Forumet - röka på balkongen :/

röka på balkongen :/

2349 0 14
Såhär är det att jag bor på två våningar upp i en lägenhet och har en balkong och jag är väldigt osäker på om jag får röka på min egen balkong. Det har aldrig hänt förut att någon granne klagat och vissa av mina grannar röker självklart också p balkongen men detta är något jag själv tänker efter eftersom att jag är en väldigt nogran kille som inte bryter emot lagar osv. Men iallafall vad tycker ni? bör jag strunta o bara köra på eller? hur hade ni gjort om ni  var denna situationen?

Spana också in:

Det finns inga lagar dvs inskrivet i Sveriges Rikes Lag att det är förbjudet att röka på sin egna balkong så vitt jag känner till. Däremot kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt stifta vilka regler han/dom själva vill. Ex förbjuda rökning i lägenheten (tapeterna blir förstörda av cigarettrökning). Eller förbjuda rökning eller att man får köra sin koleldade grill på balkongen för att inte störa grannarna med rök.

miss chris: Det finns inga lagar dvs inskrivet i Sveriges Rikes Lag att det är förbjudet att röka på sin egna balkong så vitt jag känner till. Däremot kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt stifta vilka regler han/dom själva vill. Ex förbjuda rökning i lägenheten (tapeterna blir förstörda av cigarettrökning). Eller förbjuda rökning eller att man får köra sin koleldade grill på balkongen för att inte störa grannarna med rök.
ska det stå varning någonstans på området om att inte röka på balkongen då om det inte skulle vara tillåtet? kan ha missat det iallafall men det är bara vad jag tror. 
Som fd rökare som vet hur nice det är att kunna sitta på sin egen balkong och röka, men också som någon som har slutat och förtvivlat försökt överleva sommaren utan att kunna vädra lägenheten pga rökande grannar: snälla, rök inte på balkongen. Det går utmärkt att gå nerför trappen och röka en liten bit bort från huset, även om det tar lite längre tid, så gör det istället.

vincebruh: ska det stå varning någonstans på området om att inte röka på balkongen då om det inte skulle vara tillåtet? kan ha missat det iallafall men det är bara vad jag tror.
Bor du i hyresrätt (förstahandskontrakt) eller bor du i bostadsrätt? Oavsett, fastighetsägaren alt bostadsrättsföreningen ska väldigt noga skriftligen upplysa hyresgästerna/bostadsrättsinnehavarna om vilka regler som gäller. Antingen att det är inskrivet i hyreskontraktet/bostadsrättsavtalet eller att det klart upplyses på en anslagstavla som samtliga hyresgäster/bostadsrättsinnehavare vet var den är placerad.

Sedan kan man ju ha åsikter om den sk "grannsämjan". Även om det är tillåtet att röka på balkongerna så bor du granne med en astmatiker som är överkänslig mot tobaksrök så är det ju mindre lämpligt att du står och bolmar på balkongen om de ser att h*n har balkongdörren öppen.

Bor själv i bostadsrätt i centrala Göteborg (Majorna) och här är det förbjudet att både röka och grilla på balkongerna. Däremot helt ok naturligtvis att röka under köksfläkten eller i badrummet för den som önskar.
I alla lägenheter jag bott har det stått i papper att det är förbjudet att röka på balkongen, men ingenting om att röka inomhus, så jag kör på det.

För övrigt är jag trött på att det är ok att diskriminera rökare men inte folk med jobbiga barn eller som skriker när de knullar eller jobbiga utvecklingsstörda, eller as som bränner fossila bränslen i stora mängder och ger oss skogsbrandsvärme etc. etc.