Forumet - Rytmus eller Södra Latin

Rytmus eller Södra Latin

4853 0 38

Spana också in:

Sagitta:

Synd att friskolan jag går på har grymt mycket bättre kurser och lärare än vad de som går i den kommunala delen har då.


Du kostar pengar för din kommun [no-no] De pengarna borde läggas på att förbättra den kommunala skolan istället för att kidz ska lockas av/få bärbara datorer och roliga matsedlar på friskolorna.
uppenbar:

Du kostar pengar för din kommun De pengarna borde läggas på att förbättra den kommunala skolan istället för att kidz ska lockas av/få bärbara datorer och roliga matsedlar på friskolorna.


Ah, jag ska inte säga något men det är verkligen inte så på min skola. Det är bara själva programmet som inte är kommunalt, har jag för mig. Det ligger i den ''vanliga'' skolan osv.
uppenbar:

Du kostar pengar för din kommun De pengarna borde läggas på att förbättra den kommunala skolan istället för att kidz ska lockas av/få bärbara datorer och roliga matsedlar på friskolorna.


De kommunala skolorna har oftast bra mycket mer pengar att röra sig med än friskolorna. Det är en myt att friskolor ofta är "rika". Synd att de kommunala skolorna inte kan leva upp till standarden, men det beror snarare på deras inrutade inlärningssät anno 1970...
uppenbar:

De pengarna borde läggas på att förbättra den kommunala skolan istället för att kidz ska lockas av/få bärbara datorer och roliga matsedlar på friskolorna.


Men pengarna läggs ju på att förbättra skolan? Är det inte viktigare att barnen får en sån bra utbildning som möjligt för pengarna än att alla barn får en kommunal utbildning, hur bra eller dålig den än är?

Säg tex att kommunen betalar 80 000 kr per läsår för en utbildning, då betalar dom den summan oavsett om det är kommunen som driver skolan eller om det är en friskola. Dvs den kommunala skolan och friskolan konkurrerar på lika villkor. Den av dem som på sikt erbjuder den bästa utbildningen för samma summa pengar är den som eleverna väljer.

Eftersom friskolorna och de kommunala skolorna slåss på lika villkor så är det också den som är bäst för eleverna som segrar, om det ens finns någon segrare, oftast så kompletterar friskolorna och de kommunala skolorna varandra rätt bra och vinnarna är alltid eleverna.

Sedan så kan man ju fråga sig hur dåligt skötta många kommunala skolor egentligen är, många av dem tycks ju likna riktiga katastrofer. När skolverket gjorde en väldigt stor utvärdering av massor av kommunala skolor och friskolor mellan 2003 - 2006 så visade resultatet att friskolorna var bättre eller lika bra som de kommunala skolorna på alla punkter utom en enda. Lika så har det ju visats när man tittat på resultat från nationella prov att i snitt får elever från friskolor ett bättre resultat på dessa än elever från kommunala skolor.

När du pratar bärbara datorer här så undrar jag vad de har med just friskolor att göra? Här i Uppsala erbjuder flera kommunala skolor sina elever bärbara datorer. Detta är ju något som används i undervisningen och leder till en bättre utbildning, återigen något eleven vinner på.

Så den slutsats vi kan dra är att friskolor har höjt kvaliteten på utbildning samt att eleverna är de stora vinnarna.
Jag går gitarrlinjen på Rytmus, kan säga att det är riktigt bra. Lärarna är sköna & sjysta och det är bra stämning mellan elever osv. Det enda minuset är skolmaten, den är inte god [surprised]. Om du vill gå musik så kommer du ha roligare på Rytmus än på södra latin, tror jag. Jag kom in på södra men jag ville inte gå där, för det var otrevliga & dryga lärare i juryn, och så har jag hört att gitarrläraren är dålig.