Forumet - Politisk musik

Politisk musik

1301 0 34
I tråden om MUFs valsång nämnde mawns att det är få partier som lyckas göra musik som inte är fruktansvärt dålig. Tänkte att denna tråd kunde göras för att tipsa om bra musik kopplad till partier.

Det är alltså inte i allmänhet politisk musik, utan sådan som kommer från partier eller partibundna band. Så släng fram lite grejer här nu!


Röda Kapellet - Let's Talk Kapitalistiska
"Röda Kapellet bildades hösten -72 av medlemmar i Vänsterpartiet Kommunisterna och Kommunistisk Ungdom i Göteborg och delades hösten -73 i två grupper; en akustisk och en elektrisk del. Båda grupperna ser sig som en del av den icke kommersiella kulturen. Som medlemmar i VPK/KU ser Röda Kapellet som sin uppgift att söka föra ut partiets och ungdomsförbundets politik genom att spela på fritidsgårdar, musikfester, demonstrationer, appellmöten etc. och mana till kamp mot storfinans och klassamarbete och på så sätt arbeta för ett socialistiskt Sverige."

Lyrics​​

"Talar du Talar du kapitalistiska språket där fel blir rätt
bara man blir van kan man tänka upp och ner tänka
bak och fram tänka in och ut och snett.

Om man blir friställd ställs man undan uti ofriheten
När man blir fri tvingas man ställa sig i arbetslöshetskön
Man blir fångad i meningslösheten
Man blir utskälld av borgerligheten
Det heter friställd. "
Knutna Nävar - Maskinernas Sång"Knutna nävar var ett kommunistiskt göteborgskt proggband som var aktivt på 1970-talet. Man gav ut två skivor på KPML(r)s (nuvarande Kommunistiska Partiet) skivbolag Proletärkultur och två singlar gavs ut av Clarté ML.

En av bandets medlemmar, Maria Ahlström, har suttit i Lysekils kommunfullmäktige för Kommunistiska Partiet. En annan av medlemmarna var skådespelaren Anders Lönnbro, känd från bland annat SVT-serierna Upp till kamp och Hammarkullen."

Så lyssna noga Kamrat.
Hör Maskinernas Sång.
De sjunger om utsugarväldets död
och om Arbetets Seger en gång.

Det dånar från varje fabrik,
maskinerna sjuder av liv
och vid varje maskin står en arbetare.
- Vi är många och vi blir fler!
Igår var godsägarn styrd,
idag sitter borgaren på världens topp.
Men Imorgon, Imorgon, Imorgon Kamrat,
ska vi bo i en arbetarstat!

Spana också in:

Lejonhjärta:

Blåsippans väg


Tycker dels att hans dialekt förstör mycket, han har verkligen den här jobbigt nasala stockholmskan som dessutom är lite väl amerikansk med sina cepiga "r". Extra illa när han gnäller fram ett "du som alltid går och gnäller". Själva sången är inte på topp och musiken är lite för intetsägande, men man kanske inte kräva för mycket uppfinningsrikedom för den här typen av musik.

Fick krull när autotuningen kom igång, går inte att använda autotune så uppenbart utan att folk garvar åt resultatet.

Tycker även han drar själva blåsippe-parallellen lite väl långt, blir för mycket.

I övrigt är den inte så dålig för att vara en partilåt - texten är lagom enkel och melodin är allsångsvänlig.

Lejonhjärta:

Vi är på gång nu!


Den här var värre. Musiken är alldeles för glad och barnslig, låter lite nicke och nilla över det. Det kanske iofs inte är jättedåligt, då det tar bort lite av deras argt-missnöjes-parti-look, men det är samtidigt svårt att ta texten seriöst när den låter som något från ett SVT-barnprogram.

Texten är också värre. Dels tabbar de sig när de säger att nu kommer det som de väntat på i 20 år - det är rätt dumt att säga så samtidigt som man försöker distansiera sig från det Sverigedemokraterna som gick heilande i vit makt-demonstrationståg. Särskilt i kombination med refrängen och dess "vi tar tillbaka vårat land" - det är lätt att få BSS-associationer av det.

Blåsippe-referenserna låg på en mycket mer rimlig nivå dock, och själva "vårda frö - blåsippa som aldrig kommer dö" var rätt snyggt.

Bridgen var fruktansvärd, fruktansvärd, fruktansvärd.Kreti och Pleti - Hymn till Warezhavet

Denna låt har piratpartiet haft som vallåt, vid mer än ett tillfälle tror jag tillochmed. Den är riktigt, riktigt jävla bra!

"Jag kryper ur kojan omkring kl. 2
Å jag värmer en pizza som blev kvar sen igår
Hissar segel å flagg å börjar min dag
med att sjösätta DC, Azerus, Kazaa.
Jag hälsar besättningen på MSN:
"Hej du, kamrat! Kul å se dej igen!"
Styr ut över havet å vinden är rätt
Å vi tackar Poseidon för ett snabbt internet!

Åååh, vi lämnar vår hamn å seglar warezhavet
mot främmande land
Pirater, kamrater, vi rövar å slåss
å alla får dela på bytet med oss"