Forumet - Periodisk fasta

Periodisk fasta

2281 1 32

Hej
Såg en dokumentär på svt för ett tag sen om just periodisk fasta. Nu har herren hemma börjat och äter dagens kalorier på 4-6 timmar för att senare fasta 18-20 timmar. Varje dag. 
Jag har inte helt gett mig in i det än, är lite svag för småäta. 
Någon annan här som testat på liknande och kan dela med sig av erfarenheter? 

Spana också in:

Själv har jag inte prövat men jag har en vän som kör på det och tydligen märker av väldigt positiva effekter. När vi åt pizza t.ex gav pizzan honom energi medan vi andra blev trötta. Han säger även att han överlag har mycket mer energi och är sällan hungrig. Är lite sugen på att pröva men jag har svårt att äta mycket mat på en gång plus att det känns knepigt av sociala skäl?


Vision: Själv har jag inte prövat men jag har en vän som kör på det och tydligen märker av väldigt positiva effekter. När vi åt pizza t.ex gav pizzan honom energi medan vi andra blev trötta. Han säger även att han överlag har mycket mer energi och är sällan hungrig. Är lite sugen på att pröva men jag har svårt att äta mycket mat på en gång plus att det känns knepigt av sociala skäl?
Du behöver inte äta mycket på en gång. Antar att du syftar på Warrior Diet med fyra timmars ätfönster och 20 timmars fastande där man intar större delwn av kaloriintaget vid ett huvudmål.

Dock kan du köra på 8/16-modellen dvs ätfönster på åtta timmar och fasta 16 - upplagt på tex tre huvudmål. Börja äta vid 12-20, fasta till 12 nästkommande dag. Stör inte det sociala, tycker jag

passe: Jag äter så. Vad vill du veta?
Under vilka timmar har du valt att äta? Mår du kroppsligt bättre sen du började äta periodiskt? Har du något problem med magen? (Jag har IBS dessutom och känner att detta kan vara ett hinder mot fasta)

Vision: Är lite sugen på att pröva men jag har svårt att äta mycket mat på en gång plus att det känns knepigt av sociala skäl?
Känner lite såhär också! Delta i middagar med mera känns lite annorlunda under fasta.

FruLiten:
Under vilka timmar har du valt att äta? Mår du kroppsligt bättre sen du började äta periodiskt? Har du något problem med magen? (Jag har IBS dessutom och känner att detta kan vara ett hinder mot fasta)

Känner lite såhär också! Delta i middagar med mera känns lite annorlunda under fasta.
Äter enligt 8/16. Bryter fastan vid 12, vanligtvis, har ett ätfönster på åtta timmar och börjar fastan vid 20. 
Har ätit så här i några år nu och föredrar det framför "vanligt" sätt. Ja, det har jag, det håller mer mer alert under dagen, bättre fokus osv. Samt att jag får mer ut av min träning. 
Angående magen så nej det har jag ej,  kam inte så mucket om IBS så kan tyvärr inte ge ett exakt svar på den delen. Hur uttrycks IBS för dig? På vilket sätt påverkar det dig? 

passe: Äter enligt 8/16. Bryter fastan vid 12, vanligtvis, har ett ätfönster på åtta timmar och börjar fastan vid 20.
Låter inte helt fel ändå. Hur känner du de tidigare timmarna på dygnet? Många påstår ju att frukosten är allra viktigast och känns som man missar denna om man inte äter före 12. Jag har varit inne på 6 timmar, men att börja med 8 kan vara en bra start. 

passe: Angående magen så nej det har jag ej,  kam inte så mucket om IBS så kan tyvärr inte ge ett exakt svar på den delen. Hur uttrycks IBS för dig? På vilket sätt påverkar det dig?
Känns lite smått tabu att skriva om egentligen haha, men har problem med att jag växlar mellan hård/lös i magen. Men också pf kanske kan hjälpa mot detta då man mer tänker på vad man stoppar i sig? Jag är mycket svag för småätande, lite godis då och då och att bli av med detta är nog bara bra för magen. Jag lider av min IBS och testat flera uteslutningsmetoder för att hitta en bra balans men med rättså misslyckade resultat. 

passe: Ja, det har jag, det håller mer mer alert under dagen, bättre fokus osv
Det är detta jag är ute efter. Med tanke på mina psykiska problem känns pf som ett bra alternativ till att i alla fall kroppsligt må bättre, vilket med all säkerhet i sin tur bidrar till ett friskare psyke.

FruLiten: Låter inte helt fel ändå. Hur känner du de tidigare timmarna på dygnet? Många påstår ju att frukosten är allra viktigast och känns som man missar denna om man inte äter före 12. Jag har varit inne på 6 timmar, men att börja med 8 kan vara en bra start.
Blir inte hungrig förrän närmare runt tolvslaget, så känner inte av det så mycket just ur  den aspekten. Brukar gå upp runt åtta, ta en kaffe och fasta till fram till att jag bryter den. Angående frukosten så gör det inte så mycket då kroppen fortfarande bearbetar det du åt precis innan du började fasta, kvällen innan. Äter man tex en biff, stek eller liknande så kan det ta upp till tio timmar för kroppen att bearbeta den, så den utsöndrar aminosyror långt efter att du käkat upp den, lägg till allt annat du äter och du förstår att det tar lång tid innan kroppen hamnar i svältläge - om det är det du är rädd för. FruLiten: Känns lite smått tabu att skriva om egentligen haha, men har problem med att jag växlar mellan hård/lös i magen. Men också pf kanske kan hjälpa mot detta då man mer tänker på vad man stoppar i sig? Jag är mycket svag för småätande, lite godis då och då och att bli av med detta är nog bara bra för magen. Jag lider av min IBS och testat flera uteslutningsmetoder för att hitta en bra balans men med rättså misslyckade resultat.
Ja, det är jag ganska säker på att PF, med bra kostupplägg kan råda bot på. Du nämnde paleokost (vilket även jag går efter, med viss modifikation) i och med att den kosten är så nära naturligt stadium som möjligt så kan jag se en hel del fördelar med att kombinera PF med paleokost. FruLiten: Det är detta jag är ute efter. Med tanke på mina psykiska problem känns pf som ett bra alternativ till att i alla fall kroppsligt må bättre, vilket med all säkerhet i sin tur bidrar till ett friskare psyke.
Det är det jag personligen upplevt, säger inte att du kommer att uppleva det på samma sätt, men det är värt ett försök i alla fall. Testa PF i alla fall minst tre veckor, för att kroppen skall kunna vänja sig och att man ska kunna se ett någorlunda representativt resultat. Vanligen behövs ingen större planering eller dylikt så sett utifrån det är det inga större problem - kan dock vara en stor omställning om man är van vid att äta så som man annars brukar. Skulle säga att den psykologiska effekten är den jobbigaste. 

Detta kan vara relevant för din del, kanske: 

Studier som visat på positiva effekter på hjärnan av periodisk fasta