Forumet - PNG-headers

PNG-headers

382 0 5
Hur skapar jag en header med lite extra utrymme i en png-fil, så jag kan spara data där? Jag använder Python+pygame, men jag kan använda PIL eller något annat bibliotek om det behövs.

PIL-handboken ger bara ett exempel på hur man decodar information, inte hur man skriver det.

Kort sagt, jag vill skriva sisådär 20*3 bytes med information till en png-fil och sedan läsa den. Jag har aldrig jobbat med filheaders förut tyvärr, PNG-specifikationerna förstår jag inte så mycket av.
Sterd:

Måste du baka in det i PNG-filen då, kan du inte ha datan i en fil bredvid, eller göra ett eget filformat där du bakar in din data + pngn?


Jag funderade på det i början, men det blir oerhört krångligt att hålla på med dessa filer. Det handlar om 60 bytes bara, så det känns som att jag lika gärna kan skriva in det i png-filen. Och jag vill inte skapa ett helt nytt filformat, av diverse anledningar.

Det går att skriva vad som helst efter en png-fil utan att den slutar fungera, men det är väl inte riktigt "rätt" sätt att göra på det sättet.
k1337oris:

Det går att skriva vad som helst efter en png-fil utan att den slutar fungera, men det är väl inte riktigt "rätt" sätt att göra på det sättet.


Alltså, om du ändå ska baka in extra-data i filen som inte anges i specifikationen så finns det inget rätt. Passar det dina behov att smäcka in i slutet, för all del.

Ser fortfarande inte hur det kan vara krångligare att ha en separat fil i ett standardiserat format (t.ex JSON) än att läsa en felformaterad binär fil. Jag menar, medan detta diskuterats hade du ju hunnit skapa/läsa/skriva sagda JSON-fil för länge sen, istället för att krångla.

Spana också in: