Forumet - Reigionsfobi

Reigionsfobi

2150 1 139
Godmorgon på er! Behöver skingra tankarna med en poll så här kommer den.

Jag hittade ingen sådan här polltråd så jag tillverkade en.
Kom att tänka på en diskussion jag hade med person för ett tag sedan där hn hävdade att det var viktigt att begrepp som islamo-/kristofobi finns, på samma sätt som det är viktigt att homofobibegreppet finns. Givetvis är det två helt skilda saker men båda bygger ju på fördomar etc. Jag menade att det blir fel att skjuta ned kritik av maktsystem på det viset, även om man ibland har fördomar om folk som följer dessa system. 

Självklart ska man aldrig trakassera folk eller behandla dem på ett visst sätt pga sexualitet, religion, etnicitet el dyl så detta handlar endast om kritiserande av maktsystem mvh brasklapp 

110911_islamofobi.jpg
antisemitism.jpg

Islamofobi-300x258.jpg
Läste "Regionsfobi" och blev jätteglad. Ledsen

Mnä! Mest för att det inte fungerar så, man kan inte skrota begrepp och skulle man i det här fallet göra det skulle man snarare man snarare anklagas för just islamofobi/antisemitism/motsvarande.
Att prioritera bör vara att skapa ett samtalsklimat där man kan kritisera saker utan att få tramsiga epitet eller dylikt efter sig, men det är lättare sagt än gjort och sånt.

Spana också in:


vonKissekatt:
Om dessa begrepp ska finnas eller ej. Om vi nu kunde radera ut ord bara sådär. Som det är nu kan man skjuta ned kritik med att säga *fob när man kritiserar stora maktsystem på olika sätt.
Jaha! Nej, jag ser ingen vits med att "ta bort" ord som "islamofob" t.ex. Men däremot så har ordets egentliga mening säkerligen devalverats, speciellt i debatter om religion och allt det där.

vonKissekatt: Godmorgon på er! Behöver skingra tankarna med en poll så här kommer den.

Jag hittade ingen sådan här polltråd så jag tillverkade en.
Kom att tänka på en diskussion jag hade med person för ett tag sedan där hn hävdade att det var viktigt att begrepp som islamo-/kristofobi finns, på samma sätt som det är viktigt att homofobibegreppet finns. Givetvis är det två helt skilda saker men båda bygger ju på fördomar etc. Jag menade att det blir fel att skjuta ned kritik av maktsystem på det viset, även om man ibland har fördomar om folk som följer dessa system. Nästan all  så kallad kritik irl och på nätet har varit felaktiga slutsatser mot Islam. Ser därför inte någon mening att utradera ordet Islamfobi när kritiken är nästan alltid inte kritik. 
Islamofobi är ett uppenbart påhittat begrepp endast för att stämpla kritik mot islam som något dåligt och det är också så det används i debatten. Det är ju helt bisarrt att man kan vara "fobisk" mot idéer, värderingar och kultur, vilket ju religion är.

"Sluta kritisera socialism din socialistofob!"

De enda gångerna det är relevant att använda sådana begrepp är när det görs på basis av saker människor inte kan förändra, som sexualitet, etnicitet eller kön. Annars är det bara dumheter och ett sätt att undvika bemöta kritik mot religion. 

vonKissekatt: Vi ska ha kvar alla *religons*fobibegrepp
Det är fullt rimligt att ha kvar begreppen islamofobi, antisemitism etc.

"Muslimerna tänker ta över Sverige, vi måste döda dem" är ett uttalande som är islamofobiskt.

Olika individer kan vara olika mycket religiösa, att döma någon bara efter vilken religion dom tillhör är inte en bra idé.

Jag passar på att säga att jag anser att det vore bra om ingen trodde på någon religion i dagens samhälle.