Forumet - "Kristallsjukan"

"Kristallsjukan"

526 0 3
Sitter hemma nu och har en fruktansvärd yrsel, bara när jag sitter helt stilla går det någorlunda bra...
Har kollat runt på internet förut och sett att Kristallsjukan passar in fint på mina symptomer.
Jag såg inget riktigt svar på hur man botar det så jag undrar om man ens kan bota denna djävulska yrseln?
Hittils har den kommit under natten och på morgonen har jag inte kunnat gå till skolan, knappast ur sängen ens...
De flesta som upplever lägesyrsel för första gången blir väldigt förskräckta. Därför kan det vara bra att få diagnosen godartad lägesyrsel bekräftad av en läkare och på samma gång utesluta andra yrselsjukdomar.

Läkaren kan bekräfta diagnosen genom att provocera fram en typisk yrselattack. Det görs genom att böja patientens huvud långt bakåt eller åt sidan och genom att samtidigt observera ögonens rörelser, "nystagmus" under yrselattacken.

Om lösa kristaller kan påvisas vid undersökningen så finns också goda chanser att bota lägesyrseln. Genom att flytta de lösa partiklarna från den drabbade båggången och tillbaka till hinnsäckarna kan så gott som alla patienter bli omedelbart botade.

Detta görs genom att vrida huvudet enligt ett särskilt mönster. Vridmanövern tar bara några minuter och bör första gången göras av en läkare som säkert kan konstatera i vilken av båggångarna de lösa kristaller finns.

Eftersom tolkningen av nystagmus är så viktig för att rätt kunna diagnostisera och behandla lägesyrseln används ofta specialglasögon med starka linser eller videoglasögon som får patientens ögon att framträda på TV-skärmar.

Även utan behandling kan lägesyrseln klinga av inom några dagar till veckor. Hos många patienter finns dock en tendens att lägesyrseln kan komma tillbaka i flera veckolånga omgångar under livet. I regel är det samma båggång som spökar varje gång. För dessa patienter är det av stort värde att få reda på vilken båggång och vilket öra som utlöser besvären. Förebyggande behandling är inte känd idag men återfallens längd kan kortas genom att man lär sig att göra den botande vridmanövern själv.

http://www.netdoktor.se/?_PageId=820

Lägesyrsel kallas då kristallsjukan.