Forumet - Om inte andra världskriget skulle ha inträffat.

Om inte andra världskriget skulle ha inträffat.

1582 0 11
Hur tror ni världen skulle se ut idag?
Låt oss säg att NSDAP aldrig kom till makten i Tyskland och Tyskland istället skulle utvecklats till en demokrati som till exempel Frankrike eller Storbritannien.


Jag skulle gissa på att vi allihopa skulle vara döda.
Andra världskriget skulle aldrig ha tagit cirka 60 miljoner människors liv utan ett krig mellan Sovjet och USA skulle tagit mycket fler. Under andra världskriget så lärde de sig att man faktiskt kan samarbeta mellan demokrater och kommunister samtidigt som att de återigen fick en påminnelse vilket helvete krig är. Utan denna påminnelse skulle de hetsa varandra till krig.

Atomvapnet utvecklades under andra världskriget men jag tror ändå att ett massförstörelsevapen av något slag skulle uppfinnas så småningom och användas. Om det inte skulle bli ett krig mellan USA och Sovjet skulle världen garanterat se annorlunda ut, vad tror du?

Spana också in:

(Ja jag vet inte hur man citerar)Jaså? har du bevis? Såg det på någon dokumentär har jag för mig och att dom då kom med det första jetplanet och helikoptern(Om man bortser från da vinci eller vem det nu vars ritningar från 1500-talet lr nåt). :/ Nu har jag förvirrat mig själv, google nästa.

Edit: Det första jetplanet kom före 2 världskriget MEN det var ändå tyskt så jag var ganska nära. ;)
Länk http://en.wikipedia.org/wiki/Heinkel_He_178
Jävligt svår fråga. Som hobbyhistoriker kan man inte göra annat än att spekulera.

Personligen tror jag att Sovjetunionen hade fallit bra mycket fortare. Efter Stalins död, och utan Hitler som en förenande fiende, hade det inte riktigt funnits något incitament för Sovjet att fortsätta existera som det gjorde.

Vidare skulle Sovjet och USA, utan kraftmätningen som andra världskriget utgjorde, och som fick de båda att inse att de inte bara var på olika sidor rent ideologiskt, utan att de också var militärt starka utav bara helvete, så skulle det inte heller finnas någon anledning för Kalla Kriget att inträffa.

Vidare skulle nationalismen och imperialismen knappast vara lika pariasmittade som de är idag. I och med att alla helt plötsligt började hata nazister (vilka man inte hade särskilt mycket emot tidigare) blev hela rasbiologin och tanken om ett folks överhöghet över ett annat jävligt stimatiserade. Frankrike, Storbritannien, Nederländerländer och liknande skulle ha möjlighet att hålla fast vid sina kolonier bra mycket längre, till exempel.

På Stillahavsfronten är det värt att nämna att Japan hade varit i krig med i stort sett hela Sydostasien i flera år innan Hitler ballade ur. Och de vann.
Det är fullt möjligt att Hirohito, om han inte hade haft Hitler vid in sida, knappast hade vågat jävlas med USA, som i vår tidslinje var tvunget att starta ett tvåfrontskrig efter Pearl Harbor. Därigenom hade Japan kunnat breda ut sig över bra mycket mer av Asien än tidigare, och hade troligtvis blivit en stormakt i stil med USA eller Sovjet.

Faktum är att ett krig mellan Japan och Sovjet känns mer troligt än ett kärnvapenskrig mellan USA och Sovjet. Japan var expansiva, övermodiga och hade bara några decennier tidigare storvunnit ett krig mot Tsarryssland, och Sovjet hade stridspitten Stalin bakom rodret. En konflikt där hade i min mening varit oundviklig.

Värt att nämnas är också att USA, Frankrike och Storbritannien med flera (the Good Guys) överhuvudtaget inte ville ha ett andra världskrig. Frankrikes och Storbritannien militära makt hade fortfarande långt kvar att återhämta sig från första världskriget, och USA's försvarsbudget var så låg att soldaterna tränade med trägevär. Hitler tog resten av Europa på sängen med sitt blitzkrieg, och om han inte hade varit med i bilden så hade knappast någon Europeisk stat varit särskilt sugen på att jävlas med någon annan (förutom möjligtvis nere i Balkan).

Å andra sidan är det osannolikt att Tyskland överhuvudtaget hade återhämtat sig från sin ekonomiska kris, om de inte hade enats under den starka ledare som Hitler faktiskt utgjorde. Kanske hade Tyskland klappat ihop totalt och delats upp mellan Frankrike, Polen och Österrike. Vem vet...?

Well, det var bara mina two cents.

//Weilyn - Skriver bara på det här forumet när han har whisky i kroppen.
En intressant post som jag känner att jag skulle vilja svara på.

Weilyn:

Personligen tror jag att Sovjetunionen hade fallit bra mycket fortare. Efter Stalins död, och utan Hitler som en förenande fiende, hade det inte riktigt funnits något incitament för Sovjet att fortsätta existera som det gjorde.


Hela projektet var väl dömt att misslyckas i samma skede som Sovjet expanderade och inkorporera de många öststaterna. Ryssland var ett land som sedan tidigare inhyste en mängd olika minoriteter. Mångetniska samhällen håller aldrig, men många folkslag hade varit en del av Ryssland sedan långt tillbaka och kunde fullgott identifiera sig som ryssar.

