Forumet - "Fotbollsgrodor är förtäckt Rasism"

"Fotbollsgrodor är förtäckt Rasism"

905 0 37
Denna tråden kan egentligen passa in på flera ställen, men jag väljer Politik & Samhällsforumet för att uppmärksamma den ytterst fåniga artikeln om att fotbollskommentatorerna skulle vara några rigida rasister.

Kommentatorernas koloniala språk får oss att undra om det verkligen är VM 2010 vi ser, skriver Victoria Kawesa och Viktorija Kalonaityte.

Dans står högt i kurs när sportkommentatorerna ska sätta ord på stämningen bland afrikanska fans och fotbollsspelare under fotbolls-VM i Sydafrika. Exemplen är flera. Som en "vild krigsdans" beskriver en känd krönikör Nigerias fans. En tv-kommentator använder "regndans" som metafor för Elfenbenskustens möjliga seger.
Beskrivningar som för tankarna till ett spektrum av förlegade föreställningar om afrikaners "rytm i blodet".
Midsommar tycks redan vara här, med tanke på alla dessa både små och stora grodor som hoppar ur sportkommentatorernas munnar. Hur dessa enfaldiga kvickheter tas emot hemma i tv-sofforna är svårt att säga. Men underskatta inte risken för att dörren ställs på glänt till den kloak av rå rasism, som fotbollsvärlden förtvivlat bekämpar. Det är viktigt att komma ihåg att just kampen mot rasism är ett av målen med årets fotbolls-VM i Sydafrika, det första världsmästerskapet någonsin på den afrikanska kontinenten.

Valet av Sydafrika som värdland för VM uppfattas av många som ett erkännande och uppmärksammande av rasismens historia. Flera offentliga personer har uttalat sig om att årets VM kan utgöra ett historiskt steg mot utrotandet av rasism i sportvärlden. Ban Ki-Moon, FN:s generalsekretare, har uttryckt stora förhoppningar om ett fotbolls-VM som för första gången är fritt från rasism och främlingsfientlighet.
Även fotbollens världsorganisation FIFA har satsat hårt på kampanjer mot rasism med frontfigurer som den franske anfallaren Thierry Henry, Brasiliens geni Ronaldinho och Kameruns anfallare Samuel Eto'o Fils.
Samuel Eto'o är själv ett offer för rasism på planen. Under två matcher mot Real Zaragoza gjorde supportrarna apljud. Eto'o svarade med att lämna planen i protest. Rasistiska incidenter inom fotboll är inte heller främmande i Sverige mot svarta spelare. Landskrona Bois tidigare spelare Kevin Amuneke kallades till exempel för apa och blev spottad i ansiktet.

Visst ska Sydafrikas historia uppmärksammas och visst är det viktigt att Afrika som kontitent skildras på andra sätt än genom bilder från safarin, svält och katastrofer. Men det är inte oproblematiskt att göra just Sydafrika till den symboliska platsen där fotbollsrasismen ska utrotas. Det finns risk att rasismens offer snarare än dess utövare hamnar i fokus. Rasismen är djupt rotad i den europeiska fotbollsvärlden och kommer knappast att upphöra enbart genom att Afrika och svarta spelare får mer utrymme. Snarare finns en risk för det motsatta när afrikaners framgångar på allvar utmanar rådande maktordningar.
Det är inte fotbollsexperternas avsikter som problematiseras här, utan analyser i stil med "Lyckas man att kombinera lekfullheten med europeisk organisation och fysik - då kan det bli riktigt, riktigt bra" som bidrar till att hålla rasistiska föreställningar vid liv.
I tidskriften Invandrare & Minoriteter beskriver vi faran med att svarta idrottares framgångar ofta förklaras av att de är sprungna ur speciella genetiska förutsättningar, trots att vetenskapen har visat att det inte finns någon genetisk skillnad mellan svarta och vita. Vita idrottare ses som en produkt av sofistikerade träningsstrategier, medan de svartas framgångar handlar om rasbiologiska fördelar. Därmed cementeras bilden där svarta hyllas som kroppar, men som människor nekas de fortfarande erkännande i intellektets sfär. Att tolerera rasbiologiska kommentarer om fotbollsspelare, vare sig det sker i tv-studion eller framför plasmatv:n på kvarterspuben, är att kapitulera för rasismens fäste i Sverige och Europa.

