Forumet - Om Jonas Sjöstedt

Om Jonas Sjöstedt

380 0 28

Spana också in:

Han räknas till partiets förnyare, och var en av de första att ta avstånd från kommuniststämpeln (redan innan muren föll.) Han är karismatisk och populär både inom och utanför partiet, och har ett hyfsat bra grepp om vad som krävs för att modernisera V; mindre gnäll, mer konkreta förslag, tydligare grön profil och fokus på praktisk politik snarare än ideologisk retorik.

Det verkar som att han främst kommer att driva miljöfrågor (inklusive satsningar för att få en fungerande järnväg igen,) arbetsrätt, stopp för vinstuttag inom vård och skola samt åtta timmars arbetsdag. En intressant kontrast mot tidigare ledare är att han inte pushar särskilt starkt för höjd skatt på arbete, utan verkar ha mer av en grön skatteväxling i åtanke.

Personligen tror jag att han kommer att vara riktigt bra för oppositionen i allmänhet och V i synnerhet; S och MP har båda lallat iväg betydligt längre åt höger än vad deras respektive väljarbas tycker är vettigt, så ett starkt vänsteralternativ kan dels plocka en hel del röster av dem, men också hjälpa till att sätta en agenda som är mer fördelaktig för den övriga oppositionen.

acadi och Macktorsken verkar mest ha tagit sina förutfattade meningar om vänsterpartister i allmänhet och applicerat dem på Sjöstedt.
Gentlernen:

mindre gnäll, mer konkreta förslag, tydligare grön profil och fokus på praktisk politik snarare än ideologisk retorik.


Precis, V har varit ett parti som har bråkat och delat upp sig hela tiden. Det har gjort att rent praktiskt så har de inte varit en röst att räkna med, de har helt enkelt inte varit trovärdiga. Jag skulle gissa på att det var S som såg till att det blev så, men nu har man verkligen lyckats känns det som rent organisatoriskt.

Gentlernen:

Det verkar som att han främst kommer att driva miljöfrågor (inklusive satsningar för att få en fungerande järnväg igen,) arbetsrätt, stopp för vinstuttag inom vård och skola samt åtta timmars arbetsdag.


Jag har inte satt mig in i vänsterns politik någonsin. Så det ska bli spännande att faktiskt göra det. Förut har det räckt att titta på hur de varit organisatoriskt så har man förstått att vad som än står på dedär papprena så är de inte trovärdiga.

Gentlernen:

acadi och Macktorsken verkar mest ha tagit sina förutfattade meningar om vänsterpartister i allmänhet och applicerat dem på Sjöstedt.


Jag håller med. Jag tycker han verkar vara sympatisk, rak och pragmatisk.
Känns som att jag väntar till skuggbudgeten innan jag bedömer hans kvalitet som partiledare. Förhoppningsvis är han så pass praktiskt lagd att han inte står, likt Juholt och andra vänsterledare, och målar upp storslagna ideologiska bilder som får det att vattnas i munnen hos vänsterfolket, för att sedan lägga en budget som ett barn på småskolan hade kunnat göra bättre.

Jag hoppas verkligen att han motsvarar de förväntningar som finns på honom, för alliansen behöver en bra opposition. När Reinfeldt och Borg i en presskonferens bemötte sossarnas senaste skuggbudget var det som kattens lek med råttan. Sedan kom Juholt dessutom igång med sina skandaler. Sossarna är slut, förhoppningsvis kan något annat parti ta plats istället.
Pickaboo:

Jag hoppas verkligen att han motsvarar de förväntningar som finns på honom, för alliansen behöver en bra opposition.


[y]

Pickaboo:

Sossarna är slut, förhoppningsvis kan något annat parti ta plats istället.


Om man gillade S politik förut så är inte M politik så dåligt nu. Den går i princip ut på att fortsätta i samma spår som S. M är dock mer proffsiga helt enkelt än vad S är idag vilket gör att de vinner.
Asha:

Om man gillade S politik förut så är inte M politik så dåligt nu. Den går i princip ut på att fortsätta i samma spår som S. M är dock mer proffsiga helt enkelt än vad S är idag vilket gör att de vinner.


Det är sant att M har närmat sig mitten för att locka fler väljare, vilket de också har lyckats med. I många frågor är S och M överens, särskilt i utrikespolitiska frågor, just för att inget av partierna är särskilt extremt i endera riktning. Jonas Sjöstedt sa i en intervju med TV4 att han tyckte att Centern låg till höger om moderaterna idag, och det kan jag till viss del också hålla med om.

Vad som skiljer S och M är vad man kanske kan kalla de ideologiska ambitionerna, vilket märks främst i debattklimatet och deras respektive budgetar.
Som Gentlernen är inne på verkar klimatambitionerna ligga betydligt högre upp på agendan. Han sade nyligen att:

”En höginkomsttagare orsakar oändligt mycket mer utsläpp än en låginkomsttagare, män mer än kvinnor, privat konsumtion mer än offentlig konsumtion.”

