Forumet - Rasism mot vita och sexism mot män

Rasism mot vita och sexism mot män

2565 0 40

Spana också in:

Könsrollerna förtrycker båda könen, eftersom de lever på varandra och har konstruerats för att fungera ihop. Båda könsroller föreskriver olika egenskaper och därmed fördomar mot båda könen, därmed förekommer sexism mot båda kön. Det förhindrar förstås inte att förtrycker ligger tyngst mot kvinnor, i alla fall synbart sett, men de begränsar allas liv.

Rasism mot vita förekommer också, delvis som reaktion mot rasismen mot icke vita, men till skillnad från den sexism som förekommer mot män, är rasismen mot vita inte strukturerad. Att den inte är strukturerad innebär inte att den inte finns, men det råder alltså en skillnad: sexism mot män är strukturerad, rasism mot vita är inte strukturerad. 

Jag antar att det beror på hur man vill definiera saker och ting - man kan anse att frånvaron av struktur innebär att något inte finns. 

böghög:


nej för rasism är ett ord som används för strukturellt förtryck mot människor som inte är vita just pga de ej är vita, och motsvarande för sexism o kvinnor. diskriminering o fördomar finns väl mot alla men är inte samma sak
Hur tänkte du nu? Självklart finns båda delarna, ser det faktiskt ganska ofta (varje dag). Men det får tyvärr inte så mycket uppmärksamhet.
alla som citerat mig, nej jag trollar inte. iallafall inte om rasismen. man blir inte förtryckt på STRUKTURELL NIVÅ på grund av att man är vit. vårt samhälle är inte uppbyggt av förtryck mot vita människor för att de är just vita. diskriminering och fördomar är inte samma sak som rasism. sexism mot män kanske finns, men det är ju inte kvinnor som utövar den eftersom de inte har strukturell makt gentemot män.

böghög: vad betyder det
Till det första kan jag tänka mig att en manlig sjuksköterska till exempel ofta nog utsätts för strukturerad sexism av kollegor och andra. Positiv sexism/rasism skulle kunna vara om man förutsätts kunna greja något tekniskt för att man är man, eller har "rytmen i blodet" för att man är svart.