Forumet - Oscar/Academy awards - ett skämt!

Oscar/Academy awards - ett skämt!

4132 0 27
Regissörer som aldrig vunnit priset för bästa regi (men i vissa fall dock varit nominerade och i ytterst få fall vunnit priset för bästa utländska film och liknande):

Alfred Hitchcock!!!!!!!
Stanley Kubrick!!!!!!
Orson Welles
Akira Kurosawa!!!!!!!!!!!
Ingmar Bergman!!!!!!!
David Lynch
Sergio Leone
Fritz Lang!!!!!!!!
Jean-Luc Godard
Quentin Tarantino

...

Titanic (1997) har vunnit 11 Oscars... ... ... .....................

Är det någon med intresse för film som tar priset på allvar? Vilka regissörer, filmer och skådespelare tycker ni borde, respektive inte, ha tilldelats priset?

Spana också in:


Exner: Hur ställer du dig till Guldpalmen?
Till skillnad från Oscar så säger den ju i första hand något om en films inneboende kvalitet, inte om hur många som såg den, hur mycket den kostade att producera, hur mycket cash den drog in i box office etc. etc. Verkar dessutom ha ett klart mer globalt, betydligt mindre angloamerikacentriskt och eurocentriskt fokus. Eller den är väl ganska eurocentrisk, men lämnar åtminstone utrymme för filmer från andra håll i världen...

Anura: känns som väldigt mycket politik över såna här grejer.
Mer pengar än politik kanske? Men aa, politik också...

Anura: vad tkr du om det?
James Cameron behöver inte mer uppmärksamhet och pengar än han redan har. Filmen förtjänar inga priser över huvud taget. Det andra går väl att diskutera, men det första kan man inte förneka. Priser borde i mycket högre grad gå till regissörer och filmer som behöver uppmärksammas - i praktiken fler kvinnor och icke-vita regissörer, skådespelare etc. (ja, jag vet att min lista inte reflekterar det här, men det var bara några av de mest uppenbara fallen och tyvärr har kvinnor knappt fått nån plats alls i filmhistorien).

ekivok ekvilibrist: riser borde i mycket högre grad gå till regissörer och filmer som behöver uppmärksammas - i praktiken fler kvinnor och icke-vita regissörer, skådespelare
Fast bör sådana faktorer någonsin spela in i hur kvalitativ en film bedöms vara? Det låter som att ge priser till minoriteter för att det ska bli en snyggare statistisk. Menande du kanske på annat sätt än jag uppfattar det som?

Anura:
man borde ju uppmärksamma sådant.
Inte för sakens skull. Då ser jag hellre att vi satsar på bättre möjligheter inom filmvärlden till minoritetsgrupper genom generella samhälleliga förändringar, än att positivt särbehandla vissa grupper. En film blir inte mer eller mindre bra pga regissörens hudfärg eller kön. 

Chibibbi:
Inte för sakens skull. Då ser jag hellre att vi satsar på bättre möjligheter inom filmvärlden till minoritetsgrupper genom generella samhälleliga förändringar, än att positivt särbehandla vissa grupper. En film blir inte mer eller mindre bra pga regissörens hudfärg eller kön. 
men hur ofta ser du att svarta regissörer/skådisar vinner oscar?

Chibibbi: Fast bör sådana faktorer någonsin spela in i hur kvalitativ en film bedöms vara? Det låter som att ge priser till minoriteter för att det ska bli en snyggare statistisk. Menande du kanske på annat sätt än jag uppfattar det som?
Ja, jag menade på ett annat sätt. Priser för kultur av all dess slag bör i första hand säga något om kvaliteten, upplevelsen, originaliteten etc., men i andra hand också uppmärksamma sådant som i en ultrakommersialiserad, patriarkal värld där vita människor har stort makt och inflytande annars inte får något utrymme. Pengar och makt borde inte vägas in över huvud taget i bedömningen, vilket det uppenbarligen gör när det gäller Academy awards.