Forumet - Rör ni LAS så blir det knas

Rör ni LAS så blir det knas

802 0 30
[jag tycker att] vi ungdomar har rätt till samma rättigheter som de över 26.

Information:

Den borgerliga alliansen med centerpartisten Fredrik Federley/Ursula och centerpartiets ordförande, Maud Olofsson i spetsen vill skrota LAS för ungdomar upp till 26 år. De vill alltså ta ifrån ungdomar rättigheter som vi fram tills nyligen sett som självklara.

Det är dags att säga ifrån innan den borgerliga alliansen gör verklighet av sina planer! Ungdomar ska inte reas ut på arbetsmarknaden. Vi har rätt till samma avtal som alla andra!

Den svenska ungdomen är inte till rea!

[källa]
Dold text: variabel was here

Spana också in:

Jag väljer att byta trådens fokus från facebookgruppens skapare till LAS-grejen (som jag, om jag förstått det rätt, vågar anse inte har något med nazister vs. kommunister att göra). Anledning är förstås §5 i reglerna, där detta var reklam för en facebookgrupp. Därmed är en fortsatt diskussion i samma anda off topic som belönas med varningspoäng för off topic eller för personangrepp.

onT: balanserar lagar som LAS företags hierarkiska struktur?

Budolicious:

Ja, för en facebookgrupp kommer allt visa var skåpet ska stå!


XD
The_gunslinger:

Turordningsreglerna i Las är bedrövliga och bör avskaffas för alla. Varför ska man vara trygg med sitt jobb bara för att man arbetat på ett ställe i en viss tid?


Eh, det är väl klart att folk vill ha en trygghet på sina jobb?

Vadå, tycker du att arbetare ska vara ständigt utbytbart boskap som kan flyttas runt lite hur som helst beroende på arbetsköparens behov?

Om man inte har någon trygghet på jobbet, hur kan man då ha en trygghet i vardagslivet? Hela vår existens bygger på vårt arbete, det är på den grunden vi bygger våra liv. Man måste nämligen betala räkningar och andra grejer, planera sin framtid. Det kan man inte göra om man inte vet huruvida man kommer jobba kvar nästa månad eller ej.
Amigo:

Det är dags att säga ifrån innan den borgerliga alliansen gör verklighet av sina planer!


Det har gjorts forskning på universitetsnivå kring ungdomar, las och arbetslöshet. I Danmark så finns inte LAS eller något liknande. Så vad de gjorde var att de tittade på ungdomar i Danmark och ungdomar i Sverige i orter som låg väldigt nära Danmark.

I LAS-fria Danmark har de nästan ingen ungdomsarbetslöshet, i Sverige har vi väldigt hög ungdomsarbetslöhet.

Det som visade sig så intressant, bortsett från att ungdomarbetslösheten i Danmark är lägst i Europa, med denna undersökning var att ungdomarna i Danmark, landet utan LAS upplevde både betydligt större trygghet och att de kunde ställa högre krav på sin arbetsgivare.

Så för ungdomarnas skull - Avskaffa LAS genast!
Spartakus:

Om man inte har någon trygghet på jobbet


Fast när de på forskningsnivå på universitet jämfört Sverige och Danmark (som saknar LAS) så har det ju visat sig att Danskarna upplever betydligt större trygghet och att de kan ställa högre krav på sin chef.

Så LAS är inte = trygghet, tvärt om verkar det som avsaknaden av LAS ger större trygghet.
I Darnmark så hade de inte bara avskaffat LAS utan ändrat massa andra grejer och lagt till div. andra skydd.

Om man bara tar bort LAS och inte ersätter det med någonting så kommer resultatet bara bli att vi i ännu större grad blir arbetsköparnas bitches. Arbetslösheten kommer inte påverkas, SEB:s företagspanel visade att endast två procent av företagen uppger att LAS hindrat dem från att nyanställa de senaste sex månaderna. Då väger tryggheten tusen gånger tyngre.
Och om LAS skulle öka arbetslösheten och stärka arbetarnas trygghet så förstår jag inte varför Svenskt Näringsliv skulle propagera så mycket mot LAS. Det ligger ju fullt ut i deras intresse att arbetslösheten hålls på en hög nivå och arbetarna inte vågar öppna käften.
bobben:

Avskaffa LAS så får vi mindre ungdomsarbetslöshet.


Ja, det får vi förmodligen. Men sen då? När cheferna kan sparka vem som helst som inte passar? När de försvagat arbetarklassen så att de lätt kan sänka lönerna? Äldre som jobbat länge på ett arbete ska ha cred för det. Det är arbetslösheten som är problemet, inte LAS (som redan är urvattnad så det räcker).

200 000 jobb har försvunnit från offentliga sektorn sedan sossarna och högern började skära i välfärden och öka klassklyftorna. Dom kan fixa tillbaka dom jobben först, sen kan vi snacka om LAS.
Jättesnäll:

När cheferna kan sparka vem som helst som inte passar?


I Danmark har de ingen LAS, hur kommer det sig att vi inte dagligen läser snyftartiklar i tidningarna om folk där som sparkas hur som helst? Hur kommer det sig att Danskarna både upplever en högre trygghet på arbetsmarknaden och att de kan ställa högre krav på sina chefer jämfört med svenskarna?

Jättesnäll:

När de försvagat arbetarklassen så att de lätt kan sänka lönerna?


Ligger lönerna i Danmark mycket lägre än i Sverige?
Spartakus:

Eh, det är väl klart att folk vill ha en trygghet på sina jobb?

Vadå, tycker du att arbetare ska vara ständigt utbytbart boskap som kan flyttas runt lite hur som helst beroende på arbetsköparens behov?


Ja men är man kompetent så kommer du bli kvar på jobbet iaf. Dessutom förhindrar inte Las några uppsägningar. Den skyddar den som har varit anställd längst. Trygghet kan man få på andra sätt är jag övertygad om. Jag förstår arbetsgivarna och deras situation i att de drar sig för att anställa om det är svårt att bli av med personen.