Forumet - Plattare skatt - Japp, eller?

Plattare skatt - Japp, eller?

139 0 16
Det är sällan Centerpartier har något att komma med.
Men nu under partiets framtidskonvent, så har de kommit fram till ett förslag som borde vara självklart för alla demokrater i vårt samhälle: Nämligen att sluta upp med att diskriminera, försvåra och håna de framgångsrika genom att bestraffa dem med mycket högre skattesats per krona än alla andra.

:

–Vi kan inte bara sitta på vår egen kammare och titta, vi lever ju i en konkurrenssituation, motiverar Jörgen Johansson, skattepolitisk talesman och ledamot i gruppen.

Lösningen heter plattare skatt, och c-experternas slutsats är att ingen ska betala mer än 50 procent i marginalskatt. Det skulle göra det mer lönsamt att jobba, utbilda sig och driva företag:

–Begreppet ”Hälften kvar” är grundmurat i det här landet, och det var den bärande delen i skatteuppgörelsen på 90-talet, förklarar Jörgen Johansson.


Fortfarande så kommer de framgångsrika att diskrimineras med saker som "värnskatt". Men en liten förbättring är ju iaf bättre än ingen förbättring alls. I en modern demokrati som Sverige så borde det vara självklart att man skall slå vakt om driftighet och se till att alla i samhället har samma skyldigheter och rättigheter. I socialismens Sverige är sådana mänskliga rättigheter inte självklara. Men om sossarna och resten av extremvänstern hålls undan även fortsättningsvis, så får vi kanske se en långsiktig förbättring.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2044957.svd

Ska driftiga/framgångsrika diskrimineras mindre?

Spana också in:

Det är ju inte direkt synd om höginkomsttagare i Sverige, de är ju fortfarande rika. Även med våra progressiva skatter så är det en sjuhelsikes skillnad att tjäna 50,000:- i månaden mot att tjäna 25,000:- i månaden t.ex. och allt över 25,000:- får ju ändå betraktas som överflöd. Med en lön på 25,000:- så har man råd med bra mat, schyst boende, fritidsintressen, utlandsresa varje år, lite prylar då och då o.s.v. såvida man inte är ensamstående förälder.

Tjänar man 50,000:- så har man ändå runt 29,500:- efter skatt, till skillnad från de typ 19,000:- som man skulle haft kvar om man tjänade 25,000:-. Det är alltså 10,500 spänn extra varje månad, det är ju ingen liten slant direkt. Räcker inte det för att göra i princip allt man kan tänka sig? 10,500:- i månaden som man alltså inte behöver lägga på boende, mat, standardprylar, en eller två utlandsresor om året o.s.v.

Fast säg att vi skulle ha en plattskatt på 50%, "hälften kvar" då skulle personen som tjänade 50,000:- ha ungefär 30,300:- efter skatt. Det ungefär en tusenlapp, det spelar ju ingen roll för honom, däremot så gör det en del skillnad i statskassan, pengar som kan investeras i något vettigt. Jag har svårt att tro att någon väljer att flytta p.g.a. någon tusenlapp när man ändå har det så gott ställt.

Och det är ju faktiskt inte så att en person som tjänar 50,000:- i månaden har jobbat mycket hårdare än en person som tjänar 25,000:-. Visst finns det garanterat fall där så är fallet, men generellt sett så tycks det inte finnas något samband mellan arbete och lön när det gäller så stora skillnader som 25,000:-.

Hur som helst, det är inte direkt så att höginkomsttagare har det jobbigt i Sverige, de har allt vad man kan begära och de borde faktiskt inte gnälla utan solidariskt bidra med lite extra skatt. Det är viktigare att alla barn ska kunna ha en bra skola och att alla människor ska ha rätt till en grundläggande välfärd än att rika människor ska kunna köpa en yatch eller vad det nu är som de inte anser att de har råd med i dagsläget.
KarlMarx:

Starkt stöd för att beskatta de rika ytterligare


Det finns många omoraliska och avundsjuka i vårt samhälle.

KarlMarx:

Det ungefär en tusenlapp, det spelar ju ingen roll för honom


Vad får du det ifrån? [confused]
Att du har mage att klaga på att "fattiga" får för lite av de rika, för att sedan bagatellisera "rikas" pengar som de tjänat ihop med svett, blod och tårar. Det spelar ingen roll om det är så lite som en krona de betalar för mycket i skatt, det är fortfarande orättvis diskriminering som inte borde få finnas i ett samhälle där alla ska vara lika värda.

KarlMarx:

Visst finns det garanterat fall där så är fallet, men generellt sett så tycks det inte finnas något samband mellan arbete och lön när det gäller så stora skillnader som 25,000:-.


Däremot så finns det ett ganska tydligt samband mellan komplexiteten i arbetet och utbildningen bakom det och lönen. Men med dina sjuka idéer om klasslöshet, så är väl utbildning och viktiga jobb inget värt?