Aviseringar
Rensa alla

Om Jonas Sjöstedt


Ämnesstartare

Som Gentlernen är inne på verkar klimatambitionerna ligga betydligt högre upp på agendan. Han sade nyligen att:

”En höginkomsttagare orsakar oändligt mycket mer utsläpp än en låginkomsttagare, män mer än kvinnor, privat konsumtion mer än offentlig konsumtion.”

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto. Knappast något extraordinära inkomster, så jag ser fram emot att se hur han tänker sig att dessa höginkomsttagare ska styras mot mindre miljöpåverkan.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ja gud vad rolig du var nu macktorsken, så mycket humor i en och samma person att man undrar om du kan vara av denna jord...

Nåväl. Det är synd att jag inte hört allt för mycket om den nye partiledaren. Men det främsta intrycket jag fått av honom är att han är betydligt mer jordnära än Ohly med det att när han snackar problemåtgärder så görs det inom rimliga gränser.

När Ohly öppnade mun i talarstolen så gjorde han det med kraft och känslor. Och just den känsloretoriken han använde sig av lockade egentligen inga fler än redan frälsta. Antigen håller du med honom eller så gör du det inte, gråzonen däremellan var liten. Han verkade vara en sådan person som aldrig behövde läsa på då han redan i förväg visste vad han behövde säga. Han var betongfast i sina åsikter och skulle inte ändra uppfattning vare sig han blev motbevisad eller inte. En dag på jobbet var att gå upp och snacka illa om den borgerliga alliansen och de främlingsfientliga sverigedemokraterna. Jonas verkar i sin tur debattera efter en faktagrund med en klarare sikte om vad han vill genomföra det och viktigast av allt, hur det ska gå till.

Det senaste jag hörde och som glädjer mig väldigt mycket var att han var helt beredd att ta upp stafettpinnen, eller snarare lekspaden i det här fallet, där Ohly slutade och är helt beredd om att ta alla debatter i TV vare sig han får stå med sverigedemokraterna eller inte. Att lägga av med dagisfasoner ska iofs inte ses som någon bedrift hos vuxna människor, men i den IQ-nedgångna politikervärlden får detta ändå ses som ett "plus" från hans sida. Det ställer även press på Juholt som tagit sig själv på lite för stort allvar som i likhet med den tidigare partiledaren i V, inte var beredd att delta så länge han inte fick vara med och bestämma spelreglerna före sändning.


   
SvaraCitera

Zymbaline:

Ville hellre se Rosanna Dinamarca som partiledare, men men.

Mellan september 2009 och september 2010 flög hon mellan Stockholm och Trollhättan för en kvarts miljon skattekronor, och försvarade det hela med att hon hade fått mindre tid med sina barn om hon åkt tåg istället. Hon tyckte heller inte att hon hade råd att betala partiskatten, trots en måndaslön på 58 000 kronor.

Hur trovärdig hade hon varit som ledare för V? Det är många arbetande föräldrar som inte har möjligheten att flyga kors och tvärs över landet för att få mer tid med sina barn; att Dinamarca tycker hon har rätt att använda skattepengar till det ändamålet, att hon på något vis skulle vara för mer än dessa andra föräldrar, är förjävligt. Sedan hjälper det inte precis att hennes främsta argument till varför hon skulle bli partiledare var "jag är invandrare och kvinna" - väldigt konkret och bra.

Det är trist att hon har så mycket stöd inom partiet som hon har; egentligen borde hon uteslutits för länge sedan.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlernen:

Det är trist att hon har så mycket stöd inom partiet som hon har; egentligen borde hon uteslutits för länge sedan.

lol.

Cointoge:

Det ställer även press på Juholt som tagit sig själv på lite för stort allvar som i likhet med den tidigare partiledaren i V, inte var beredd att delta så länge han inte fick vara med och bestämma spelreglerna före sändning.

[y]

Pickaboo:

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto.

Nu häger jag inte med 90:e rikaste? Är det med arbetsgivaravgiften inräknat då du talade om brutto?


   
SvaraCitera

Asha:

Är det med arbetsgivaravgiften inräknat då du talade om brutto?

Nej, det är lönen före skatt. Dock är de siffrorna helt fel.

Pickaboo:

Den 90:e (!) rikaste percentilen tjänar 39 300 SEK brutto, och den genomsnittliga lönen för 3 års eftergymnasial utbildning är 33 900 SEK brutto.

Har du källa på det där? Med tanke på att medianlönen i sverige ligger runt 27 000 och att sjuksköterskor, lärare, socionomer och en väldig massa andra grupper med eftergymnasial utbildning ligger närmare 29 000 låter det väldigt orimligt. Speciellt om vi tar med i beräkningen att medianen för disponibel inkomst (dvs. inkomst efter skatter och transfereringar) ligger på knappt 200 000 kronor om året och att den tionde decilen har drygt en halv miljon om året i disponibel inkomst visar det sig ju att dina siffror är helt uppåt väggarna fel. (Källa: SCB)


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlernen:

Har du källa på det där?

