Forumet - Privatvård, kul debatt (svt play)

Privatvård, kul debatt (svt play)

459 0 28
http://svtplay.se/t/103450/debatt (del 5)
Vänsterpartister, en kommunist, en artikelskrivare, en vårdföretagskoncernsägare och en moderat debatterar privat sjukvård.

Så sjukt kul att se hur löjligt vänstern argumenterar... de kacklar på som galningar, gör fullt med tramsiga påståenden som bevisat inte stämmer och rent allmänt beter sig som småbarn.

Artikelskrivaren blir rätt ägd av programledaren också (mer av honom!).

Spana också in:

ZOMG, en sosse som förstår hur marknaden fungerar! Det måste nog vara den första jag sett i hela mitt liv.

I övrigt var det bara jävligt pinsamt för vänstern. "Näää, folk får inte göra vinst [cry][cry][cry]"
För helvete, ska staten ta över matproduktionen också? Folk gör rejäla vinster på att folk är hungriga.
asdor:

Hormoderater alltså.


OF 5:

vilken jävla kärring


The_gunslinger:

Vilken vänsterkärring alltså.


Capelon:

Mmh privatvård har visat sig vara bättre och mer effektivare än statlig skitvård så :)


iddqd:

För helvete, ska staten ta över matproduktionen också? Folk gör rejäla vinster på att folk är hungriga.


Visserligen är ju vänstern riktiga idioter när det gäller att förbjuda vinstdrivande saker, men när det gäller privat sjukvård har de en klar och tydlig poäng.

Sjukvård ska vara i statlig regi. Jag är öppen för att de ska drivas friare och bli mer konkurrensbaserade, men problemen med privatvård är flera:
De drivs av skattepengar, och de får välja vart pengarna ska riktas. Det här innebär att vi har fått en snedvridning av vården - se på hur den har utvecklats i t.ex vårdval stockholm; se också att privaita intressenter har en enorm makt över kommunala och statliga - i princip all vård i uppsala är numera privatägd, och de som jobbar där har blivit överkörda när deras lokaler har köpts upp - avtal de kan ha haft, hela arbetsituationen har blivit omkullkastad vilket fått en vän till mig att vilja flytta upp hit till norrland igen.

Privat sjukvård är generellt effektivare för att det finns en i toppen som kan effektivisera det hela och eftersom han drivs av ett intresse att tjäna pengar så lär han inte underhålla funktioner som han anser är en förlust för honom. Långvariga patienter kan förflyttas till fördel för kortvariga, t.ex. Besvärliga patienter som behöver dyr utrustning kan också behöva flyttas. Men visst är det positivt om det fungerar effektivt, så länge det inte leder till de orättvisor som den privata sjukvården har gjort.

Driv sjukvården friare istället, modellen kommunala friskolor borde utökas och konceptet borde även gå att anamma inom sjukvården - jag är öppen för en kommunalisering (även om man ofta kommer tvingas samarbeta med lokala, omkringliggande kommuner för att få det att gå ihop ekonomiskt) och att ge mer makt åt de som styr över sjukvården, även om politiska riktlinjer ska styra hur verksamheten fungerar.
The_gunslinger:

Så länge vården är bra och att du personligen inte behöver betala mer för ett besök så spelar väl inte det där ngn roll alls?


Jag argumenterar ju för att vården inte blir bättre av att den är privat, för att det innebär förspillda pengar, ojämnlikhet och enorma problem att skattepengar ska gå till privat regi - där vi inte ens kan kontrollera hur pengarna spenderas. Vi behöver ha en demokratisk insyn och möjlighet att kontrollera hur vården ska utformas, speciellt när det är vi som finansierar den. Det är inte frihet eller liberalism att en kille ska få använda våra pengar till att ge de han finner lönsamma vård. Systemet är löjligt och idiotiskt konstruerat.

The_gunslinger:

För vänstern handlar bara argumenten om att företagen går med vinst, och inte om vilken vård som är bäst.


Jag är dock inte vänstern.
Anarkandi:

Jag argumenterar ju för att vården inte blir bättre av att den är privat, för att det innebär förspillda pengar, ojämnlikhet och enorma problem att skattepengar ska gå till privat regi


OKej men då kör vi som Xtyle säger då och låter privata försäkringar finansiera den privata vården. Så länge alternativet till snabb och effektiv vård finns så spelar det ingen roll egentligen.Anarkandi:

Jag är dock inte vänstern.


Menade inte dig heller.
The_gunslinger:

Så länge alternativet till snabb och effektiv vård finns så spelar det ingen roll egentligen.


Men privata försäkringar är ännu mer orättvisa - rika får bättra vård än fattiga, och vårt sjuksystem hamnar på samma nivå som xtyles amerika. Sedan tror jag att ett sådant system skulle fungera sämre i sverige än i USA. När vården upphör att vara allmän, något alla kan ta del av - kommer det bli svårare att försvara den, rika kommer inte se något intresse i att betala mer för andras vård än sin egen, det blir ett vi och dem tänk som inte hör hemma i dagens system.
Debatt - där oförfinade åsikter får bästa sändningstid

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Privat sjukvård behöver nog ges utrymme i vårat samhälle, av rent vårdrelaterade anledningar, tyvärr.

Viss konkurrens är sund.. sjukvården behöver få med kund-perspektivet i större vidd än vad det har i landstinget just nu.
Med kundperspektiv kommer bättre vård för patienten.
Avskaffa den allmäna sjukförsäkringen. Varför ska vård subventioneras när något ännu mer livsnödvändigt, mat, inte blir det?
Vill man ha vård så ska man betala för den. Helt och varenda krona den kostar. Och vaddå orättvist?
Alla får samma chans att tjäna pengar och köpa sin vård. Det är mer rättvist än att man ska kunna få lyxvård utan att lyfta på sin feta röv.
Dessutom så vill jag inte sitta och köa bland en massa illaluktande luffare.
Nortexius:

Ja varför ska en frisk människa som som tränar, inte dricker, inte röker, fick bra betyg i skolan och har ett bra jobb betala för parasiter som gjort tvärtom?


Håller med om att personer som medvetet lever helt osunt själva ska stå för kostnaderna.
Inför privat vårdförsäkring eller låt oss som redan har en få sänkt landstingskatt iaf. Och varför inte starta en fond dit alla solidariska kan skicka in pengar varje månad som sen finansierar den offentliga vården? Med tanke på hur socialistiskt lagda de flesta är här inne så skulle den vara överfull med pengar på några dagar så det är säkert inga problem med att få ekonomin att gå ihop där.
The_gunslinger:

Och bara för att privat vård visar sig vara bättre så ska den förbjudas och därmed ska alla erbjudas samma jävla skitvård?


Sveriges vård är otroligt högkvalitativ. Vet inte vad du snackar om. Det finns saker som behöver förbättras men vi erbjuder en oerhört jämn, bra och härlig kvalité på vår vård.