Fotbollskommentatorernas koloniala jargong får oss att undra om det verkligen är fotbolls-VM 2010 som vi tittar på. Snälla, låt oss slippa fler jämförelser mellan vita spelares disciplin och skicklighet och svarta spelares naturliga fysik och dansanta temperament. Låt oss tittare känna att morgondagens match mellan Sydafrika och Frankrike verkligen utspelas i modern tid.

​http://www.expressen.se/debatt/1.2034999/victoria-kawesa-och-viktorija-kalonaityte-fo​tbollsgrodorna-ar-fortackt-rasismVarför låter Expressen två kvinnor publicera en artikel i ett ämne där dom med stor uppenbarhet inte har någon som helst insikt om ämnet i fråga?

Det verkar som att kvinnor i synnerhet är för upptagna med att gå runt i fackeltåg och jaga "Rasism" här i samhället för att faktisk förskaffa sig insikt i ämnet innan man uttalar sig. För det är ju knappast förvånande att denna artikeln kommer från en kvinnlig Duo, idrottsilliterater som dom allra flesta är har dom väl inte upptäckt att det FAKTISKT finns tydliga uppdelningar mellan olika folkgrupper och sportgrenar. Och att dessa inte skulle bero på våra genetiska olikheter är ju fullkomligt skrattretande. För den som kollar på någon friidrottsgala kan man ju se den tydliga frånvaron av vita människor på löparbanorna, såväl som svarta på kastbanan. Ren slump?

När det kommer till en sådan global sport som Fotboll har ju olika fotbollskulturer växt fram i alla världens Hörn. Dessa måste ju få kunna kategoriseras och användas för att dels underlätta det för lyssnarna att förstå vad dom menar, dels att hålla analyserna väldigt korta och koncista då man har sändningstider att passa. Men vad dom båda Damerna "Viktoria" tydligen tydligen verkar tycka är att man ska göra är att använda ett annorlunda ordval eller något för att inte överbygga någon sorts "Rasism" som skulle växa ur det här.

Vad tycker ni om artikeln?
Motivera era svar.

Spana också in:

Sming:

Måste det stå någonstans att dom inte kan något om fotboll för att utvärdera att så vore fallet, kan man inte gå på vad dom faktiskt säger i artikeln för att förstå en sådan simpel sak?


Tycker det känns väldigt kvinnoförnedrande att skriva en sådan sak bara...
De borde rimligtvis uppmärksamma den rådande situation i Sydafrika där de vita boerna systematiskt fördrivs, misshandlas och mördas av negrer. Det, pk-journalister är rasism och folkmord. Fotboll är fotboll, fånigt att skriva en sådan artikel enbart för att plocka pk-poäng
Är du förvånad? Det är klart att vi måste värna om de utsatta grupperna. Glenn Hysén får RFSL att rasa för att han slår en man som tar honom på kuken (omg homofob), Niklas Wikegård blev anmäld till DO för att han kritiserade damhockey (omg manschauvinist). Givetvis går den logiken att tillämpa även i fotboll - kritiserar du en afrikan är du per automatik rasist! Ja, vi blundar för att det kan finnas andra orsaker bakom dina ord, RASIST RASIST RASIST!
Hattmakaren:

kritiserar du en afrikan är du per automatik rasist!


Eh artikeln handlar om rasism, inte om kritik. Så fail.
Sming:

Varför låter Expressen två kvinnor publicera en artikel i ett ämne där dom med stor uppenbarhet inte har någon som helst insikt om ämnet i fråga?


Vad menar du?

Sming:

idrottsilliterater som dom allra flesta är har dom väl inte upptäckt att det FAKTISKT finns tydliga uppdelningar mellan olika folkgrupper och sportgrenar.


Läs noga;

Sming:

... vi faran med att svarta idrottares framgångar ofta förklaras av att de är sprungna ur speciella genetiska förutsättningar, trots att vetenskapen har visat att det inte finns någon genetisk skillnad mellan svarta och vita.


Sming:

Ren slump?


Ja.
Det är just sådana extrema antirasister som skapar äkta rasism. Ser inget nedvärderande i kommentatorernas uttalanden. Klart att vi ska få skämta lite om varandra om det bara sker med glimten i ögat.

stentuff:

De borde rimligtvis uppmärksamma den rådande situation i Sydafrika där de vita boerna systematiskt fördrivs, misshandlas och mördas av negrer. Det, pk-journalister är rasism och folkmord.


