Forumet - Religionen på väg att dö ut.

Religionen på väg att dö ut.

3396 0 184
​Här kan ni läsa artikeln.

"Religionen är på väg att dö ut i nio västerländska demokratier.

Det är bland annat i Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Nederländerna, Österrike, Tjeckien, Finland och Schweiz som religionen ligger risigt till, rapporterar CNN.

Det är en grupp matematiker som förutspått utvecklingen i en modell med hjälp av folkbokföringsstatistik som sträcker sig hundra år tillbaka.

I nio länder fick man tillgång till tillräcklig data för att göra den detaljerade uträkningen.

I Nederländerna är 40 procent inte anslutna till en religion i dag, men 2050 kommer hela 70 procent stå utanför en organiserad religion. I Tjeckien är majoriteten av befolkningen redan idag inte anslutna till en religion.

Även i djupt katolska Irland kommer de organiserade religionerna tappa medlemmar.
1961 var endast 0,04 procent inte med i kyrkan. 2006 hade procenttalet stigit till 4,2.

Profetian bygger på två viktiga sociologiska antaganden. Att det är mer attraktivt att vara del av majoriteten än minoriteten. Och att det ger mer sociala, ekonomiska och politiska fördelar att inte vara ansluten till kyrkan i de länder där färre är anslutna.

Den muslimska invandringen till länderna kan förändra verkligheten, men matematikerna tror ändå att deras uträkning kommer att hålla."


Även svenska kyrkan tror sig tappa 1 miljon medlemmar över de närmsta 10 åren.

Värt att nämna är att statistiken säger inget om huruvida folk är troende, utom om de är med i en religiös församling.


Frågeställning: Tror ni att religionen är på väg att dö ut här i västvärlden? Bra/dåligt?

Motivera era åsikter och använd er utav källor.
Både ja och nej. Den håller på och kommer garanterat dö ut i vissa länder, men andra kommer hålla fast vid sina ett bra tag till.

Dessutom är jag fullt övertygad om att där en religion dör, kommer en ny ta vid. Mänskligheten fungerar så, har alltid fungerat så och kommer aldrig sluta fungera så.
Jag tror att det där går i perioder (menar inte spann på tex tio år, utan hundratals).
Det som är bra med religion är att det kan skapa samhörighet och ger förklaringar till mycket abstrakt(för de som tror så klart), annars tillför det mest bråk och knas.
Men människan hittar andra sätt, både till att förklara världen och att bråka/vara knasig.

Personligen har jag ingenting emot att religion "försvinner" eftersom jag inte är troende.

Spana också in:

Jonnybravo91:

Vår historia. Vi har inte dyrkat gudar och annat övernaturligt i hundratusentals år bara för att sluta nu.


Låter inte alls logiskt. Det kommer ju ta tid, men en stor orsak till att vi varit religiösa är ju för att finna svar på frågar vi inte kunnat lösa själva. Nu har vi mer kunskap.
Roll on:

Låter inte alls logiskt. Det kommer ju ta tid, men en stor orsak till att vi varit religiösa är ju för att finna svar på frågar vi inte kunnat lösa själva. Nu har vi mer kunskap.


Roll on:

Dock kan det ju hända att det stannar kvar i små grupper, men inte att "hela land" är religiösa som idag.


Det håller jag med om. Att det varit hela länder som styrts efter en religion är en ren maktfråga framför en trosuppfattning. Vad jag argumenterar för är att religion i öht skulle kunna upphöra.
Chibibbi:

Tror ni att religionen är på väg att dö ut här i västvärlden? Bra/dåligt?


Religionen kommer alltid att leva vidare. Skulle våra religioner dö ut så kommer ett substitut att ersätta den. Människan är skapad för religion, alla kulturer har det och har alltid haft, även dom mest isolerade. Om inte annat så kommer den leva vidare i vår kultur, som varit med och formats av religion.

Alla länder som är listade ovan är protestantiska eller reformativa länder. undantaget är irland, som inte ens borde vara med där i vilket fall. Dessa länder har en tradition av en lägre religiöst inflytande i samhället, länderna blev det just för att en gång i tiden slippa påvens inflytande över kyrkan.
Jag tror det är mycket möjligt att religionen som någon sorts statligföreningsverksamhet kommer dö ut sakta men säkert. Dock är jag övertygad om att människor kommer fortsätta söka gemenskapen i en församling och en trygghet i sin tro. Dessutom tror jag att Gud rycker och drar i människor oavsett vetenskap eller inte.

De människor som hängt med i kyrkor för undervisning och "bara för att", de är jag dock övertygad om att de kommer försvinna.

En ren motsatsgrej är också att det skulle kunna bli så att människor kommer vilja ta ett steg till baka i utveckling (p g a vår stressiga informationsmiljö där man sak hinna med allt och alla och har otroligt många krav) som en ren protest och gå med i religiösa samfund dels för trösten, men som en princip för att sticka ut. Beklagligt, men människor gillar att bli lurade. Menar nu inte att man per definition är lurad om man blir religiös, men man kan vara religiös på olika goda grunder. :P