Forumet - Router

Router

1692 0 86
Hej. :)

Jag är verkligen helt borta när det gäller datorer, så jag skulle alltså bli väldigt tacksam om jag fick hjälp.

Hemma har vi en enda stationär dator, men jag vill köpa en laptop för egen del.
Min flickvän ska hjälpa mig att välja ut en lämplig.

Nå, till saken.
Vi har en router till den stationära datorn. När jag köper en laptop, som jag för övrigt ska ha i ett annat rum än den stationära datorn, hur gör jag då? Trådlöst alltså? För jag antar att det är det bästa? Om ja, behöver jag inte någon slags kod till den router vi använder nu?

Tack på förhand. :)
Istäcke:

Hur loggar man in på den, då?


Vanligtvis genom att gå till http://192.168.1.1 med en webläsare, men det kan även vara http://192.168.0.1 , http://192.168.10.1 eller någonting annat, beroende på tillverkaren.

För att ta reda på det, tryck upp start-menyn, klicka "kör," skriv "cmd" och tryck på enter. I kommandotolken som dyker upp skriver du "ipconfig" och trycker på enter. Adressen som står på raden "default gateway" är adressen du använder för att logga in på routern.

Istäcke:

Jag vet inte ens vad det är för typ.


Om du har någon i din umgängeskrets som vet hur man gör den typen av saker rekommenderar jag att du ber henne/honom om hjälp. Om inte:
Image

Spana också in:

Istäcke:

Det står till exempel standard-gateway och nummer efter det, men är det det du menar?


Det är den jag menar.

Istäcke:

Och vad då adress?


Fyra tal mellan 0 och 255, åtskilda av punkter; exempelvis 192.168.1.1. Det är en IP-adress. Ta den adressen och skriv in http://a.b.c.d (där a, b, c och d är de individuella talen) i din webläsare.

Troligtvis kommer routern att be dig om lösnord; testa isåfall lite uppenbara saker som "admin," "password," etc. Funkar inte det, så försök ta reda på vad det är för märke och posta det här.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Istäcke:

Angående det andra du skrev så ser jag inte vad du länkat, eller vad du nu har gjort.


Image

Nu då?
Istäcke:

Jag har skrivit in IP-adressen, men dem frågar efter både användarnamn och lösenord. Är användarnamnet kontots namn, eller?


Användarnamnet är troligtvis "admin" eller någonting liknande. Kommer du inte in kan du ta reda på vad det är för modell och posta här. Kan du inte lista ut det själv kanske du kan posta ett par (tydliga) bilder på routern, så kanske nån annan känner igen den.

Istäcke:

(Jag ser inte sånt ni länkar).


Varför? o_O
Jag provade att inte skriva något i användarnamnsfältet och admin som lösenord, men det fungerar inte. Ingenting jag har provat verkar fungera.

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Det står såhär, om man ska vara exakt:
SSID
WEP (hex)
WPA PSK
WIRELESS PIN
Och efter varje sån så står det en kod. Är det viktigt?
Och med det menas...?

Prata med mig som om jag vore 90 år gammal.
*Rodnar*

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Alltså, ja, det borde ju stå på papper eller så. Farsan tar dock hand om sånt och han är slarvig, så jag skulle inte kunna hitta nåt sånt.