Forumet - Quiz: Revolutionernas & Imperialismens tid

Quiz: Revolutionernas & Imperialismens tid

1700 0 24
Denna quiz-tråd är för frågor som gäller Revolutionernas & Imperialismens tid.

Reglerna är enkla, den som först svarat rätt på en fråga ställer nästa fråga.


Börjar då: Hennes dagbok publicerades efter kriget och anses vara en obligatorisk bok för folk som är intresserade av det Amerikanska Inbördeskriget, och då särskilt av hur folket i sydstaterna upplevde konflikten


Shoot.
passaro:

Ja, jag tog den därifrån, då jag hänger där mycket och frågan är intressant och boken är mer intressant. Vad är din poäng?


att du försöker verka smartare än vad du är. du kunde väl åtminstone ha formulerat en egen fråga? men men, ska inte förstöra för dig nu [wink]

Spana också in:

stefan87:

att du försöker verka smartare än vad du är. du kunde väl åtminstone ha formulerat en egen fråga? men men, ska inte förstöra för dig nu [wink]


Ja, för sådant här visar hur smart man är. Lallare.
dazed_and_confused:

upp med en ny egen fråga


Kina var i många avssenden före Europa sett till olika vetenskaper, hur kom det sig att man inte fick det genomslag som behövdes, vid denna tid i Kina?
passaro:

Kina var i många avssenden före Europa sett till olika vetenskaper, hur kom det sig att man inte fick det genomslag som behövdes, vid denna tid i Kina?


Därför att kina var inskränkt, Kineserna såg sig själva som ett bättre folk, därför tog man inga influenser från "utlandet", allt man hade lärt sig och använde sig av kom på ett eller annat sätt från dom själva. Det ledde till att dom hamnade efter Europa när en tekniska explosion inleddes vid 1500-1600-talet.

Ny Fråga: Under dom tidiga åren i Revolutions Frankrike var det stor politisk tumult i landet. Vad hette dom två större fraktionerna som verkade i landet?
passaro:

Nästa fråga: Vad heter den organisation som låg bakom mordet på en rysk tsar under 1800-talet, vad hette han och vad var anledningen till mordet?


Organisationen känner jag inte till, men tsaren som dog hette väl Alexander III? Vill minnas att det var en kvinna som attackerade han dessutom, hon tillhörde en anarkistisk organisation. (Eller tar jag fel på Lenin nu kanske?)
Året sa mig inte mycket, googlade saken.

Jag var nära, Alexander II var det som mördades. organisationen hette Narodnaja voljas. Dom hade som mål att skapa en konstutiotinell demokrati och folkstyre. Man ville störta regeringen med terrormetoder och planerade mord på dess medlemmar etc..

Ny fråga: Under och efter napoleonkrigen så bildades det en hel del stater, länder, förbund, furstedömen och gud allt vet vad. Nämn Tre av dessa statsbildningar som bildades under och efter napoleonkrigen
Hmm, under Napoleonkrigen så delades Europa upp mellan Napoleons Frankrike och Rysslands Tsar, Alexander I, det gamla Tysk-romerska riket uppstod att existera, sedan så ändrades även Italiens karta. Något mer ingående vet jag faktiskt inte.

Efteråt så antar jag att du menar på Wienkongressen; Belgien går samman med Nederländerna, Rhenlandet tillhör numera Preussen och det italienska kungariket Sardinien får ett tillskott i form av Piemonte. Samt att Metternich får ännu mer makt.

Vet inte om det var det du var ute efter.
passaro:

Vet inte om det var det du var ute efter.


Du gav en del svar, Italiens första enande skedde i.o.m Napoleon, men en del av kakan hade han inlemmat i frankrike, så den såg ju inte ut som den nuvarande statsbildningen eller den som kom efter italiens slutgiltiga enande under 1800-talet.

Rhenförbundet var också korrekt, inkorrekt att den tillföll Pruessen dock, som alla länder så återfick dem sina landsbesittningar när Napoleon störtades. även om tysk-romerska riket upplöstes så fanns samarbetet mellan dom tyska staterna kvar, en del ville inte inlemma sig själva i Pruessen utan valde att samarbeta med det tysk-romerska riket istället, exempelvis bayrarna gjorde detta. Det var efter dom tre snabba krigen som skedde under senare delen av 1800-talet som möjliggjorde det för Bismarck att ena alla tyska småstater under en och samma fana utan att någon lade sig i deras affärer.

Det om Belgien och Nederländerna kände jag faktiskt inte till, stämmer förmodar jag.

Andra stater Warzawa-förbundet, överlevde inte länge.
Illyriska konungariket var ett till.
Kolonialismen och imperialismen gick ju "upp i varandra" så det kan vara svårt att särskilja dom åt. jag vet inte vad du fluktar efter, men kan det vara som så att kolonialismen var mer vinstdrivande än vad imperialismen var? Handeln var livlig, borgerskapet gjorde intåg på den samhällsklassiga scenen, adeln puttades ner i.o.m att feodalsystemet avskaffades och kungen fick mer friare händer.

Motiv:Prestige. kolonierna kostade alltjämnt mer att upphålla än vad dom bringade in, man ville visa upp sitt lands handlingskapacitet, man spännde på musklerna inför övriga europa helt enkelt.

Råvaror: Det andra var väl råvarorna, nästan hela Europa hade vid denna tiden övergett frihandeln och satsade på protektionism. Då man inte handlade med varandra var man tvungen att gå ut i världen och fånga in dom helt själva till dom omättliga industrierna i hemlandet.

Områden som blev påverkade av imperialismen:

Indien: Fick väl ut mest av imperialismen, befolkningen ökade kraftigt och administrerades ganska väl, ett av dom få länderna som inte ballade ur när det blev självständigt, såsom det gjorde i grannländerna Afghanistan, Pakistan och Bangladesh.

Kina: Kina stod under många länders inflytande under imperialismens tid, alla kontrollerade varsina bitar som dom administrerade. Nästan varenda person som innehade en högre administrativ tjänst i landet hade utbildats i Europeiskstyrda skolor, både i och utanför kina.

Stilla havet: I brist på andra altenativ får man väl ta stilla havet, Usa som själv varit en koloni blev helt plödsligt intresserade av att börja att göda sig. Man började kolonisera flera öar i stilla havet och uppförde en stark administration.