Forumet - Räkor

Räkor

1556 0 36
Räkor (Caridea) är en infraordning av kräftdjur, bestående av arter som lever i både sötvatten och saltvatten. De är skaldjur som simmar med ben på undersidan av bakkroppen. Det finns arter som lever hela sitt liv i vattenmassan och andra som har ett planktoninskt larvstadium och sedan lever som bottendjur. Andra räkor saknar frisimmande larvstadium och kläcks ur ägget med samma utsende som den vuxna individen och börjar sitt bottenliv omedelbart. Arter utan planktoniskt larvstadum är ofta sötvattensarter. Avsaknaden av frilevande larvstadiunm gör att de inte kan sprida sig lika snabbt, eller lika långa sträckor som sina havslevande släktingar.

Räkor som maträtt är en populär företeelse i västländer. Olika serveringssätt förekommer. Man kan äta räkor exempelvis på smörgås, i pastasås eller i soppor. I Sverige äts räkor vanligen kokta. Man kan hitta räkor av olika art, oftast nordhavsräka, i de flesta frysdiskar i Sveriges mataffärer. Om man vill ha färska räkor bör man ta sig till en särskild fiskbutik, saluhall eller en fiskare.

Trålare, som drar en trål efter sig längs bottnen, är den vanligaste storskaliga fiskemetoden.

I varmare hav odlas räkor i odlingar längs kusten. Tigerräka är en art av tropiska jätteräkor som blivit allt mer populär som lyxmat. Odlingen av den är dock mycket omdiskuterad på grund de stora negativa miljöeffekter som odlingen medför, ibland med negativa sociala bieffekter.

Jag har räkor över HELA mitt tangentbord just nu.

Wild Prawn.bmp

Spana också in: