Forumet - Regeringen vill sänka studiebidraget

Regeringen vill sänka studiebidraget

7126 0 115

Borg gick idag ut med åtgärder de vill göra. Bl.a. ska de sänka studiebidraget med 300 kr och istället tvinga studenter att ta högre lån. De ska också ta bort att kvarvarande studieskulder avskrivs vid 68 års ålder. Alla som pluggat vet nog redan hur pissigt med pengar man har som student. Vad tycker du om detta?

Nyheten: http://www.dn.se/valet-2014/regeringen-foreslar-atgarder-pa-nio-miljarder/

Håller nu på att organiseras en nationell protestdag då det ska vara protester i flera städer runt om i landet mot detta. Här finns ett Facebook-event för den som vill delta eller organisera något på sin ort (datum och tid ska sättas ikväll så strunta i det datum som står i eventet just nu): https://www.facebook.com/events/1493355767558136/

Spana också in:


Chuz Martinez: så dåligt har man inte med pengar som student som de flesta vill få det att låta, men ja, Borg är efterbliven.

Som högskolestudent har man med fullt lån ca 9000 kr i månaden. Bidragsdelen är bara 2251 kr i månaden av dessa.

Genomsnittslönen i Sverige för samtliga sektorer låg 2012 på 29800 kr. För tjänstemän 35800 och för arbetare 25100. Alla genomsnittslöner är mer än dubbelt så höga som studiemedlet och består helt i lön, medan studiemedlet till större del utgörs av lån. Sen ska såklart lön finansiera mer än vad studiemedlet är tänkt att finansiera så jämförelsen är såklart inte solklar, men att studenter inte skulle ha en väldigt låg inkomst är lögn.

Källa för lönestatistik:
http://www.mi.se/files/PDF-er/lonestruktur/snittlon_2012.pdf

kukoxo: Haha va? Prova att betala hyra för 4-5k/månad. Det är pissigt
Jag gör redan det, och har inkomst som en student ungefär

isola: Jodå. Speciellt om man inte tar lån.
Tar man inte lån får man skylla sig själv för sin kassa ekonomi

Rödingajäveln: Som högskolestudent har man med fullt lån ca 9000 kr i månaden. Bidragsdelen är bara 2251 kr i månaden av dessa.
Jag har studerat och levde då mycket rikare än vad jag gör nu, men allt var förvisso mycket billigare 2006.

Chuz Martinez: Jag har studerat och levde då mycket rikare än vad jag gör nu, men allt var förvisso mycket billigare 2006.
Så för att det finns folk som har det sämre är inte studiemedlet lågt eller vadå? Tycker det är ett konstigt argument. Uteliggare i Sverige har det bättre än uteliggare i Ryssland, alltså har inga uteliggare i Sverige det dåligt med den logiken.

Men ja, jag har också mer pengar när jag pluggar än när jag var arbetslöst så jag säger inte emot dig om att det finns grupper som har det sämre. Jag ser bara inte hur det gör att studenter inte skulle ha en låg inkomst, särskilt om du då tar med det faktum att majoriteten av studenternas inkomst inte är en inkomst utan ett lån som de måste betala tillbaka längre fram.

Rödingajäveln: Så för att det finns folk som har det sämre är inte studiemedlet lågt eller vadå? Tycker det är ett konstigt argument.
Du är ett konstigt argument

Rödingajäveln: Uteliggare i Sverige har det bättre än uteliggare i Ryssland, alltså har inga uteliggare i Sverige det dåligt med den logiken.
Du missförstår mig intensionellt för att försöka göra någon poäng om hur hemskt det är

Rödingajäveln: Men ja, jag har också mer pengar när jag pluggar än när jag var arbetslöst så jag säger inte emot dig om att det finns grupper som har det sämre. Jag ser bara inte hur det gör att studenter inte skulle ha en låg inkomst, särskilt om du då tar med det faktum att majoriteten av studenternas inkomst inte är en inkomst utan ett lån som de måste betala tillbaka längre fram.
Det är inte svårt att leva i relativ lyx på den budget man har som student, tycker det känns rätt 'spoiled brat' över att klaga på att det är för lite
Ja, ett av de mest förlåtande lån som går att få, kan man inte betala det så slipper man tills man har möjlighet.


Chuz Martinez: Du missförstår mig intensionellt för att försöka göra någon poäng om hur hemskt det är
Nej. Jag tycker att du inte har någon poäng överhuvudtaget och bara är dryg.

Chuz Martinez: Det är inte svårt att leva i relativ lyx på den budget man har som student, tycker det känns rätt 'spoiled brat' över att klaga på att det är för lite
Ja, ett av de mest förlåtande lån som går att få, kan man inte betala det så slipper man tills man har möjlighet.
Hur dåligt måste man få ha det för att klaga då? Får du klaga t.ex? Får en arbetslös klaga? Får en hemlös klaga? Vad är relativ lyx? I relation till vad? Studenter har en av de lägsta inkomsterna i Sverige sett till befolkningen som helhet. Det är inte relativ lyx utan relativ fattigdom. Vilka är det du jämför med när du säger att studenter lever i "relativ lyx"? Lever hemlösa i Sverige i lyx jämfört med hemlösa i Ryssland?

Tyckte det här uttalandet var väldigt lustigt.

"Utgifterna för migrationen, till följd av fler asylsökande och fler på Migrationsverkets mottagningar, har ökat jämfört med prognosen. Men migrationsutgifterna är inte kopplade till svensk ekonomi, säger Borg."

Så Borg menar att det finns ett särskilt träd där det växer pengar som ska gå till migrationsindustrin?


