Forumet - "Utopier" hur realistiska är dom egentligen?

"Utopier" hur realistiska är dom egentligen?

1973 1 89
Det är så att ikväll har jag läst lite och cyniskt funderat en del kring socialismen och om det är ett koncept som vi har någon sannolikhet att uppnås till fullo i först och främst Sverige (jo jag vet att det är en mer internationell ideologi). Och djur och djävlar jag känner mig inte så säker på det när jag funderar kring det. Det känns som att Konungariket Sverige inte är båt som tillräckligt många vill skaka om.

Jag funderar kring hur skulle detta uppnås egentligen? Genom parlamentarism? Resultatet skulle bli en sönderkompromissad halvmesyr. Vapen känns ganska främmande som metod och Sverige är för kallt för en Tahirtorget- typ av maktövertagande. Jag är inte direkt övertygad om något slags marxistisk idé om att det är en historisk oundviklighet på något vis. Där med inte sagt att det är som Carl Bildt en gång sa om att vi stod vid något slags slut av historien heller där marknaden för evigt har segrat osv. Nej jag tror att man tex kan bygga alternativa ekonomier osv vid sidan av det rådadande systemet och att man kanske kan få ihop vissa reformer parlamentariskt osv. Men att göra något till fullo? Jag vet inte hur i dagsläget.

Det här är svåra frågor att brottas med tycker iaf jag så därför har jag skapat den här tråden ty på um kan man lösa alla världens problem*.

Här kan man börja läsa om man vill gå rätt på frågeställningen!!!:
Det jag nu undrar är huruvida det jag i brist på bättre ordval väljer att kalla ”utopier” är möjliga att genomföra och hur? Berätta oavsett om du är kommunist, något slags miljötomte, liberal (gud bevare mig väl) eller kanske feminist. Hur ser du på dom möjligheterna som finns osv? Är vi dömda att leva i mellanmjölksland? Är det rent av önskvärt? Dela med dig!


* [tard]

Spana också in:

Ooh klarade faktiskt att läsa denna massiva vägg av text utan att förlora koncentrationen.

Att ordna så att hela världen blir som en Utopi genom ett politiskt eller filosofiskt system kommer knappast hända.

En liten del eller flera små delar är mycket möjligt, finns väl redan.

Kanske om man opererar in små datachips i hjärnan och programmerar folk att bete sig, fast det skulle ju inte vara vidare till Utopi heller.

Finns det ens några som påstår att världen kan uppnå Utopi? Eller Sverige för den delen? Knappast Sverige, slår vad om att vi kommer invaderas av ryssarna när som helst. Nej men Sverige har haft fred länge nu, så det är nog dags för något p'haps p'haps ..

Känns inte som jag bidragit med något direkt nu men nu får det vara så
isola:

Nej vi ger upp och lever som moderater på vår egendom på Lidingö pga finns ju de som har det värre.


Är inte så jag menar ditt jävla aspie. [crazy]

Man kan kanske inte uppnå något "utopiskt" inom en överskådligt framtid men som sagt det finns mycket som är realistiskt att förbättra, att bygga upp eller ta bort.

solklart:

men mellanmjölk smakar ändå bäst såå


Riktig mjölk är röd stick nu.

oatsreuvaue:

Ooh klarade faktiskt att läsa denna massiva vägg av text utan att förlora koncentrationen.


Det blir åt helveta när man kopierar in från word sorry.

oatsreuvaue:

Finns det ens några som påstår att världen kan uppnå Utopi? Eller Sverige för den delen? Knappast Sverige, slår vad om att vi kommer invaderas av ryssarna när som helst. Nej men Sverige har haft fred länge nu, så det är nog dags för något p'haps p'haps ..


Det finns det med all säkerhet. Tror nog att vi har utplånat alla orättvisor innan ryssen knackar på dörren faktiskt. [crazy]

OF 5:

Det finns väll realism i 5% av en utopi


Om du måste välja: vilken föredrar du, utopi alltså.

Xisco:

Gjorde ett projektarbete om Utopia med några fd klasskompisar.Det Utopia vi (läs de) kom fram till var helt sjukt så vi ville inte leva i det själva.Diktatur och inga känslor ftw säger vårt Utopia bara.Samt gratis mat och säng.


Det låter som en synnerligen dålig utopi. [crazy]

internet:

själva poängen med en utopi är att den inte är verkligheten


Må så vara, men kan den bli verkligheten eller ej?
internet:

själva poängen med en utopi är väl att sätta ett overkligt mål som utgör en idévärld för vart man bör sträva tänker jag i alla fall


Jo det är la så man lär se det.

internet:

ta t.ex. socialism så finns ju både utopisk socialism och vetenskaplig socialism vilka skiljer sig ganska mycket emellan


Hetsiga entusiaster och pragmatiker ungefär.
dazed:

Är inte så jag menar ditt jävla aspie. Man kan kanske inte uppnå något "utopiskt" inom en överskådligt framtid men som sagt det finns mycket som är realistiskt att förbättra, att bygga upp eller ta bort. Riktig mjölk är röd stick nu. Det blir åt helveta när man kopierar in från word sorry. Det finns det med all säkerhet. Tror nog att vi har utplånat alla orättvisor innan ryssen knackar på dörren faktiskt. Om du måste välja: vilken föredrar du, utopi alltså. Det låter som en synnerligen dålig utopi. Må så vara, men kan den bli verkligheten eller ej?


Ja. Den var dålig. Är förvånad att vi ens fick G på den skiten.