Jag vill omformulera mig: den 90:e percentilen som tjänar bäst får 39 300 SEK brutto. Den 10:e percentilen tjänar ca 19 000 SEK brutto. Har för mig att det var DI som var en av de första medier som redovisade siffrorna, och källa: ​​​​​​SCB

​​​​​Ekonomifakta har också siffror. Anledningen till att siffrorna skiljer sig är för att jag redovisade siffrorna för 2009 (jag hade de i huvudet) på SCB. Ex 2010: för endast gymnasieutbildade tjänar 90:e percentilen 36 920 och 10:e percentilen 20 639. Brutto skiljer det närmare 16 000, netto 10 000. För utbildning längre än 3 år skiljer det närmare 27 000 brutto, 15 000 netto.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Och som sagt: det intressanta ska bli att se hur Sjöstedt går tillväga för att beskatta de rikaste i fråga om konsumtion och miljöpåverkan. En tänkbar skatt kan vara mer högre moms vid köp av större bilar, men vilka andra beskattningar han tänker sig har jag svårt att komma på, såvida han inte vill kartlägga människors konsumtionsbeteende. En förmögenhetsskatt och högre skatt för "höginkomsttagare" överlag är säkerligen aktuellt igen, men detta har i min mening ingenting med konsumtionen i sig att göra.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gillar honom. Verkar vara mycket fokus på fackliga och arbetsrättsliga frågor som anställningsformer, arbetstidsförkortning och rätten till arbete. Som fackligt aktiv blir jag såklart glad över att Vänsterpartiet dumpat "Välfärdspartiet"-tramset och börjat gå ifrån att bara vara en dampigare version av sossarna, till att faktiskt bli ett parti med en egen profil och agenda för oss arbetare. De har seriösa och radikala förslag som faktiskt kan påverka mångas vardag rejält och flytta fram våra positioner mot företagen, istället för att bara jiddra om skattenivåer eller om företag ska vara statliga eller privata.

acadi:

En gammal förvirrad kommunist. Han drömmer om en stat som kontrollerar allt och armér av arbetare som bor i gigantiska betongkomplex. Sann stalinist.

Det är han ju faktiskt inte. Sjöstedt har ju snarare tillhört den antistalinistiska falangen av partiet och har inte någon historia av Sovjethyllande. Han var t.ex. en av de första som skrev på Vägval Vänster-uppropen.

Gentlernen:

samt åtta timmars arbetsdag

Sex menar du väl? [crazy]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Appropå Rosanna:

Satt och kollade på kongressen och tyckte det var jävligt talande att alla som förordade henne lovprisade henne för att hon var bra "feminist", "antirasist", "EU-motståndare", "skolpolitiker", "miljökämpe", och fan vet allt vad hon var, men inte en enda person nämnde "bra socialist" vilket ju borde vara det absolut mest fundamentala för Vänsterpartiets ledare att vara...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rödingajäveln:

men inte en enda person nämnde "bra socialist" vilket ju borde vara det absolut mest fundamentala för Vänsterpartiets ledare att vara...

"klasskämpe" hade varit bättre!


   
SvaraCitera

Pickaboo:

källa

Hittar tyvärr inte statistik för vare sig 90:e percentilen eller treårig eftergymnasial utbildning där, men efter lite räkning framstår det inte som helt omöjligt att 90:e percentilen tjänar 471 000 om året brutto om medianen för tionde decilens disponibla inkomst är en dryg halv miljon; det sticker iväg en hel del för de allra rikaste, och jag tänkte fel med percentiler där.

Pickaboo:

men vilka andra beskattningar han tänker sig har jag svårt att komma på, såvida han inte vill kartlägga människors konsumtionsbeteende.

Jag är rätt säker på att han inte har för avsikt att kartlägga den typen av beteenden och rikta miljöskatter mot de rikaste på pin kiv, snarare skulle han nog, givet en fri hand, utforma miljöskatterna så att de penaliserar lyxkonsumtion överlag; bilar, motorbåtar, flygresor, bensin, etc.

Rödingajäveln:

Sex menar du väl?

Ja; skrev lite fel där.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

han odlar inte mustach = [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag tycker att Lars Ohly var en jävligt skön och äkta ledare som inte spelade så mycket spel utan mer talade från sitt hjärta och detta var bra även om jag inte alltid trodde på hans idéer. På valnatten 2010 var han bra som satan i all sin frustration och ilska. Jonas har jag ännu ingen åsikt om men jag tror inte jag kommer att uppskatta honom lika mycket som wild cardet Ohly.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

[love] norrlänning
[mad] Umebo


   
SvaraCitera