Forumet - Reinfeldt vill ha ännu lägre skatt Hoppas också införa obligatorisk a-kassa

Reinfeldt vill ha ännu lägre skatt Hoppas också införa obligatorisk a-kassa

1052 0 32
I en intervju med Rapport lämnar nu Fredrik Reinfeldt nya besked.

Skatten för löntagare ska sänkas ytterligare – och obligatorisk a-kassa ska införas.

Detta ska öka motivationen att arbeta för låginkomsttagare.

Det utlovade femte jobbskatteavdraget ska genomföras i januari 2012, enligt statsministern i en intervju med SVT:s Rapport.

– Det måste finnas ett utrymme och jag delar uppfattningen om att det rycker allt närmare, eftersom svensk ekonomi blir allt starkare. Vi närmar oss ett överskott, vi kanske redan är i ett läge med balans, säger han till Rapport

Men Fredrik Reinfeldt lämnar en brasklapp och påpekar att man i augusti ska göra en konjunkturbedömning.

– Men ytterligare en skattesänkning är mer trolig nu än när vi pratade om våra reformambitioner i valrörelsen, säger han.
Vill höja motivation

Jobbskatteavdraget är meningen att fungera som en morot för att få de med låg inkomst mer motiverade att arbeta.

– Vi menar att det är det bästa sättet att stimulera deltidsarbetare och låginkomsttagare till att vilja jobba mer. Vanligt folk som jobbar ska märka det i plånboken, säger han till Rapport.

Enligt siffror i Rapport skulle jobbskatteavdraget ge mellan 190 och 375 kronor mer i månaden beroende på inkomst.
Obligatorisk a-kassa

Statsministern lämnar också besked om önskan att införa obligatorisk a-kassa någon gång under mandatperioden. Dock påpekar statsministern i Rapport att avgifterna inte får bli för höga.kommentarer?
höjer man ständigt avgifterna så att fler och fler hoppar av a-kassan så är det klart de blir obligatoriskt i slutändan. Dock är det svårt att förbinda den tanken med borgarnas övriga agenda.

Men vad ska man förvänta sig av politiker egentligen, långsiktigt kompetent tänkande är ju inte en av sakerna iaf

Spana också in:

dazed_and_confused:

Detta ska öka motivationen att arbeta för låginkomsttagare.


precis, för det är ju motivation som saknas bland den stora majoriteten av de som inte arbetar. om folk kunde inse att problemet inte är lathet så skulle man kanske kunna spendera tid och energi på något konstruktivt, i stället för att tvinga fram ett behov av en anställning som inte motsvarar efterfrågan från näringslivet.
Skatten i Sverige är alldeles för hög, helt onödigt att staten ska hålla på att äga massa företag. Hela poängen med att äga ett företag är att gå med vinst och eftersom att staten inte får gå med vinst borde dom heller inte äga företag. Om om staten inte la sig i allting så skulle skatten inte behöva vara så sinnes hög.

Och att vara med i A-kassan borde vara en självklarhet för alla. Bra att det blir obligatoriskt!
LifeandDeath:

Hela poängen med att äga ett företag är att gå med vinst och eftersom att staten inte får gå med vinst borde dom heller inte äga företag.


då kan det vara så att det är din snäva definition av "företag" som behöver ändras, snarare än statens ägande av vad du anser vara just detta. jag har väl inga starka känslor inför det mesta av statens egendom, nu eller historiskt, men viss verksamhet behöver inte gå med vinst, eller rentav bör inte vara vinstdrivande, för att gynna samhället i stort. och i andra fall kan det vara så att koordination och samarbete behövs i så hög utsträckning att det helt enkelt blir en dålig idé att lämna ut ansvaret till en samling privata företag. då är alternativen ett monopol tillhörande antingen staten eller ett privatägt företag. exempel är många typer av infrastruktur. vägar, tåg, osv.

visst, privatiseringar i sig är inte av ondo. men en politisk regim som ser privatiseringar som ett självändamål, eller för den delen statligt ägande som ett självändamål, är av ondo. tveklöst. undantag kan finnas, men ingen har presenterat någon effektiv och tänkbar modell som något alternativ än, så jag tänker fortsätta hävda att en blandekonomi är det rimligaste tills vidare.
Leijonsparf:

så jag tänker fortsätta hävda att en blandekonomi är det rimligaste tills vidare.