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto. Knappast något extraordinära inkomster, så jag ser fram emot att se hur han tänker sig att dessa höginkomsttagare ska styras mot mindre miljöpåverkan.
Ja gud vad rolig du var nu macktorsken, så mycket humor i en och samma person att man undrar om du kan vara av denna jord...

Nåväl. Det är synd att jag inte hört allt för mycket om den nye partiledaren. Men det främsta intrycket jag fått av honom är att han är betydligt mer jordnära än Ohly med det att när han snackar problemåtgärder så görs det inom rimliga gränser.

När Ohly öppnade mun i talarstolen så gjorde han det med kraft och känslor. Och just den känsloretoriken han använde sig av lockade egentligen inga fler än redan frälsta. Antigen håller du med honom eller så gör du det inte, gråzonen däremellan var liten. Han verkade vara en sådan person som aldrig behövde läsa på då han redan i förväg visste vad han behövde säga. Han var betongfast i sina åsikter och skulle inte ändra uppfattning vare sig han blev motbevisad eller inte. En dag på jobbet var att gå upp och snacka illa om den borgerliga alliansen och de främlingsfientliga sverigedemokraterna. Jonas verkar i sin tur debattera efter en faktagrund med en klarare sikte om vad han vill genomföra det och viktigast av allt, hur det ska gå till.

Det senaste jag hörde och som glädjer mig väldigt mycket var att han var helt beredd att ta upp stafettpinnen, eller snarare lekspaden i det här fallet, där Ohly slutade och är helt beredd om att ta alla debatter i TV vare sig han får stå med sverigedemokraterna eller inte. Att lägga av med dagisfasoner ska iofs inte ses som någon bedrift hos vuxna människor, men i den IQ-nedgångna politikervärlden får detta ändå ses som ett "plus" från hans sida. Det ställer även press på Juholt som tagit sig själv på lite för stort allvar som i likhet med den tidigare partiledaren i V, inte var beredd att delta så länge han inte fick vara med och bestämma spelreglerna före sändning.
Zymbaline:

Ville hellre se Rosanna Dinamarca som partiledare, men men.


Mellan september 2009 och september 2010 flög hon mellan Stockholm och Trollhättan för en kvarts miljon skattekronor, och försvarade det hela med att hon hade fått mindre tid med sina barn om hon åkt tåg istället. Hon tyckte heller inte att hon hade råd att betala partiskatten, trots en måndaslön på 58 000 kronor.

Hur trovärdig hade hon varit som ledare för V? Det är många arbetande föräldrar som inte har möjligheten att flyga kors och tvärs över landet för att få mer tid med sina barn; att Dinamarca tycker hon har rätt att använda skattepengar till det ändamålet, att hon på något vis skulle vara för mer än dessa andra föräldrar, är förjävligt. Sedan hjälper det inte precis att hennes främsta argument till varför hon skulle bli partiledare var "jag är invandrare och kvinna" - väldigt konkret och bra.

Det är trist att hon har så mycket stöd inom partiet som hon har; egentligen borde hon uteslutits för länge sedan.
Gentlernen:

Det är trist att hon har så mycket stöd inom partiet som hon har; egentligen borde hon uteslutits för länge sedan.


lol.

Cointoge:

Det ställer även press på Juholt som tagit sig själv på lite för stort allvar som i likhet med den tidigare partiledaren i V, inte var beredd att delta så länge han inte fick vara med och bestämma spelreglerna före sändning.


[y]Pickaboo:

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto.


Nu häger jag inte med 90:e rikaste? Är det med arbetsgivaravgiften inräknat då du talade om brutto?
Asha:

Är det med arbetsgivaravgiften inräknat då du talade om brutto?


Nej, det är lönen före skatt. Dock är de siffrorna helt fel.

Pickaboo:

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto.


Har du källa på det där? Med tanke på att medianlönen i sverige ligger runt 27 000 och att sjuksköterskor, lärare, socionomer och en väldig massa andra grupper med eftergymnasial utbildning ligger närmare 29 000 låter det väldigt orimligt. Speciellt om vi tar med i beräkningen att medianen för disponibel inkomst (dvs. inkomst efter skatter och transfereringar) ligger på knappt 200 000 kronor om året och att den tionde decilen har drygt en halv miljon om året i disponibel inkomst visar det sig ju att dina siffror är helt uppåt väggarna fel. (Källa: SCB)
Gentlernen:

Har du källa på det där?


Jag vill omformulera mig: den 90:e percentilen som tjänar bäst får 39 300 SEK brutto. Den 10:e percentilen tjänar ca 19 000 SEK brutto. Har för mig att det var DI som var en av de första medier som redovisade siffrorna, och källa: ​​​​​​SCB

​​​​​Ekonomifakta har också siffror. Anledningen till att siffrorna skiljer sig är för att jag redovisade siffrorna för 2009 (jag hade de i huvudet) på SCB. Ex 2010: för endast gymnasieutbildade tjänar 90:e percentilen 36 920 och 10:e percentilen 20 639. Brutto skiljer det närmare 16 000, netto 10 000. För utbildning längre än 3 år skiljer det närmare 27 000 brutto, 15 000 netto.