Forumet - ordföranden i demokratiutredningen föreslår: rösträtt från 16

ordföranden i demokratiutredningen föreslår: rösträtt från 16

3365 1 61
På expressen debatt:  http://www.expressen.se/debatt/16-aringar-ska-fa-rosta-i-kommunalvalen/ 
föreslår ordföranden i 2014 års demokratiutredning att sverige ska på prov i några kommunal och landstingsval använda sig av 16 år som rösträttsålder. Argumenten är att man då är 18 som medel när man röstar. Också att första gången man röstar kommer man antagligen gå i gymnasiet vilket gör att man kan bygga upp inför röstandet i skolan så man på det sättet får upp valdeltagandet för förstagångsväljare. 

han har ett par argument till i artikeln läs den gärna. 

Spana också in:

Ja, jag hade gärna röstat när jag är 16... får visserligen ändå rösta i nästa val men jag tror att det är viktigt att ungdomar får sin röst hörd. Tror att många unga är mer insatta i politiken än många vuxna. Det som skulle kunna vara ett orosmoment är att vissa inte tar det seriöst utan bara "troll röstar"... 
Ser ingen skillnad på 16 och 18.

Har man inte levt tillräckligt länge för att se hur världen ser ut ska man inte rösta men som allt annant så tycker jag att 16 år kan vara bra i alla falll. 

Även om jag inte gilla något så tycker jag inte att det ska förbjudas eller begränsas.
Jag tycker det verkar befängt att sänka åldern på när man får rösta. I den åldern händer jäkligt många saker i huvet. De flesta av oss går på gymnasium i den åldern och blir lätt påverkade av grupptryck, vad andra kompisar och lärare tycker. Hjärnan är långt ifrån färdig utvecklad. Många kommer ångra vad de röstade på när de blir äldre och det är ett alldeles för allvarliga saker som står på spel vad det gäller röstningen. Hur fan ska man förresten veta vad alla partier har för åsikter i den åldern? det är klart att många är engagerade i politiken i den åldern men långt ifrån alla. 20 års gräns låter mer lämpligt.

SvenskWithAttitude: Ser ingen skillnad på 16 och 18.

Har man inte levt tillräckligt länge för att se hur världen ser ut ska man inte rösta men som allt annant så tycker jag att 16 år kan vara bra i alla falll. 

Även om jag inte gilla något så tycker jag inte att det ska förbjudas eller begränsas.

Hela min verklighets uppfattning har förändrats radikalt på 2 år.

För två år sen var jag starkt påverkad av komiker, artister och andra icke anställda politiker som bara spottar ut sina åsikter. Och jag köpte allt dom sa eftersom jag inte tänkte kritiskt och var väldigt naiv. Då hade jag röstat feministiskt parti bara för att det var "trendigt". Nu hade jag helst velat se ett parti som blandar sverigedemokraternas och socialdemokraternas politik. Ett sånt parti finns inte så jag kommer rösta på kalle anka partiet i nästa val tror jag.  :D