Forumet - Religion

Religion

243 0 24

Spana också in:

batleth:

Ja eller om det finns en viss gen som gör dom till religiösa eller om det är uppfostran.


Forskning kring hur våra beteendemönster, personlighetstyper osv. är "inprogrammerade" i våra gener är relativt ny och spekulativ, mig veterligen. Man är inte riktigt säker på precis vad som är kodat i våra gener och vad som är inlärt i en relation med omvärlden, även om man har vissa studier som pekar åt än det ena, än det andra hållet. Enligt mig verkar det inte helt otänkbart att religion har fyllt en inte helt försumbar roll i vår överlevnad, dvs. att den har varit till fördel för oss ur ett evolutionärt perspektiv. Däremot tvivlar jag på att det har varit tillräckligt nödvändigt med religiositet att en "gudsgen" ska ha framvaskats av det naturliga urvalet.

Finns en del intressanta artiklar på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sociobiology
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_psychology
http://en.wikipedia.org/wiki/Nature_versus_nurture
http://en.wikipedia.org/wiki/God_gene

God fortsättning! [love]
batleth:

På vilket sätt har det varit en fördel att tro på gud?


Religion har den kraften att man i och med den hittar en anledning till att över huvud taget leva och fortsätta kämpa. Man får en positiv inställning till livet som ju torde vara en bra sak ur överlevnadssynpunkt. (Därmed inte sagt att religion är det enda system som kan trigga livsbejakande och positiva känslor. Personligen klarar jag mig mycket bra utan religion.)
batleth:

På vilket sätt har det varit en fördel att tro på gud?


Likställ inte gudstro med religion... Det är väldigt dumt. Religion är sjukt mycket mer än tron på gud/ar (tyvärr).

Ett simpelt exempel, som egentligen inte är helt otänkbart, är köttätarförbjudet i islam - förbjudet kanske kom till närmast slumpmässigt, men människor som inte följde det förbjudet kanske dog i någon sjukdom som ofta var förekommande inom vissa djur. Alltså, de som inte förbjöd köttätande dog i högre utsträckning än de som var köttätare. Men då det givetvis inte fanns någon vetenskaplig förklaring till det hela (antagligen märkte man inte ens det hela) så finns det ingen rationell förklaring till varför de slutade äta kött, varvid det är oerhört svårt för många muslimer än idag att börja äta kött igen.

...givetvis är dock religion ett dåligt sätt att överleva på generellt sett.