Det blev aldrig någon nämnvärd hämndaktion i Sydafrika efter apartheidens fall. Däremot utsätts vita för en fruktansvärd förföljelse i grannlandet Zimbabwe.

Hattmakaren:

Niklas Wikegård blev anmäld till DO för att han kritiserade damhockey (omg manschauvinist)


Vad kritiserade han? Kvinnors rätt att också få spela ishockey eller könssegregationen?

Hattmakaren:

Givetvis går den logiken att tillämpa även i fotboll - kritiserar du en afrikan är du per automatik rasist! Ja, vi blundar för att det kan finnas andra orsaker bakom dina ord, RASIST RASIST RASIST!


Visst är det tråkigt att antirasismen ibland övergår till ren extremism, men jag vet inte riktigt om man kan kalla kommentatorernas uttalanden ens för kritik.
Djeydjey:

Det blev aldrig någon nämnvärd hämndaktion i Sydafrika efter apartheidens fall. Däremot utsätts vita för en fruktansvärd förföljelse i grannlandet Zimbabwe.


Det är sant att vita utsätts för en omänsklig förföljelse i Zimbawe. bara 3% av alla åkrar (eller hela den samlade åkermarken) ägs idag av vita. dom resterande 97%:en har dom svarta stulit från dom vita. Men i Zimbabwe har många gett sig av redan. i Syd-afrika finns det ett par miljoner vita och brott riktade mot dom sker väldigt väldigt frekvent. David Duke talar mycket om det på sin Hemsida. vita intervjuade vittnar om fall där svarta har gått in hos vita och slaktat människor, gamla som unga och sedan lagt en bibel över dom samt pissat.
Den höga kriminaliteten och våldtäktsbenägenheten (Syd-afrika leder våldtäktsligan över hela världen, 1/3 män har uttalat sig våldtagit någon gång) vita tvingas flytta in i egna områden med stängsel och annat samt inhyrda vakter som patrullerar området så att dom kan känna sig säkra om natten. Man har dessutom infört regler som säger att man inte behöver stoppa för Röd-ljus för att benägenheten av rån är för stor. Sydafrika är ett förfallet land.
Sming:

i Syd-afrika finns det ett par miljoner vita och brott riktade mot dom sker väldigt väldigt frekvent. David Duke talar mycket om det på sin Hemsida. vita intervjuade vittnar om fall där svarta har gått in hos vita och slaktat människor, gamla som unga och sedan lagt en bibel över dom samt pissat.


Men länka, då [tired]

Sming:

Den höga kriminaliteten och våldtäktsbenägenheten (Syd-afrika leder våldtäktsligan över hela världen, 1/3 män har uttalat sig våldtagit någon gång) vita tvingas flytta in i egna områden med stängsel och annat samt inhyrda vakter som patrullerar området så att dom kan känna sig säkra om natten. Man har dessutom infört regler som säger att man inte behöver stoppa för Röd-ljus för att benägenheten av rån är för stor. Sydafrika är ett förfallet land.


Även detta behöver källhänvisas.

De vita är i alla fall inte utsatta för något politiskt förtryck.
Djeydjey:

Även detta behöver källhänvisas.

De vita är i alla fall inte utsatta för något politiskt förtryck.


Som tur är för, dom vet hur det gick för zimbabwe, dom vita är även dom flitigaste skattebetalarna i syd-afrika. det vore ett politiskt mord att försätta dom vita i en värre knipa än vad dom redan är i.

Allt går att finnas på hans hemsida:http://www.davidduke.com/

Om Sydafrika.

​http://www.davidduke.com/general/new-video-white-genocide-in-south-africa_17796.html
Sming:

Som tur är för, dom vet hur det gick för zimbabwe, dom vita är även dom flitigaste skattebetalarna i syd-afrika. det vore ett politiskt mord att försätta dom vita i en värre knipa än vad dom redan är i.


Det är väl klart, de flesta arbetslösa är svarta av olika anledningar.

Sming:

Allt går att finnas på hans hemsida:http://www.davidduke.com/

Om Sydafrika.

​http://www.davidduke.com/general/new-video-white-genocide-in-south-africa_177​96.html


Har du ingen opartisk källa att tillgå?