Forumet - religösa krig

religösa krig

824 0 104

Spana också in:

värdeuppgift:

örstår bara inte vrf man kan kriga över nått som är helt påhittat


De krigar eftersom de är övertygade om att endast deras egen religion är sann. Om religion är påhittad är irrelevant emedan övertygelsen är relevant.

locura:

Man kan inte förvänta sig bättre förstånd av religiösa.


Jag tror inte krigen beror på att religiösa skulle ha mindre förstånd än icke religiösa. Det finns både krig som startats av religiösa och av icke religiösa, så därför tror jag inte det finns något samband med religiösa som startar krig och deras förstånd.
marcus1987:

Om religion är påhittad är irrelevant emedan övertygelsen är relevant.


Och det skulle göra skadan mer rättfärdigad menar du ?
marcus1987:

så därför tror jag inte det finns något samband med religiösa som startar krig och deras förstånd.


Har nog aldrig sett någon ateist/agnostiker starta krig för dessas budskap :P
Herjarn:

Och det skulle göra skadan mer rättfärdigad menar du ?


Det jag menade var att om en religion är påhittad är irrelevant för de som tror på den eftersom de inte veta om religionen är sann .Däremot är de troende övertygade om att den är sann och därför är övertygelsen relevant för dem och därför krigar dem mot andra religioner.

Som en grundregel skulle jag säga att inga människor är rättfärdigade att kriga mot andra religioner för deras religions skull. De som tror på Bibeln ser att krigen i gamla testamentet var rättfärdigade av Gud för att bl.a. många folk på den tiden levde liv som inte behagade Gud (finns exempel på de som offrade barn till sina gudar). Men det är ju en knepig fråga eftersom olika personer har olika övertygelser om vilken religion som är sann.

Herjarn:

Har nog aldrig sett någon ateist/agnostiker starta krig för dessas budskap :P


Det kan stämma att det är extremt sällan som krig startats av ateister för att de ska få fram sitt budskap. Förklaringen till detta tror jag beror på bl.a. följande:

1) Det finns många personer som inte bekänt sig till någon religion och saknat tron på Gud men som ändå startat krig. En del säger att Josef Stalin var ateist men andra säger att han var kommunist och att således var snarare kommunismen och inte ateismen som var orsaken till massmorden han gjorde. I grund och botten var Josef Stalin ateist enligt mig, eftersom han saknade tron på ett högre väsen/gud. Men ateismen är ingen ideologi så det fyller en lucka och Josef Stalin fyllde den luckan med kommunism. Således anser jag att jag hittat en ateist i skepnad av en kommunist som massmördat människor men det behöver ju inte betyda att ateismen måste vara orsaken till det.
2) Personer som vill starta krig kan utnyttja t.ex. Bibeln eller Koranen genom att misstolka texten och få sitt krig rättfärdigat och säga att det är Guds vilja. Men det finns inte samma möjlighet att rättfärdiga sina krig genom att utnyttja ateismen..
3) Det finns mycket fler anhängare av religion i världen än ateism och således representerar ateism en liten andel av världens befolkning. Människor hittar alltid saker att kriga över så då det blir frågan om ett krig så är det troligast att det är människor som bekänner sig till en religion som är inblandade.
5) Ateister är så trötta på världens religionskrig så de absolut inte vill starta några krig själva i ateismens namn. Om de anser att religion orsakar krig så vill de knappast starta krig.
marcus1987:

Men ateismen är ingen ideologi så det fyller en lucka och Josef Stalin fyllde den luckan med kommunism. Således anser jag att jag hittat en ateist i skepnad av en kommunist som massmördat människor men det behöver ju inte betyda att ateismen måste vara orsaken till det.


Precis som du säger så var Stalin Ateist. Men detta påverkade inte hans val utan jag ser det hellre som ideologin och smärre galenskap. Ska man ta en jämförelse så kan vi ta hitler. Alla religösa krig m.m. för att symbolisera alla krig och liknande som är startat av religösa. Men det ä känns väldigt onödigt att gå in på från början. Sedan verkar det som att en känd abortläkare nyligen också blev mördad. Undrar om det var av samma religösa som tidigare gjort sådant.
marcus1987:

Bibeln eller Koranen genom att misstolka texten


Jag kan inte se hur något som påstås ha skapats av en omnipotent och omniscent skapare ska kunna vara gjort för tolkning. För då har Gud konstant vetat att vi skulle döda för religonen.marcus1987:

Det jag menade var att om en religion är påhittad är irrelevant för de som tror på den eftersom de inte veta om religionen är sann .


Så du menar du att egentiligen är son of sam inte så ond ändå ? Han blev ju styrd av demoner.
Herjarn:

Jag kan inte se hur något som påstås ha skapats av en omnipotent och omniscent skapare ska kunna vara gjort för tolkning. För då har Gud konstant vetat att vi skulle döda för religonen.


Jag tror att Gud vet att människan skulle ha dödat fastän det inte funnits någon Bibel eller Koranen att misstolka. Jag tycker definitivt inte att Bibeln säger kristna ska göra korståg i Guds namn, det är grova misstolkningar av bibeln det och Påvens och kyrkans makt under medeltiden och således blev det naturligt att religion blandades in i kriget. Jag tycker inte att Bibeln är det stora felet eftersom den inte är gjort för så grov tolkning.

Herjarn:

Så du menar du att egentiligen är son of sam inte så ond ändå ? Han blev ju styrd av demoner.


Det jag nämnde var enbart det att folk krigar för att de är övertygade om att sin religion är sann. Om personerna är onda eller ej och om religionen verkligen är sann är en annan fråga.

Herjarn:

Precis som du säger så var Stalin Ateist. Men detta påverkade inte hans val utan jag ser det hellre som ideologin och smärre galenskap.


Håller med dig om detta.

Herjarn:

Ska man ta en jämförelse så kan vi ta Hitler. Alla religösa krig m.m. för att symbolisera alla krig och liknande som är startat av religösa.


Jag har läst att Hitler var uppväxt som katolik. Jag anser definitivt inte att kristendomen eller Bibeln var orsaken till det Hitler gjorde. Hitler hade sin ideologi och galna idéer. Det står ju ingenstans i Bibeln att Judarna borde dödas. Jag tycker absolut inte Hitler borde kallas kristen eftersom han dödade judarna som var Guds folk i Bibeln, det går liksom inte ihop. Att Hitler hörde till den katolska kyrkan säger ju inget om hans egentliga tro och jag ser inte att Bibeln skulle vara orsaken till det han gjorde heller.

Så jag tycker det är lite farligt att förhasta sig med att dra slutsatser om sånt här med att någon har startar krig och tillhör en religion eftersom det kan vara frågan om även ideologier, politik, galenskap och personer som gör saker i religioners namn men inte har något att göra med religionen.
marcus1987:

Jag tror inte krigen beror på att religiösa skulle ha mindre förstånd än icke religiösa. Det finns både krig som startats av religiösa och av icke religiösa, så därför tror jag inte det finns något samband med religiösa som startar krig och deras förstånd.


Här konstaterar du att krig inte påverkas av huruvida man tror eller ej, och det är precis det vi ateister menar. Om det inte finns en gud så finns ingen skillnad mellan troende och ateister. Självklart påverkas inte krig.

marcus1987:

2) Personer som vill starta krig kan utnyttja t.ex. Bibeln eller Koranen genom att misstolka texten och få sitt krig rättfärdigat och säga att det är Guds vilja. Men det finns inte samma möjlighet att rättfärdiga sina krig genom att utnyttja ateismen.


Vi har inte möjligheten att skylla på gud när vi startar ett krig. Vi har stake att säga anledningen till kriget istället för att misstolka texter till egen vinning. Kanske hade aldrig religiösa krig någon bra anledning.


marcus1987:

3) Det finns mycket fler anhängare av religion i världen än ateism och således representerar ateism en liten andel av världens befolkning.


Fast ateisterna blir bara fler tack vare att vi inte stenas till döds längre, i alla fall i västvärlden. Här riskerar man snarare att bli utstött. Mot de alternativen skulle till och med jag säga att jag tror på gud.


marcus1987:

5) Ateister är så trötta på världens religionskrig så de absolut inte vill starta några krig själva i ateismens namn


Åter igen, tro gör ingen helig. Men ateister misstolkar inte texter och rättfärdigar krig på det sättet. Det vore så lågt