Forumet - RIP Christopher Hitchens

RIP Christopher Hitchens

1337 0 20
Hm jag är lite splittrad inför hans åsikter, tycker det han sa om religion, moder theresa osv är ganska intressanta grejer medan hans position gällande Irakkriget skiljer sig en smula från min egen. Gillar dock män som lite salongsberusad kan debattera bort vilken religiös debattör i världen som helst medan han håller i ett glas Johnnie Walker i ena handen. God is not great är den enda bok jag har konsumerat men den var å andra sidan väldigt bra. Tråkigt, absolut. RIP.

Spana också in:

OF 5:

Varför skulle inte en hedning kunna vila i frid [confused]


Därför att rent etymologiskt kommer det från en katolsk bön. Och vad menar du med vila? Att man använder det ordet handlar ju om att man vilar tills Jesus kommer och ger en det eviga liv man har förtjänat, genomkristet hela vägen.
OF 5:

och därför kan tre ord inte ha någon annan betydelse. eller vad menar du


Att det är motsägelsefullt att använda en traditionell kristen term för att hylla en ateist.

+

Birger:

Och vad menar du med vila? Att man använder det ordet handlar ju om att man vilar tills Jesus kommer och ger en det eviga liv man har förtjänat, genomkristet hela vägen.

Carl Sagan:

Nej det är inte motsägelsefullt ifall man inte använder den i kristen mening.


I vilken mening använder du konceptet "vila i frid" om inte det kristna? Har svårt att se hur man kan tolka det annat än:

(a): vila i frid tills Jesus hämtar dig
(b): själen/kroppen är helig och skall icke störas

Ateism är materialism och borde inte ta det i åtanke.
Birger:

Ja? [confused]

Tycker det är viktigt, språk influerar kultur. Om man vill argumentera mot religion så känns det dumt att i sin vardag använda ytterst religiösa uttryck.


iofs, när har majoritet nånsin vart ett argument.. klart språket är influerat, man kan ju knappt uttrycka sej utan att blanda in religösa termer, men språk förändras och ord har inte samma betydelse nu som de en gång hade. Jag kan säja 'oh god!' utan att tro på gud, även fast det innerst inne känns lite störigt [blush]
rest in peas är det nya shizzet btw, tror du pratar om den gamla definitionen av rip
Birger:

I vilken mening använder du konceptet "vila i frid" om inte det kristna? Har svårt att se hur man kan tolka det annat än:


Jag använde det personligen vid detta tillfälle för att visa respekt för en man som har lidit mycket de sista året. Och för att visa att jag inte vill att han ska lida mer.

Visst, min icke-bokstavliga tolkning utav RIP kanske är lite vilseledande ifall man knyter ordet så hårt till dess ursprung. Jag ursäktar och kommer inte att använda mig utav det "kristna konceptet" mer.