Hade man istället försökt anamma nationalistiska principer jämte de kommunistiska hade man nog kunnat lyckats om gränserna från första världskriget bestod. Stalin var den förste som gjorde de omfattande försöken med att assimilera hela den sovjetiska befolkningen för att bilda en ny nationell identitet. Han är även idag ett föredöme bland nationalbolsjeviker i Ryssland och nationalkommunister i bl.a Sverige för sina insatser.

Weilyn:

Vidare skulle nationalismen och imperialismen knappast vara lika pariasmittade som de är idag.


Sant. Efter andra världskriget så var det kommunismens tid som var inne. Nationalismen i sig var dock och är idag inte utdöd det var bara mer att den hade spelat ut sin roll under den perioden och bytte skepnad inom främst socialismen och konservatismen. Det blev också ett skällsord och som man gärna inte ville förknippa sig med.

Idag är nationalismen spirande igen tack vare att det mångkulturella samhället gjort förfärliga avtryck i det europeiska samlivet. Rörelser som uppstått ur i stort sett ingenting och fått brett stöd i parlament över hela Europa.

Weilyn:

På Stillahavsfronten är det värt att nämna att Japan hade varit i krig med i stort sett hela Sydostasien i flera år innan Hitler ballade ur.


Weilyn:

Därigenom hade Japan kunnat breda ut sig över bra mycket mer av Asien än tidigare, och hade troligtvis blivit en stormakt i stil med USA eller Sovjet.


Nja, här kan jag inte alls säga att jag håller med dig dock. Sant är det att Japan var Asiens motsvarighet till Nazityskland i Europa. Men ens grundproblem kvarstod i att man saknade råvaror. Det var själva anledningen till att man började kolonisera Korea, Kina och öar i stilla havet och det var anledningen till att man började föra krig med USA. För USA ville nämligen inte släppa iväg sin olja som var helt nödvändig för den japanska krigsindustrin.

Kina hade sedan tidigare vädjat om hjälp från västmakterna men som i stort sett ignorerades då man hade fullt upp på sin egna kontinent. I ett framtida skede hade västmakterna säkert undsatt kina när tyskarna var röjda ur vägen. Imperialismen hade börjat falla ur modet då och de hade inte haft någonting att sätta emot större delen av Europa.

Och utan de nödvändiga grundresurserna som japan saknade var det fullkomligt omöjligt för dem att ens kunna bli en stormakt. Anledningen till att de var asiens härskare var för att Japanerna var helt sonika smarare än Kineserna och satte sin främlingsfientlighet mot Européerna åt sidan för att komma åt deras teknologi. Japan var mycket bättre rustat och hade en större industri än kineserna för tiden. Hade de även förlorat sina kolonier så hade de fått sitta och trycka vidare på sin ö och exportera ris eller något.
Cointoge:

En intressant post som jag känner att jag skulle vilja svara på.


Tackar så mycket!

Cointoge:

Mångetniska samhällen håller aldrig


Enig.

Cointoge:

Nja, här kan jag inte alls säga att jag håller med dig dock.


Fullt möjligt att jag har fel. Har inte superkoll på Kejserliga Japans historia, främst för att jag är nippofob.

Cointoge:

Sant är det att Japan var Asiens motsvarighet till Nazityskland i Europa.


Frågan är om inte Hirohito ändå var värre än Hitler...

Nåväl, detta är ju som sagt bara spekuleringar, men det är ju alltid kul att snacka om. [wink]

//Weilyn - Hentai, vettu... skitläskigt...
Weilyn:

Fullt möjligt att jag har fel. Har inte superkoll på Kejserliga Japans historia, främst för att jag är nippofob.


Kineserna gjorde inte mindre än tre uppror mot västmakterna och förlorade i samtliga fall under ett tidsspann av 50-70 år. Japanerna behövde bara ett kortare bombardemang mot ett par städer för att inse deras överlägsenhet och började förhandla istället för att motarbeta dem.

Kort efter började japanerna att uppleva en befolkningsökning av europeisk proportion vilket egentligen var hela deras grundorsak till att historien fick den följd den fick. Japan hade inte nog med resurser på fastlandet för att längre kunna förse sin befolkning, vilket ledde till emigration och tillslut kolonialism.

Weilyn:

Frågan är om inte Hirohito ändå var värre än Hitler...


Jo. Hitler brukar framhävas i historien som den allra grymmaste människan som någonsin levt. Enligt mitt tycke var en person som Himmler långt värre. Det var han som stod bakom historierevisionismen, rasbiologin (som i sin tur var direkt hämtad från Sverige) och koncentrationslägren.

Dödsängeln Mengele var något av en mjukis om man jämför med Enhet 731. Här utförde man de mest grymma testen som man kan tänka sig. Operationer på vakna patienter utan bedövning, testade hur länge människor kunde leva utan vissa organ, hur länge ett nyfött spädbarn kunde överleva utan mat. Man utförde väl en rad massexperiment om sjukdomsspridning med har jag för mig.
Till trådens egentliga ursprung.

Om ni NSDAP kommit till makten så hade förmodligen socialisterna förmodligen gjort det. Något som inte ska förskingras var att partiet hade en tydlig vänsterfalang i sin linda. Det var ett arbetarparti egentligen. Men näst efter dem så var kommunistpartiet och socialdemokraterna som man dagligen hade kamper med ute på gatorna.

Med den utgångspunkten så hade ett vidare krig kunnat undvikas. Men felet låg lika mycket på andra västmakter som på tyskarna själva när de tvangs stå till svars för hela kriget. De ockuperades och bespottades, och det kriget som följde blev den naturliga reaktionen från det tyska folket.