Forumet - Psykosomatiska effekter?

Psykosomatiska effekter?

328 0 35
five squared:

Aptitförändringar, sömnsvårigheter, motorisk svaghet, trötthet... Om du uppfyller diagnoskriterierna för depression samt om det är en vettig läkare klassar han/hon/den/det som en sjukdom e.d. som kräver behandling.

Och nej, ilska är inte nyttigt, varken för dig eller för dem du vill slå ihjäl.


Men inget av det där är direkt farligt så ja överlever väl,
men om man går till läkare, kan man få benso eller någon drog direkt i handen eller är det en massa struliga tester och skit?

Spana också in:

The Box:

Det kan itne vara nyttigt va?, ja vill slå ihjäl folk


Jag har psykoser ibland. Men det värsta är när jag sover. Då brukar jag drömma att jag har riktigt hemska psykos och slår folk blodiga och när jag vaknar från psykoserna så gråter jag och vaknar då även ofta på riktigt och gråter då med av skräck för vad mina psykoser gör med mig i sömnen [sad]
The Box:

men om man går till läkare, kan man få benso eller någon drog direkt i handen eller är det en massa struliga tester och skit?


Förhoppningsvis gör de tester. Att det är just benso du i så fall får är nog inte heller bombsäkert, även om det är lugnande och dämpar aggressivt beteende. Vid depression är det väl oftast SSRI-preparat som skrivs ut, då serotoninsystemet brukar vara påverkat?
Eller är du bara ute efter benso? [rolleyes]
galenolga:

Jag har psykoser ibland. Men det värsta är när jag sover. Då brukar jag drömma att jag har riktigt hemska psykos och slår folk blodiga och när jag vaknar från psykoserna så gråter jag och vaknar då även ofta på riktigt och gråter då med av skräck för vad mina psykoser gör med mig i sömnen


Men stick härifrån va, du är typ 12?
The Box:

Vilka psykosomatiska effekter kan man få av att vara deprimerad och väldigt arg varje dag?


five squared:

Aptitförändringar, sömnsvårigheter, motorisk svaghet, trötthe


eh,dedär stämmer helt på mig [shake]vadå,så jag skulle behöva medicin för dedär även jag är funktionell och fungerar?[shake]
Tözen:

vadå,så jag skulle behöva medicin för dedär även jag är funktionell och fungerar?[shake]


Bra fråga. Vet inte hur pass djup din eventuella (vågar inte ställa någon lekmannadiagnos såhär i ett forum) depression är, men... Hur ska jag uttrycka mig? Fast oavsett vad jag säger så kommer väl nån säga emot... [rolleyes] Men om det ändå inte gått så långt att du inte funkar alls så hoppas jag att du slipper medicin. Fast det är bara vad jag hoppas, ingalunda fakta för ärligt talat vet jag inte [sad]

The Box:

Vad är bra då?, tjack?


Om det är renodlad depression vi pratar om är det nog inte i första hand benso du får, utan antagligen något SSRI-preparat (antidepp). Om du nu anses behöva medicin.

Men i och med dina svar börjar jag nästan undra om du inte mest är intresserad av att få ut benso av nån anledning? [confused]
The Box:

haha närå, bara undrar vad för preperat man brukar få och vilka ffekter dom har.


Aha, då kan jag pusta ut ^^ Som sagt brukar man nog få antidepressiv medicin (s.k. SSRI-preparat som Zoloft, Cipramil m.fl.), som (enkelt förklarat) funkar som så att de ökar nivån av serotonin (signalsubstans/"lyckoämne") i kroppen. För depression sägs ju bero på kemisk obalans i hjärnan, där bland annat låga serotoninnivåer är inblandade.
Ångestdämpande medicin (exempelvis Atarax, som även är ett antihistamin) skrivs också ut ibland om man har mycket ångest.
Benso och liknande (lugnande) ges väl mest om man har sömn- eller insomningssvårighter, och är nog inte det man i första hand får utskrivet vid depression.