Du har helt rätt i att staten borde äga vissa saker som tex infrastrukturen. Även systemet, som jag personligen inte tycker ska gå med vinst. Men tex skolan har jag svårt att se varför den inte skulle kunna vara privat ägd så länge det finns regler och riktlinjer som alla måste följa.
LifeandDeath:

Du har helt rätt i att staten borde äga vissa saker som tex infrastrukturen


vilket rent tekniskt är fallet just nu, men att sälja av delar av, säg, tågtrafiken, är på det stora hela rätt idiotiskt. få fördelar, annat än rent ideologiska för högerfolk, men många nackdelar, som framför allt drabbar resenärerna. att överhuvudtaget sälja ut kollektivtrafik kräver att hela projektet är jävligt väl planerat, och behöver inte nödvändigtvis vara en nettovinst även om det är jävligt genomtänkt. just grejen med att statliga företag inte nödvändigtvis inte behöver gå med vinst är en extremt stor anledning till att jag är för statligt ägande av kollektivtrafik. att det inte alltid fungerar så är en annan sak.

LifeandDeath:

Även systemet, som jag personligen inte tycker ska gå med vinst


det går väl inte med vinst, som så, det är ju alkoholskatterna som är statens stora inkomstkälla vad gäller systemet, och det är ju främst för att alkoholen kostar samhället rätt stora summor i sjukvårdskostnader, vilket jag ser som en rätt rimlig ursäkt för skatterna i fråga.

LifeandDeath:

Men tex skolan har jag svårt att se varför den inte skulle kunna vara privat ägd så länge det finns regler och riktlinjer som alla måste följa.


jag ser en stark poäng i varför staten ska äga skolor. dock inte nödvändigtvis vara ensamna på området, vilket väl är lite så det fungerat i rätt många år nu, inklusive innan borgarnas maktövertagande.
Leijonsparf:

vilket rent tekniskt är fallet just nu, men att sälja av delar av, säg, tågtrafiken, är på det stora hela rätt idiotiskt. få fördelar, annat än rent ideologiska för högerfolk, men många nackdelar, som framför allt drabbar resenärerna


Fast iofs är kollektiv trafiken extremt dålig som den är nu, så det kan inte bli så mycket värre. Men det skulle nog inte göra så stor skillnad, på den punkten har jag ingen åsikt. Men om vi ändå ska betala så hög skatt, så borde det åtminstone vara gratis att åka bussar osv. Inte kul att betala 1000kr/månad när bussen ändå är minst 15min sen [mad]Leijonsparf:

det går väl inte med vinst, som så, det är ju alkoholskatterna som är statens stora inkomstkälla vad gäller systemet, och det är ju främst för att alkoholen kostar samhället rätt stora summor i sjukvårdskostnader, vilket jag ser som en rätt rimlig ursäkt för skatterna i fråga.


Helt rätt, det är så det ska vara. Men att ha höga skatter på mat osv är inte okej. Alla primära behov bör inte ha hög skatt.


Leijonsparf:

jag ser en stark poäng i varför staten ska äga skolor. dock inte nödvändigtvis vara ensamna på området, vilket väl är lite så det fungerat i rätt många år nu,


Men eftersom att de privat ägda skolorna ser ut att gå bättre än de statligt ägda på alla sätt och vis så ser jag inget problem men att helt och hållet privatisera utbildningen. Så som jag har uppfattat det har de privat ägda skolorna bättre lärare, lugnare lektioner och godare mat. Kan även tillägga att jag går på en statligt ägd skola, jämför bara med mina vänner som går på privata skolor!
Han har väl rätt i en sak, och det är att det ska märkas i plånboken att man jobbar. Men där tar det väl stopp. Det bästa vore om det fanns en riktig morot att komma ut och arbeta - Genom stimulerande moment, förmånlig lön, och att man känner att man uträttat nytta.

Den generation som kommer ut i arbete nu är den som har dom sämsta förutsättningarna till arbete på väldigt många år där jobben är få, anställningarna otrygga, samt en hel del stressiga moment. Trots den höga utbildningsnivån vi har i våra skolor.