Forumet - Riktigt mycket mens!!!!

Riktigt mycket mens!!!!

2130 0 19
Hej, jag har haft mens i ca 3 år. Till en början hade jag väldigt lite mensoch kunde använda en normalbinda i ca 6-7 timmar (och det var på den andra-tredje dagen). Nu i ungefär ett år har jag haft riktigt riklig mens, jag blöder igenom en supertampong på 1,5 h och tycker verkligen att det är jättejobbigt att behöva byta tampong så ofta, speciellt när jag är i skolan. Dessutom sover jag jättedåligt när jag blöder som mest. När detta började så pratade jag med mamma och vi gick till Apoteket och frågade om hjälp. De gav mig något som heter transexamsyra, vilket hjälpte väldigt bra ett tag. Sedan efter sommaren 2016 fick jag ett långt uppehåll från mensen (troligtvis pga att jag började gymnasiet och stress) det var verkligen jätteskönt så länge det varade men när mensen kom tillbaka ungefär vid jul så fungerade inte tabletterna längre, dessutom fick jag väldigt oregelbunden mens och det kunde ta flera månader innan jag fick mensen igen. Jag har haft det riktigt jobbigt sedan december och undrar om det finns någon med erfarenhet av samma sak som har några tips? Kan inte använda binda längre då jag tycker det känns jätteäckligt.

trevlig-snubbe: Vad jag har hört ska mensen inträffa var 3:e vecka och blöda en vanlig mängd (så mycket som det blir varje gång).
Men hallå, va... hörru. Kära vän. Jag är glad att du är medveten om att du inte är expert på området men att ge såna här råd när de inte stämmer på något plan alls känns väl inte så genomtänkt Ledsen Det finns mycket information på t ex UMO och 1177.se om menstruation om du vill lära dig mer.

Till TS: Prata med en gynekolog om dina besvär! Glöm inte bort att det finns andra, mer miljövänliga (miljön i både jorden och snippan!) alternativ till binda och tampong, till exempel menskopp. Alla blöder olika men om du känner att du blöder "för" mycket ska man alltid vända sig till en gynekolog för att prata om det. Om du har tillgång till skolhälsovårdare kan de hjälpa dig vidare! 

Spana också in:


time:
Men hallå, va... hörru. Kära vän. Jag är glad att du är medveten om att du inte är expert på området men att ge såna här råd när de inte stämmer på något plan alls känns väl inte så genomtänkt Ledsen Det finns mycket information på t ex UMO och 1177.se om menstruation om du vill lära dig mer.
Ja det var dumt av mig att gissa men av den lilla erfarenhet jag har på området så vet jag att mens inträffar kontinuerligt, visst det är inte exakt vart tredje vecka utan ungefär. Sen är det från kvinna(till Kvinna och flicka till flicka. Det är bra som du säger att söka upp 1177 eller UMO även om jag inte vet vad det sistämnda är. Men jag bad TS söka upp läkare men om det inte är akut så ska man vända sig till 1177 och inte till läkaren.

Jag går in och läser på UMO och 1177.se imorgon, måste upp tidigt imorgon. Tack så jättemycket för tipset Time! Glad

time:
Nej, det är inte ungefär var tredje vecka(!!!), inte heller ungefär. När det gäller menstruationscykeln är det en rejäl skillnad på vad som händer i vecka 3 och vecka 4. Dessutom är det långt ifrån alla som har regelbunden mens, speciellt inte i åldern tsom är UMs målgrupp. 
Det var vad jag hade fått höra iaf. Jag förstod att det är skillnad från tjej till tjej, så långt förstod jag iaf och hade inte åt helvete fel. Men tack, då vet jag att det kan skilja sig mycket, ska läsa på om ämnet! Glad
Ett tips är att gå på p-piller, det kommer i alla fall se till att du får en regelbunden mens. P-piller kan även hjälpa för att det ska blöda mindre. Jag har haft liknande problem som dig och började därför gå på p-piller, jag fick en regelbunden mens men blödde fortfarande lika mycket (1 tampong på 1 h), och det bästa sättet att hantera det är, enligt mig, att använda tampong+binda under dagen och sedan binda+byxor (som du ej använder annars) under natten. Allt går tyvärr inte alltid att lösa och då får man gör det bästa av situationen :)<3

Majsen123: Hej, jag har haft mens i ca 3 år. Till en början hade jag väldigt lite mensoch kunde använda en normalbinda i ca 6-7 timmar (och det var på den andra-tredje dagen). Nu i ungefär ett år har jag haft riktigt riklig mens, jag blöder igenom en supertampong på 1,5 h och tycker verkligen att det är jättejobbigt att behöva byta tampong så ofta, speciellt när jag är i skolan. Dessutom sover jag jättedåligt när jag blöder som mest. När detta började så pratade jag med mamma och vi gick till Apoteket och frågade om hjälp. De gav mig något som heter transexamsyra, vilket hjälpte väldigt bra ett tag. Sedan efter sommaren 2016 fick jag ett långt uppehåll från mensen (troligtvis pga att jag började gymnasiet och stress) det var verkligen jätteskönt så länge det varade men när mensen kom tillbaka ungefär vid jul så fungerade inte tabletterna längre, dessutom fick jag väldigt oregelbunden mens och det kunde ta flera månader innan jag fick mensen igen. Jag har haft det riktigt jobbigt sedan december och undrar om det finns någon med erfarenhet av samma sak som har några tips? Kan inte använda binda längre då jag tycker det känns jätteäckligt.
Är flödet konstant hela mensen? För i början på mensen så blöder jag också igenom en supertampong på 1,5 h, jag måste ha binda då också isåfall. Visst, det är skitjobbigt men inte onormalt!  Jag kan tipsa om Änglamarks bindor, de är svindyra men de är de enda bindor som jag tycker är fräscha och funkar bra då de har bomullskikt istället för plast så de andas bättre. Så när flödet är som störst får du använda både tampong och binda är mitt tips. Men om det är så hela mensen så bör du besöka en gynekolog... 

Testa menskopp som time sa, de rymmer mer och gör att du inte behöver byta lika ofta som en tampong. Tyvärr funkade inte den så bra för mig :(((
Tabletterna samt stress som du säger gör att mensen kan bli oregelbunden, precis som med p-piller.