Forumet - Rasistiskt undervisningsmaterial

Rasistiskt undervisningsmaterial

6918 2 54

GraGo: Det sade han ju inte, han sa ju att det fanns en viss grund


NiklasW: Nej. Jag antydde att det är vanligare med självmordsdåd i arabvärlden


NiklasW: "Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?". Det förmedlar en generaliserande bild, som förvisso det möjligtvis finns grund i, men den är fortfarande olämplig.
SoverÄr det nu du/ni länkar bloggar där det står om tiotusentals arabiska flickor som är självmordsbombare?BlinkHjärta

GraGo: Grejen med bilden i boken är att den inte säger något om alla araber eller araber som folkgrupp, den tar ett exempel på en självmordsbombare, och då var det en arab.
Tycker du att man ska ta bort realism helt och hållet, ta en judisk eller en finsk självmordsbombare och låtsas som att självmordsbombning är precis lika vanligt i alla kulturer?
Det är precis det den gör!

Vad är ens poängen med denna felaktiga skildring, förutom den uppenbara vinklingen? Den är inte felaktig för att det aldrig har förekommet självmordsbombning där, den är felaktig för att det har förekommit våldsaktioner från båda hållen, den är felaktig för att den framställer det som att arabernas hat och våld mot judarna genomsyrar så mycket att det till och med nått barnen. Den är felaktig för att den INTE är realistisk som representant för för de olika grupperna, som ju är det som diskuteras i boken.

Om man nu vill ha med en sån fråga i boken, vilket är rimligt för att få en politisk diskussion, så förstår jag inte hur man kan vinkla den på det sättet. Det är ganska uppenbart att man vill framställa judarna som fredliga när de representeras av en snäll, gammal man och araberna som hotfulla och våldsamma. Hur tror du att tankarna skulle färdas i huvudet på barnen? Hur tror du att det påverkas deras uppfattning av araber, muslimer, "folk därifrån"?

Det är så vidrigt. Det är VERKLIGEN rasistiskt, om något. Fy fan, alltså. Jag blir så upprörd. Inte lika mycket över att bilden finns där som över hur vissa RESONERAR.

Spana också in: