Forumet - Resultat För Nationell Patientenkät 2010

Resultat För Nationell Patientenkät 2010

204 0 17
De som röstar inom vänsterblocket brukar ju gnälla på att Alliansen monterar ner det svenska vårdsystemet och bara försämrar. I förra veckan kom resultaten för den nationella patientenkät som genomfördes 2010. Det denna tråd kommer beröra är resultaten för primärvården (dvs. vårdcentraler och dylikt) som är den största delen.

Ha i åtanke att 32% av svenskarna har i det allmänna vårdvalet valt en privat vårdgivare, och vem har kunnat missa att det är "jättedåligt" att privatisera vården? Men resultaten för 2010 års enkät är bättre än de för 2009! Nöjdheten har i genomsnitt ökat med 2,3 enheter för varje punkt.

Resultaten finns att läsa i sin helhet här: http://www.indikator.org/publik/pdf/1_410.pdf

Diskussionsunderlag: Har vården blivit bättre eller sämre i Sverige sen Alliansen fick makten?
dazed_and_confused:

spär på klasssamhället osv


Fast då är det ju mer dyra privatkliniker där man kan köpa sig vård snabbt som bidrar till "klyftorna" i sådana fall. Och inte de vanliga vårdcentralerna/sjukhusen som blivit privatägda och fungerar i princip som tidigare.

Dyra privatkliniker fanns även när sossarna styrde. Att göra en principiell sak av att man inte skall få tjäna pengar på vård tycker jag är lite löjligt. Är väl kvaliten på vården som är det viktigaste i slutändan?

Spana också in:

debatten brukar ju nästintill aldrig precisera vad som är dåligt respektive bra. Det som är bra för patienterna är inte alltid bra för de anställda och vise versa. Precis som med alla andra beslut som tas i en organisation där man har ett kundklientel att ta hänsyn till.
Buddah:

De som röstar inom vänsterblocket brukar ju gnälla på att Alliansen monterar ner det svenska vårdsystemet och bara försämrar.


dazed_and_confused:

Vad har dagens sossar med vänsterpolitik att göra?


Inte bara vänsterpartister som gnäller om privatiseringen, utan i princip hela vänsterblocket.
Buddah:

Inte bara vänsterpartister som gnäller om privatiseringen, utan i princip hela vänsterblocket.


Ja men det är ju för att sosseröstare ofta är distraherade, oinformerade och mer än ofta lite korkade och inte inser att deras eget är parti är lika ruttet som dom som nu styr.
Marmoth:

Eller så är de fullständigt normala och känner mer tillhörighet till de som styr nu, än med de som är kokkobello.


Det finns ingen skillnad egentligen, Reinfeldt gör egentligen det Persson gjorde fast han har accelererat upp förfallet. Rött eller blått - skit samma man får bara ovett tillbaka iaf.
Marmoth:

Det var ju delvis det jag ville poängtera. S-röstare känner mer samhörighet med ca 49% (Alliansen) av övriga befolkningen än med kokko-V:s 5(?)%.


På vilket sätt är dom kokko? I slutändan handlar det ju om vård ska baseras på folks behov eller på deras plånböcker? - Vad tycker du?
dazed_and_confused:

I slutändan handlar det ju om vård ska baseras på folks behov eller på deras plånböcker?


Vi har ett i stort sett fullt fungerande allmänt sjukvårdssystem i Sverige.

Att givet den ena automatiskt vilja utesluta det andra(privatisering) vore riktigt dumt. Privat sjukvård fungerar som en bra avlastare för den allmänna sjukvården utan att någon direkt tjänar på det. Vem vill till exempel att silikonimplanterat ska skötas gratis via offentlig "sjukvård" ?
Sen är det ju inte enbart relevant vad PATIENTERNA tycker av det enkla skälet att det utesluter alla som inte kan bli patienter på grund av ökade kostnader och längre köer inom den allmänna vården.

Marmoth:

Privat sjukvård fungerar som en bra avlastare för den allmänna sjukvården utan att någon direkt tjänar på det.


Låter bra i teorin. Har vårdköerna blivit kortare de senaste åren? Har människor blivit friskare (och nej, antalet sjukskrivningar är givetvis inte en bra måttstock när försäkringskassan inte godkänner sjukhusläkares intyg och försöker tvinga folk som är döende i cancer att jobba liggandes)?
KingGurka:

Hur bra patienter upplever ett läkarbesök =/= hur bra vården är.


Vem är det då som avgör hur bra vården är, om inte patienterna?

KingGurka:

Sen är det ju inte enbart relevant vad PATIENTERNA tycker av det enkla skälet att det utesluter alla som inte kan bli patienter på grund av ökade kostnader och längre köer inom den allmänna vården.


Inom vad har kostnaderna för patienten ökat?