonader, trots att slöjan förmedlar islams antidemokratiska och kvinnorförnedrande budskap, kommer alltså inte på tal


Håller med till 100%.
Alltså, innom vissa rasistiska kretsar betyder ju vita eller röda skosnören på svarta kängor saker. Och i kombination med rakat hår och svenska flaggor kan det ju bli otrevligt. Just den skolan kanske har stora problem med nynazister etc?

Men jag har rosa och ljusblå skosnören på mina Fly Motion Cortez det lär ingen tolka som rasitiskt [cute]
Andy91:

Och i kombination med rakat hår och svenska flaggor kan det ju bli otrevligt. Just den skolan kanske har stora problem med nynazister etc?


Ett demokratiskt samhälle ska klara av att skydda även obekväma personers rätt till ett fritt liv. Att antyda att rakad skalle har något med rasism att göra är löjligt och ingenting annat. Det är kränkande mot personer med rakad skalle att säga att de är rasister.

lockbete:

e de inte jävligt odemokratiskt av rektorn att bara bestämma sånt?


Jo, givetvis är det just det. rektorn är uppenbarligen PK-fascist.
Blade Runner:

Ett demokratiskt samhälle ska klara av att skydda även obekväma personers rätt till ett fritt liv. Att antyda att rakad skalle har något med rasism att göra är löjligt och ingenting annat. Det är kränkande mot personer med rakad skalle att säga att de är rasister.


Nej, rakat hår betyder inte att man är rasist. Att ha en svensk flagga på jackan betyder inte heller att man är rasist. Olikfärgade skonsören, vilket jag själv har betyder verkligen inte heller att man är rasist.

Dock kan jag hålla med rektorn. Skolan är en "arbetsplats" och inte rätt ställe att uttrycka starka politiska åsikter på. Om en skola har problem med nynazister har jag full förståelse för att man vill skapa en bra studiemiljö för "majoriteten" av eleverna, i sann demokratiska anda.

Sen vad gäller det demokratiska samhället så har det ingen skyldighet att skydda odemokratiska krafter, speciellt inte nazistiska sådana.
Andy91:

Sen vad gäller det demokratiska samhället så har det ingen skyldighet att skydda odemokratiska krafter, speciellt inte nazistiska sådana.


Det demokratiska samhället har visst en skyldighet att skydda allas rätt till ett fritt liv och yttrandefrihet (minus dömda brottslingars). Svensk polis har skyldighet att se till att nazister kan hålla lagliga torgmöten och förmedla sitt budskap ostört, exempelvis. Skolan ska vara ett typexempel på en demokratisk institution. Då är de inte okej att porta invandringskritiska partier eller att förbjuda nationalistiska budskap, eller för den delen bygga orealistiska teorier om hemliga budskap i olikfärgade skosnören.
I skolan ska det också vara fullt okej att ha antidemokratiska åsikter. Det har varken rektorn, lärarna eller någon random förälder något med att göra. Rektorn borde avskedas för tjänstefel och brott mot mänskligheten.
ankzor:

det är ju där om någonstans man bör visa det...


Om man ser skolan som en arbetsplats så är det ju just där man vill slippa politska och religösa budskap. Jag störde mig på när en kvinna på min förra arbetsplats satte upp ett plakat med jehovas vittnen eller vad det var.
Politiska åsikter hör hemma under fritiden.
Däremot så ser jag inte olikfärgade snörningar som rasistiska budskap.
ankzor:

det är ju där om någonstans man bör visa det...


Då kan vi vara helt överens om att vi inte är överens. Jag vill att min skola skall vara så fri från politiska influenser som möjligt.

Blade Runner:

Det demokratiska samhället har visst en skyldighet att skydda allas rätt till ett fritt liv och yttrandefrihet (minus dömda brottslingars).


Jag uttryckte mig otydligt. Det jag egentligen syftade på är alla folkölsnazister (dricker folköl i parker, är otrevliga mot gamla tanter etc) som lever på socialbidrag, ständigt bryter mot svensk lag (misshandel, hot etc) och sen kallar sig stolta nationalister. De är bara kriminellt slödder och samhället har ingen skydlighet att skydda dem.

Verkar man för sin politiska övertygelse inom ramarna för svensk lag, ser inte jag heller något problem.

Men se det ur rektorns synvinkel. Du har en skola med 1000 elever. På din skola har du även en växande grupp nynazister som stör de andra eleverna och ställer till problem. Vad skulle du göra åt saken? Att bara låta dem vara är ju uppenbarligen inte ett alternativ.