Forumet - Ormar

Ormar

1474 0 7
Jag har länge velat ha en orm, och nu tror jag att jag tänker skaffa en. Men jag vet ganska lite om ormar. Ungefär hur mycket kostar det? Jag behöver ett terrarium och värmelampor(?), vad mer?

Jag vill gärna ha en ganska stor orm, kanske en boaorm. Hur mycket kostar en sådan? Vad finns det fler för ormar som blir ganska stora och inte är dödligt giftiga? Posta gärna bilder om ni har.

Sen så kostar det väl inte så jätte mycket att ha en orm, eftersom dom bara äter en gång i månaden. Om man bortser från den relativt stora kostnaden av själva ormen och terrariumet.
variabel:

stor orm = stort terrarie som fan.


Har plats med ett som är 2 meter långt, annars får jag komma på ett bättre ställe.

Webbitch:

Det enda råd jag tänker ge dig är: läs läs och läs mera. Du kan aldrig vara för påläst, tänk på att det är ett liv du ska ta hand om. Då vill du veta en hel del för att kunna göra din orms liv bekvämt.


Därför jag frågar här.

Spana också in:

Om du vill ha en "ganska stor orm" så skulle jag nog rekomendera en Boa Constrictor hane (hanarna blir inte lika stora som honorna), dem är nog en av de vanligaste stora ormarna man har i fångenskap, dem är ej giftiga och ett bett brukar inte bli så farligt, har själv en sådan, ormen borde du kunna få för mellan 1000-2000, och ett terrarium är relativt, hemmabygge (har själv ett sånt) går på ca. en tusenlapp, tänkte du köpa ett färdigt så får du nog räkna med ett par tre tusen om du ska ha ett i rätt storlek, men har du tur kan du hitta nåhon som säljer en orm med terrarie för mellan 1000-2000 totalt (gav 1500kr för både min orm och mitt terrarium på 2*1*1m)..

Bild på min:
Image

För att visa att bettet inte är så farligt så slänger vi upp en bild på förra gången jag blev miten av min också:
Image
Image

Det ända som hände var att det sved till lite i någon sekund, sedan kliade det och svulnade lite, efter ett par tvättningar med tvål och vatten försvann det, det blödde kanske i 10 minuter och sedan kändes det inte något mer, det blev ett blåmärke ett par dagar efteråt, nu har det gått ca. 2 veckor och det syns inget längre av varken hålen eller blåmärket..

Min är ca. 3 år gammal nu och är ca. 2.4m, hanar brukar inte bli större än så, medan honor ofta blir över 3 meter i fångenskap, dock så är det en dålig sak (med honorna), då iomed att de blir så stora så kan de börja se dig som byte, vilket så klar inte är så roligt...

Att sedan ha ormen är inte så stor kostnad, jag ger min en stor (ca. 800 gram) råtta i månaden, nån gång om året så får den en liten kanin eller en liten kyckling för omväxlings skull..
Kostnaden av mat är inte alls stor, jag ger ca. 50kr för en råtta och lite mer för en kanin..

Det som kostar mest är nog elen av värmelampan, laporna är inte så billiga dem heller, tror jag gav ~150kr för min, och dem går i sönder lite då och då (tror jag har bytt min ca. en gång om året)..

Sen är det substatet (använder bark själv), jag tror jag köper mitt för 120kr för en säck med ca. 25L, så länge du städar bort avföringen så behövs inte substratet bytas merän nån gång per år, och då behövs ett par säckar, men som sagt, det är inte så dyrt, och sedan innehållet i terrariet, det kan man köpa efter hand om man vill så länge den har en vattenskål, ett par gömställe och något och klättra på är den "glad"..

.. Läste nyss igenom vad jag har skrivit, jävlar vad kladdigt det blev, ja ja, du förstår nog..

En liten checklista:
Orm
Terarie
Terarielampa
Substat
Vattenskål
"Inredning"

Beroende på storlek så, mus/råtta/kanin en gång i månaden
Byta sybstat iallafall en gång om året
Vara beredd på att lampan kan gå isönder

Tänk på att köpa ett tilläckligt stort terrarie, mitt är 2m brett, 1 meter djupt och 1 meter högt, en tumregel är att det borde vara lika brett som ormen är lång..