Forumet - Poäng i skolan, hur mycket har/hade du?

Poäng i skolan, hur mycket har/hade du?

15179 0 22

Spana också in:

Ja, det tror jag nog. Nyckeln till att höja betygen är 1) motivation. Har man inte motivation att göra något, gör man inget alls. 2) Du måste veta vad som krävs av dig för att nå ett högre betyg samt vilken tidsram du har för att göra detta. Genom att prata med lärarna om hur du ligger till jämfört med betygskriterierna, är ett bra första steg. Skriv ner vad de säger och spara det så att du hela tiden kan återkoppla till det. Förstår du inte betygskriterierna är det superviktigt att du frågar om det med. Det man inte förstår att man ska göra, kan man sällan göra bra. Prata med alla lärare i varje ämne du vill höja dig i, så att du ger dig själv goda förutsättningar att lyckas. 3) Be om feedback. Alltid. Feedback är den konstruktiva kritik som kommer låta dig veta vad det är du behöver utveckla för att kunna nå det önskade betyget. Hur kan man göra något bättre om man inte vet vad det är läraren tyckte saknades? 

Annars är mina tips: Var initiativtagande; räck upp handen, var med i gruppdiskussionerna, lyssna aktivt när din lärare talar. Ta vara på lektionstiden och försök att lära dig så mycket som möjligt på dem, så att du slipper sitta hemma flera timmar varje dag för att göra sådant du egentligen borde ha gjort på lektionerna. Att dessutom arbeta fokuserat varje lektion, gör att du kommer ihåg bättre, vilket i sin innebär att du inte behöver lägga ner lika mycket tid på plugg jämfört med om man skulle sova sig igenom sina skoldagar.

Läsa gärna på lite inför varje lektion. Kolla era planeringar. Genom att ha läst igenom kapitlet till lektionen, innan lektionen tar rum, är det mycket lättare att vara aktiv och deltagande, då man faktiskt vet lite om ämnet. Hur hinner man med allt man har att göra då? Ptja, det handlar i grund och botten om planering. Man måste veta vad man har att göra, när man ska ha gjort det och se till att man ger sig själv tid att göra det bra. Planerar man noga har man både tid för göra roliga saker också. Plus att man slipper ångesten som kommer med att göra allt i sista minuten. Det är väldigt befriande.

Och angående självstudier: Plugga hellre lite ofta, än mycket sällan. Det är ord du kommer ha nytta av under hela din studiekarriär. Varför? För att man jobbar mest effektivt i kortare pass. Pluggar man flera timmar utan paus, tär man ut sig själv och blir snabbt väldigt trött. Hjärnan behöver vila. Samt att det blir mindre mastigt och oöverkomligt när man tar en bit i taget. Att exempelvis repetera moderna språk 20 minuter/dag ger dig mycket mer än att kötta samma ämne i 2 timmar på fredagskvällen. Se till att hushålla med både din tid och energi på ett smart sätt.

Betygen kommer inte att komma gratis. Det är ingen magi. Däremot tror jag att du har en god chans att höja dig om du jobbar för det och följer tipsen jag har givit ovan. Det krävs en del, men det ger utdelning.

s1cce: "Från och med januari 2014 är det möjligt att få 340 meritpoäng, jämfört med de 320 som var max innan. Detta möjliggörs genom att elever nu kan tillgodoräkna sitt betyg i moderna språk som ett 17:e betyg och därmed få ytterligare poäng."
jaså du - här hänger man inte med i svängarna längre!

När jag gick ut grundskolan hade jag inte ett enda jävla poäng. Som särskoleelev har man därigenom betydligt sämre förutsättningar än i vanlig skola.
Detsamma med gymnasiesärskolan. Normalt går man inte heller ut gymnasiesärskolan med poäng. Man får ett samlat betygsdokument. Tack vare att jag är en tjatig jävel när jag sätter den sidan till, fick jag igenom att gå kurser även på vanligt gymnasium parallellt med särskolan. Och eftersom jag då hoppade på samtliga extrakurser som mediaprogrammet hade att erbjuda lyckades jag åtminstone jobba till mig 800 poäng. Jippi.
Fick 265mp när jag slutade åttan.
Har skitmånga B och fyra lärare som har 10 st ämnen har sagt att jag kommer att få A i deras betyg, så då kommer jag att få över 300 poäng i nian. Mitt mål är att få över 300p som slutbetyg i nian som jag vet att jag kommer att nå. För att vår skola ger betyget A i nian, den bästa eleven i min klass fick bara ett A i matte och jag fick B, men han gick ut åttan med 270 mp typ.