Forumet - Om Veganism!

Om Veganism!

280 1 33
Hej...(jag är ny här) jag tänkte skriva om min åskit om människor som är Allätare & om miljön..hur vi lever...
So, jag är Vegan för inte så länge sedan o jag har inte varit det i hela mitt liv utan jag har ätit vad som helst i princip..men efter ett tag slutade jag att äta rött kött, eftersom jag blev trött på det ,det va då när jag åt en hamburgare o jag tyckte det va tråkigt o jag började bry mig om djur mer. Efter Det slutade ja med kyckling för jag ville inte mer, jag va trött på det. Sedan fisk o skaldjur (tycker det är onödigt/tråkigt/) och då efter ett tag uteslutade jag mejeriprodukterna helt också.Jag blev en Vegan o jag ersätter med veganska produkter . Jag gjorde det för djurens skull o för min egen hälsa.Och det känns mycket bättre & hälsosammare.Jag blev väldigt tung efter jag åt kött förut ..
Att äta/laga Veganskt är inte så svårt. Det smakar väldigt gott för min del o e inte heller så tråkigt som vissa säger! Det liknar lite vanlig mat..det finns även veganskt godis & bakningsrecept!
Varför jag slutade med djurprodukter va då för att jag bryr mig om djuren- hur dom lever & behandlas o jag tycker det är vidrigt hemskt! (kan tillägga att jag e känslig för blod också)Sedan jag va liten så brydde jag mig mycket om djur då .hag har dessutom tröttnat på folk som pratar om mat hela tiden..på skolan,..så jag äter inte i publik t.ex i skolan för att jag gillar inte hur jag tuggar/äter maten.(vill inte berätta vad det är för problem jag har)Jag är inte överviktig utan precis normalviktig men jag vet att jag är tjock på vissa områden.Jag har dessutom tröttnat väldigt mycket på livet (säkert pågrund av min kropp) o jag går knappt i skolan pågrund av det ..Jag gör inte det här bara för vikten- att jag e Vegan bara för min vikt & äter bara sallader o sen liksom ja skulle äta normalt igen nej nej...Jag längtar inte ens efter vanlig mat...jag har brytit mina vanor ?
Jag kommer ihåg när jag hade en uppgift i skolan där man skulla disskutera om något ämne eller klaga över något typ o då valde jag om kött - Att äta kött är fel och då frågade en klasskompis varför jag valde det så jag sa då att jag tycker bara att det är en vana och att vi borde inte äta kött. Då sa hon något som Jag tyckte lät dumt ...- men kött är ju gott!? Jag- ...... (det är en vana) alla tänker typ på mat o så, men det är kanske för att jag inte vill det? Jag vet inte...men jag är ändå trött på livet...vill inte äta något sött ..har måånga gånger försökt att gå ner i vikt..jag vill ha Anorexia.Vill ändå dö liksom....jag hatar hur ja lever . Inlåst, sitter bara inomhus..går inte ut pågrund av mig själv ..allt känns tråkigt..vissa har sagt att jag e tråkig.. Well well..det är mina problem..kolla gärna på Youtube sök- 101 reasons to go Vegan (högst upp!)väldigt bra förklarat! den är rätt lång men skulle värkligen uppskatta om ni såg den! : ) btw Go Vegan!

Spana också in:

redigerad till läslighet, varsågod op:

Hej! Jag är ny här. Jag tänkte skriva om mina åsikter om de som är allätare, och om miljön … hur vi lever.

Jag är vegan. Det är inte något jag varit i hela mitt liv; för inte så länge sedan åt jag i princip vad som helst. Men jag tröttnade på kött och slutade först att äta rött kött. Jag började bry mig mer om djur eftersom det är tråkigt med hamburgare. Efter det slutade jag även med kyckling - jag ville inte mer. Jag var trött på kyckling. Sedan blev jag trött på fisk och skaldjur (de är onödiga och tråkiga, tycker jag). Så småningom uteslöt jag även mejeriprodukter helt.

Jag blev en Vegan. Jag ersätter med veganska produkter. Jag gjorde det för djurens skull och för min egen hälsa. Och det känns mycket bättre och hälsosammare - tidigare upplevde jag att jag blev väldigt tung efter att jag ätit kött. Att äta och laga Veganskt är inte så svårt! Enligt mig smakar det gott och är inte heller så tråkigt som vissa säger. Det liknar vanlig mat litegrann. Det finns även veganska godissorter och bakverk.

Anledningen till att jag slutade med animaliska produkter är att jag bryr mig om djuren - hur de lever och behandlas. Jag tycker att det är vidrigt hemskt! Ända sedan jag var liten har jag brytt mig mycket om djur. (Kan tillägga att jag är känslig för blod också.)

Dessutom har jag tröttnat på folk som pratar om mat hela tiden, t.ex. i skolan. Jag vill helst inte berätta i detalj vad det är för problem jag har, men jag äter inte in publikum eftersom jag inte gillar sättet jag tuggar och äter maten. Jag är varken överviktig eller underviktig men jag vet att jag är tjock inom vissa områden. Jag har dessutom tröttnat på livet, troligtvis på grund av min kropp, och det brukar hindra mig från att gå i skolan. Jag äter inte veganskt bara för vikten – att jag skulle äta sallader ett tag, gå ned i vikt och sedan bryta mina matvanor är helt otänkbart. Jag längtar inte ens efter vanlig mat.

Jag kommer ihåg en uppgift i skolan där eleverna skulle diskutera ett ämne eller klaga över något, typ, och då valde jag kött. Att äta kött är fel. En klasskompis frågade mig varför jag valde det ämnet och jag svarade att jag tycker att det bara är en dålig vana och att vi inte borde äta kött. Då sa hon något som jag tyckte var dumt: ”men kött är ju gott!?” Det är en vana, sa jag.

Alla tänker ju typ på mat och sånt, men det kanske är för att jag inte vill det? Jag vet inte… Men jag är ändå trött på livet. Vill inte äta något sött, har många gånger försökt att gå ner i vikt. Jag vill ha anorexia. Jag vill ju ändå dö liksom ... Jag hatar hur jag lever – inlåst - jag sitter bara inomhus och går inte ut på grund av mig själv. Allt känns tråkigt. Vissa har sagt att jag är tråkig …

Nåja. Det är mina problem.

Kolla gärna på filmen ”101 reasons to go vegan” på youtube. Väldigt bra förklarat! Den är lång, men jag skulle verkligen uppskatta om ni såg den. :) btw Go Vegan!
Jag var vegan under flera års tid, både av miljö- och djurrättsskäl. Jag har dock börjat äta både kött, ägg och mjölkprodukter igen. Inte för att jag inte bryr mig och djur och miljö längre, men för att det dels blev för dyrt att äta en allsidig kost som vegan, dels blev klyddigt för folk omkring mig och dels att jag insett att man inte kan påverka samhället genom sin privata konsumtion.

Så länge kött är billigare än vegetarisk kost (vilket den är både pengamässigt och tidsmässigt ifall man vill äta en varierad och hälsosam kost) så kommer majoriteten av människor att äta kött precis som att majoriteten inte kommer att handla ekologiskt eller fairtrade när det är jättemycket dyrare. Det gör inte människor till dåliga människor, det är bara en inbyggd funktion i det kapitalistiska samhället.

Lönen vi får på våra arbeten motsvarar bara den i vårt samhälle nödvändiga konsumtionen för att vi ska kunna återskapa vår arbetskraft och orka arbeta nästa dag. Det gör att ifall vi t.ex. vill handla dyrare mat av moralskäl så måste vi prioritera bort andra delar av vår konsumtion för att ha råd med det. En del är såklart så övertygade om sin personliga moral att de gör detta, men de flesta vill inte leva som asketiska buddistmunkar och kommer därför inte att göra detta. Att övertyga alla om att just din personliga moral är den rätta är också ungefär lika omöjligt som att övertyga alla om att bli scientologer. Om du tittar på de stora världsreligionerna idag, t.ex. kristendom och islam, så är det ingen av dem som blivit världsreligioner genom att övertyga folk om att deras religion är den rätta. De har blivit det genom att krig, korståg, utrotning av otrogna och annan våldsutövning. Vill du få veganismen att bli en världsreligion måste du alltså skaffa dig feta arméer och starta krig mot alla otrogna. Inte ett särskilt troligt scenario. Att övertyga alla moraliskt om att bli veganer är alltså kört.

De som faktiskt har möjlighet att påverka samhället genom sina pengar är enbart de som har väldigt höga löner eller äger stora företag, medan du har mindre möjlighet att påverka ju fattigare du är. Vill man få bekämpa köttindustrin måste man alltså arbeta för antingen stora prissänkningar på vegansk mat (så att en tillräckligt stor del av köttindustrins kundbas väljer vegetarisk kost istället för kött), eller för ett samhälle där det inte är pengarna som styr vad som produceras och vad folk kan konsumera utan folkviljan. Det är alltså mer eller mindre bara när vi tagit över företagen som vi kan förändra något för djuren och miljön.
plywood:

bara om man låter det göra så, jag utnyttjar det monetära systemet nu när det är möjligt, men skulle inte ha några problem att leva utan det


Öh, jo. Du kan inte leva ett liv utanför kapitalismen idag. Även om du flyttar ut i skogen så är det pengar som avgör ifall du kan få tag i verktyg och material att bygga en stuga med, ifall du tillåts bo i skogen eller blir iväg jagad för att den ska skövlas, osv. Det går inte att leva helt opåverkad av kapitalet så länge kapitalismen existerar som världssystem.
g*nus:

ppfft
dyr mat snattar man


Oavsett om man snattar eller inte så lever man inte utanför kapitalets ramar. Företagen bryr sig inte om snatteri för det har de försäkringar mot, och alla andra delar av ditt liv dikteras fortfarande av kapitalet. Din bostad, din försörjning, osv.