Chuz Martinez:
Jag gör redan det, och har inkomst som en student ungefär

Tar man inte lån får man skylla sig själv för sin kassa ekonomi

Jag har studerat och levde då mycket rikare än vad jag gör nu, men allt var förvisso mycket billigare 2006.
Ja och? 3k alltså kvar som ska räcka åt mat, kurslitteratur (som du inte behöver oroa dig för och bussresor. 

Rödingajäveln: Får du klaga t.ex?
Nej, ekonomiskt kan jag inte klaga

Rödingajäveln: Får en arbetslös klaga?
om den har skäl till det

Rödingajäveln: Får en hemlös klaga?
du gillar att försöka få mig att demonisera hemlösa, det är noterat

Rödingajäveln: Vad är relativ lyx? I relation till vad?
att ha pengar över nog att kunna spendera på materiella ting när man känner för det
Men antar att jag är för påverkad av ett liv i proletariatets bottenskikt

Rödingajäveln: Lever hemlösa i Sverige i lyx jämfört med hemlösa i Ryssland?
Sluta använda hemlösa som någon form av polaritet för dina argument, explotatör, deras situation är inte det minsta relevant till studiemedel.

kukoxo: Ja och? 3k alltså kvar som ska räcka åt mat, kurslitteratur (som du inte behöver oroa dig för och bussresor.
Ja, är man lite ekonomiskt taktisk så är det inte svårt (och jo, jag köper kurslitteratur för tillfället), buss kan ofta rationaliseras bort exempelvis, att promenera fungerar utmärkt

Chuz Martinez:
Nej, ekonomiskt kan jag inte klaga

om den har skäl till det

du gillar att försöka få mig att demonisera hemlösa, det är noterat

att ha pengar över nog att kunna spendera på materiella ting när man känner för det
Men antar att jag är för påverkad av ett liv i proletariatets bottenskikt

Sluta använda hemlösa som någon form av polaritet för dina argument, explotatör, deras situation är inte det minsta relevant till studiemedel.
Troll.

Jag har inte sagt att du demoniserar hemlösa, jag tog en liknelse med en av de grupper som har det sämst i Sverige och jämförde med någon som har det ännu sämre i ett annat land. Din logik med att studenter är bortskämda om de klagar för att det finns de som har det sämre är samma logik. Det var en liknelse för hur dumt ditt argument är.

Studenter är fortfarande en låginkomstgrupp i Sverige. Det är en grupp som har en rejält mycket lägre inkomst än genomsnittssvensken. Att säga att de lever i lyx är efterblivet. Lika efterblivet som att säga att en svensk hemlös lever i lyx för att hemlösa i vissa andra länder har det sämre. Eller att säga att arbetslösa inte får klaga för att hemlösa har det sämre. Eller valfritt liknande retardargument. Det spelar ingen roll om andra grupper har det sämre. Det betyder inte att studenter har det bra. Det finns ingen resurskonflikt mellan studenter och andra grupper som har det ännu sämre och därför är det verklighetsfrånvänt att ställa dessa mot varandra när båda tillhör befolkningens lägre skikt inkomstmässigt.

Rödingajäveln: Troll.
Nej, jag är fullkomligt allvarlig

Rödingajäveln: ag har inte sagt att du demoniserar hemlösa, jag tog en liknelse med en av de grupper som har det sämst i Sverige och jämförde med någon som har det ännu sämre i ett annat land.
Mm, men det rör sig rätt långt från grundpunkten att segla iväg med flera led av misär för att försöka rättfärdiga idén om att studenter har det svårt, men ok

Rödingajäveln: Din logik med att studenter är bortskämda om de klagar för att det finns de som har det sämre är samma logik. Det var en liknelse för hur dumt ditt argument är.
Egentligen vill jag nog hävda att alla som har mer än ett tak över huvudet och medel till sina grundläggande behov är bortskämda (och det ligger studenten långt över), världen är en hemsk plats med mycket lidande och skulle kunna göras bra mycket bättre med en bättre organiserad samhällsstrukturChuz Martinez: Mm, men det rör sig rätt långt från grundpunkten att segla iväg med flera led av misär för att försöka rättfärdiga idén om att studenter har det svårt, men ok
Ja det kommer långt ifrån grundpunkten men eftersom du helt struntade i att bemöta jämförelsen med löner fick jag ju istället med mer abstrakta liknelser vissa hur dumt ditt resonemang är. Jag tycker inte du kan säga att en grupp som tillhör samhällets låginkomstskick lever i "relativ lyx". Det är raka motsatsen till vad begreppet betyder. Relativ lyx kan man bara leva i om man tillhör ett samhället toppskikt eller jämförs med bara de samhällsgrupper som har det sämre. Men det finns alltid någon som har det sämre än någon annan så tillslut får ingen vara missnöjd med sin situation med den dåliga logiken. Det var du som började röra dig från den konkreta verkligheten till de abstrakta jämförelserna och relativismen av människors situation, inte jag.

Chuz Martinez: Egentligen vill jag nog hävda att alla som har mer än ett tak över huvudet och medel till sina grundläggande behov är bortskämda (och det ligger studenten långt över), världen är en hemsk plats med mycket lidande och skulle kunna göras bra mycket bättre med en bättre organiserad samhällsstruktur
Okej. Jag håller inte med dig. Jag tycker att de som har en levnadsstandard långt över befolkningsgenomsnittet kan anklagas för att vara bortskämda när de klagar, inte de som ligger långt under det. Men den andra delen håller jag med dig om.