Forumet - Om man får jobb i en annan stad... Förklara för mig!

Om man får jobb i en annan stad... Förklara för mig!

1962 0 29
kan man få stöd ifrån csn eller soc eller nått annat för lägenhet ...?

Edit: Senario:::: Jag, en 17 åring får ett jobb (jag) i t.ex halmstad och jag bor i Sthlm nu, och jag vill ha jobbet i halmstad , och då behöver jag en lägenhet... kan jag få en fast jag inte har fått en fast inkomst ännu? hur blir det med bostadsbidrag osv.

Kan någon förklara för mig, vad jag skulle behöva göra steg för steg? [party]

Spana också in:

Du kan hyra lägenhet i andra hand utan inkomst, förutsatt att du betalar hyran (detta gäller inte alla lägenheter, det beror på lägenhetens ägare). I första hand lär du inte hitta något utan ett jobb, vare sig bostadsrätt eller hyresrätt. Men om dina föräldrar har råd att hjälpa till kan de kanske stå som ägare av lägenheten, så gjorde mina med min första bostad för att de kunde ta förmånliga lån på banken till en bostadsrätt.

Du kan självklart inte få några bidrag för detta. Den enda form av bidrag du kan få är att om du har dubbel bosättning (till exempel en lägenhet i Stockholm och en i Halmstad) så kan du få göra avdrag på skatten för en del av kostnaderna, men det tror jag knappast är aktuellt för dig.
Mario:

För att det inte finns någon som vill betala ditt liv. Varför skulle du få bidrag när du har ett jobb?


För att jobbet kanske inte ger 10.000 kr i månaden? eller nått annat som gör att man behöver bostadsbidrag. Inge ska behöva betala för mitt liv, men 1-2 tusen kr är inte mycket. Spec när man percis är ny inflyttad.
Pepparkaksgubbe:

Så mitt enda alternativ skulle då vara hyra i andra hand?


Nja. Dina föräldrar kan ju gå in och hjälpa till. När jag flyttade hemifrån så tog mina föräldrar lån och betalade min lägenhet (men jag fick själv betala lån och avgifter till bostadsrättsföreningen). De kunde ta lån för att de hade fast inkomst och kunde garantera banken att pengarna betalades. Men det finns bostadsrättsföreningar som inte släpper in nya medlemmar om de är arbetslösa, så det funkar inte överallt.

Och ska du hyra i första hand så krävs det att fastighetsägaren tar in dig utan jobb, vilket förvisso är möjligt men inte alls säkert att det funkar. Det kan gå men är alltså inte säkert.

Egentligen finns alltså alla tre möjligheterna: Första hand, andra hand och bostadsrätt. Men andra hand brukar vara lättast.
Pepparkaksgubbe:

För att jobbet kanske inte ger 10.000 kr i månaden?


Om du inte kan leva på jobbet så ska du inte ta det.
Du kommer inte att få vare sig bostadsbidrag eller socialbidrag så länge du har en inkomst och ägodelar.

Edit: Förresten kan du inte få några bidrag alls, inte ens om du är arbetslös. Så länge du är under 18 är dina föräldrar försörjningspliktiga för dig.