Forumet - Revolutionen i Libyen

Revolutionen i Libyen

2760 0 64
Verkar som att Muammar Khaddafi löper stor risk att bli nästa diktator att falla! [party]

http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodandet-fortsatter-i-libyen

Flera medier rapporterar om hur regimen använder dödligt våld för att skingra demonstranterna och hur regimen försöker kuva folket igen. Det kommer även flera rapporter om soldater och poliser som gått över till demonstranterna sida samt rapporter om soldater som vägrat skjuta mot civila och då blivit avrättade.

Så tror ni Muammar Khaddafi blir nästa man att falla?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8597982.ab

http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/02/201122014259976293.html

(Eftersom vi hade en Egypten tråd tänkte jag det kunde vara passande med även en Libyen tråd)
Jonnybravo91:

Jodå. Han kommer nog inte ge sig lika fredligt dock.


Nej, han verkar inte vilja ge upp utan strid och verkar inte sky några medel för att stoppa folket. Dock tror jag att våldet mot demonstranterna kommer öka kraften i demonstrationerna och få fler att ansluta sig då t.o.m soldater har börjat byta sida och visat sitt stöd för demonstranterna.
Det är dock sorgligt att han är villig att gå över lik för att skydda sig själv.

iosib:

jag tvivlar. han har landet helt i sitt grepp i och med att ekonomin är baserad på inhemska tillgångar. den enda åtgärd omvärlden kan göra är att bojkotta libysk olja, men det kommer knappast hända.


Uppenbarligen så har han ju inte landet helt i sitt grepp längre med tanke på att han inte har lyckats stoppa demonstrationerna, han har inte lyckats hindra soldater från att desertera.

Spana också in:

"A commandos unit in Benghazi, Libya has joined the protesters earlier today and attacked the mercenaries units. Benghazi is now officially free and owned by the people and not the dictator Gaddafi the butcher anymore."

We are all Khaled Said

"We can hear gun shots from Ghaddafi's residence in Bab Aziziyaa in Tripoli" #Libya 42 minutes ago via web

http://twitter.com/AJELive

[party]

More news coming in: a resident of the upmarket suburb Benashour in Tripoli says she can hear gunshots and sounds of clashes #Libya 14 minutes ago via web

http://twitter.com/AJELive
Jucka:

Så sjukt vad en händelse kan åstakomma i kedje reaktion.


Får hoppas att det fortsätter sprida sig ända till Sverige. [y] Händer ju saker runt om i hela Europa också där arbetare vägrat gå med på nedskärningar, studieavgifter och höjda pensionsåldrar för att rädda kapitalismen undan krisen. Nu vill högern höja pensionsåldern även i Sverige och de har redan börjat att stegvis avgiftsbelägga studier genom att först ge sig på de internationella studenterna. Får hoppas att vår stolta tradition av klasskamp dammas av igen!

Mycket talande bild om högern syn på det hela btw:

Image
Rödingajävel:

Får hoppas att det fortsätter sprida sig ända till Sverige. [y]


Fast varför skulle det göra det?

Våra problem i Sverige är jäkligt marginella jämfört med arabvärldens.

Om en stor protest mot något västerländskt land skulle ske så är det troligtvis i USA det händer, alternativt i Frankrike. Och då kan vi nog dessvärre se en favorit i repris från 2007-2008 med ökad arbetslöshet upp till 20-25% av befolkningen. Katastrof!
Jucka:

Nu är ju det väldigt långsökt att tro att det skulle göra något sådant då majoriteten av befolkningen i Europa lever i bra eller hyggliga levnads förhållanden och har demokratiska val.


Mm, allt folk vill med sina liv är att löneslava och rösta fram sina diktatorer. Lagom med förtryck är bäst! [ops]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Marmoth:

Fast varför skulle det göra det?


För att det ofta gör det? Folk får hoppet tillbaka och ser att även i de grymmaste diktaturer kan man störta härskarklassen, då måste det ju gå även här. [smile] 68-vänstern var ju till stor del byggd kring motståndet mot Vietnam-kriget i början.

Marmoth:

Våra problem i Sverige är jäkligt marginella jämfört med arabvärldens.


Nä.

Marmoth:

Om en stor protest mot något västerländskt land skulle ske så är det troligtvis i USA det händer, alternativt i Frankrike.


Lustigt att du skulle säga det:

​​Fackstrid samlade tiotusentals i USA

Hård press på fackförbunden i USA

Och du kanske hört talas om nedskärningsprotesterna i bl.a. Grekland, Italien, Storbritannien och Spanien?
Rödingajävel:

För att det ofta gör det?


Jag skulle bli ytterst förvånad om något skulle ske i västvärlden, speciellt här i Sverige. Vi får väl se.[smile]

Rödingajävel:

Nä.


Jo, verkligen. Vill du göra någon riktigt betydande skillnad för människor så borde du verkligen engagera dig i arabvärlden.

Rödingajävel:

Lustigt att du skulle säga det


Fast nu menade jag mer att en protest mot den amerikanska regeringen troligtvis skulle bero på att Obama-administrationens faktiska egenintressen ger sken av demokrati.. men istället går ut över hela landets (och världens) välfärd.
Till skillnad från Mubarak verkar Gaddafi faktiskt göra allt i sin makt för att hålla sig kvar där. Han skickar militären ut på gatorna, journalisterna ur landet. Och all trafik till och från landet. Han vet hur det ska göras. Libyen löper mindre risk än många andra arabländer att falla. I länder som Bahrain och Jemen har man kommit längre.

iosib:

en enda åtgärd omvärlden kan göra är att bojkotta libysk olja, men det kommer knappast hända.


Precis. Som med andra regeringar världen över västvärlden inte gillar om, så går inte Libyen att sanktionera ut. Vi är för beroende av oljan för det.
Marmoth:

Om en stor protest mot något västerländskt land skulle ske så är det troligtvis i USA det händer, alternativt i Frankrike. Och då kan vi nog dessvärre se en favorit i repris från 2007-2008 med ökad arbetslöshet upp till 20-25% av befolkningen. Katastrof!


Jag tror mer på att Italien med tanke på Berlusconi.
Jag vet inte om jag tror att Khadaffi ryker den närmsta tiden då han dels verkar ha sina väpnade trupper under betydligt hårdare kontroll och då hans förhållande till västvärlden ser ut på ett sätt som garanterar att västvärldens förhandlingsutrymme är väldigt litet då hans makt snarare ligger i Libyens stora oljereserver än i att han fungerar som västvärldens nickedocka (även om den rollen för den delens skull har förstärkts kraftigt iom den roll han t.ex. har för att förhindra afrikanska flyktingar att komma in i EU).

Det som inte bör glömmas i ett sånt här fall är att den våldsamma repression som ordningsmakten satt in de senaste dagarna lika gärna kan funka på det sätt som Khadaffi vill då det faktiskt går att skrämma ett folk till tystnad (ex. Himmelska fridens torg, diverse sovjetiska intåg i Östeuropa osv).