Forumet - oroar ni er för att få era id-kort kapade?

oroar ni er för att få era id-kort kapade?

3962 0 28

seasaw: tydligen 3000 i veckan som drabbas enligt säljaren jag satt i telefon med som ville sälja på en slags försäkring, bör man va orolig?
Så länge du inte ger ut ditt personnummer eller kontouppgifter behöva du inte oroa dig. Det behövs bara namn, personnummer och adress för att kunna beställa saker på ditt namn. Är ingen expert men många gånger räcker endast personnummer och sedan kan en bedragare hämta upp varan/utnyttja tjänsten som är köpt. 

Men som sagt inget att vara orolig över direkt. Finns många saker man kan göra om man är orolig, går att förebygga identitetsstöld. Klarna blir populärare och populärare vilket gör det oroligt snabbt att beställa saker. Smidigt men helt klart inte lika säkert som tidigare. 

Spana också in:

"Tänka på vem du delger din personinformation."

Kul när nästan allt man gör är via personnummer. T.ex om du handlar för en större summa på någon klädbutik du är medlem hos och du vill registrera de poängen till kommande köp. Någon person bakom med gott minne kan snabbt plocka upp det. Eller medlem på matbutik och du råkat glömma just det kortet hemma när du handlat mat för 500 kr och du vill få det registrerat. Bara säga personnumret ditt. Gärna ska du säga det tre gånger i rad också för de i kassan hör så dåligt.

Ska nog börja bli riktigt dryg och räcka fram körkortet istället när de ber mig om personnummer. Typ som om man dealar en liten påse med hasch. Kolla så ingen tjuvkikar, räcka fram det lite diskret, kolla nervöst omkring sig, få tillbaka det och stoppa det snabbt i plånboken igen medans en själv och kassören ger varandra en menande blick.